:Rata_ editorial recupera les cròniques d’Aurora Bertrana coincidint amb el 125è aniversari del naixement de l’autora.

En el marc de l’Any Bertrana i amb l’objectiu de redescobrir i reivindicar l’obra d’Aurora Bertrana, l’editorial :Rata_  reedita ‘Paradisos oceànics’.

A finals dels anys 20 de segle XX, Aurora Bertrana de trenta-quatre anys, va salpar a Papeete, des d’on va començar a enviar els seus escrits des d’Oceania fins a Espanya. Les illes de Tahití, Moorea, Huahine, Raiatea i Bora Bora van ser els escenaris de les seves narracions.

Auroa Bertrana es va convertir llavors en una autora d’èxit gràcies als reportatges on descrivia  la naturalesa i la gent de la Polinèsia. Bertrana també narrava la vida de les dones, dels matrimonis forçosos, de la maternitat sense contractes o de la sexualitat alliberada.

Aurora Bertrana destacava  a ‘Memòries fin al 1935’ que ‘Paradidos oceànics, era en realitat una obra d’adolescent, perquè entrava amb retard en el món de les lletres. Malgrat l’èxit de l’obra l’any 1930, no tot van ser bones critiques ‘amb tot, encara va escandalitzar molta gent amb predisposició a escandalitzar-se’ destacava l’autora. Tot i què el seu desig era ‘escriure un recull de contes  oceànics i una novel·la d’aventures.

L’edició que ara publica :Rata_ recull un sèrie de fotografies  i a més del text de Paradisos oceànics, la nova edició compta també amb  el capítol de Memòries fins al 1935 i vuit narracions inèdites fins ara en català traduïdes per Jenn Díaz.

Jenn Díaz ha estat l’encarregada de la traducció del castellà al català de bona part dels ‘Paradisos oceànics’  escriu sobre la visió d’obra d’adolescent que descriu Betrana ‘ l’escriptura té una evolució personal que no té res a veure amb l’edat de qui escriu….. la primera trobada amb l’escriptura propia és molt semblant, és sempre una aproximació tímida i insegura, com la dels adolescents amb la vida’. Díaz afegeix que ‘ si t’enamores per primer cop a cinquanta anys, probablement el teu primer petó será un primer petó adolescent. Amb la literatura passa una cosa semblant’.

Paradisos oceànics, es podria considerar com un dels primers llibres de viatge publicats en català i recull les vivències de l’autora a la Polinèsia Francesa entre els anys 1926 i 1929.

Per Iolanda Batallé editora de :Rata_ assenyala ‘són essencials els llibres de viatges escrits per dones’. Com Sanmao, Aurora Bertrana ‘ són exemples de dones amb un desig de llibertat que potser cap home mai no ha experimentat… Elles viatjaven amb el cor, per viure, per sentir’.