0 Flares 0 Flares ×

‘Lliçó d’anatomia’ de Carles Lapuente ha estat la novel·la finalista

El Premi de Novel·la Curta Just M. Casero l’organitza i convoca la Llibreria 22 de Girona i l’obra guanyadora serà publicada, a primers de l’any vinent, per l’Editorial Empúries. Enguany s’han presentat 33 obres al guardó.

Víctor García Tur ha guanyat el 37è Premi Just M. Casero amb ’Els romanents o brevíssima relació d’heretges’. L’autor ja va guanyar el Premi Documenta amb un recull de contes, Twistanschauung (Empúries, 2009) i, amb la novel·la Els ocells (Empúries, 2016), va obtenir el Premi Marian Vayreda 2015.

Ara suma el 37è Premi de Novel·la Curta Just M. Casero amb la novel·la ’Els romanents o brevíssima relació d’heretges’.  El jurat format per Mita Casacuberta, Josep M. Fonalleras, Imma Merino, Vicenç Pagès, Eva Vázquez i Jordi Gispert, com a secretari sense vot han destacat de l’obra ‘La intel·ligència de la construcció i el matisat sentit de l’humor fan que Els romanents o brevíssima relació d’heretges sigui una peça singular, atractiva, amb gran domini dels diversos tipus de llenguatge, de les veus narratives’.

’Els romanents o brevíssima relació d’heretges’ és una novel·la on la combinació de tres veus conforma una història d’ideals perduts i d’obsessions juvenils, amb un rerefons  històric que relliga el relat amb diverses heretgies de l’Edat Mitjana. Una mare, que conviu amb P, el pare, i amb F, el fill, en una urbanització, observa, descriu i analitza les dèries del noi, cada vegada més estrambòtiques, cada cop més radicals, a partir de l’evolució de l’adolescent de 17 anys i del que escriu en un diari personal.

La parella, que de joves anhelaven ‘el nostre lloc al món’, amb els anys s’han acabat
conformant ‘amb què el teu lloc sigui una caseta tranquil·la on sentir-te protegit de tot, aïllat’.
La tercera veu, que funciona com un codi on anar a desxifrar el comportament de F és una
hàbil reconstrucció de fragments de l’assaig ‘The Pursuit of the Millennium: Revolutionary
Millenarians and Mystical Anarchists of the Middle Ages’, de Norman Cohn. L’autor recupera
un text clàssic sobre el misticisme medieval i, amb una notable capacitat de síntesi i
reconstrucció, el fa servir de contrapunt a la deriva del fill adolescent.”

El primer premi està dotat amb 2.200 €, una escultura de Glòria Bosch, i la publicació de
l’obra a l’Editorial Empúries. El segon premi té una dotació de 600 € i la Llibreria 22 es
reserva l’autorització i condicions per la publicació de l’obra durant un any.