Un any més us oferim les recomanacions per Sant Jordi.
Els 23 del 23 per llegir, gaudir, regalar i compartir.

 

Perspectives
Laurent Binet
Edicions 1984 / Seix Barral

Va debutar amb  HHhH i després publicaria novel·les com Civilitzacions. El francès Laurent Binet ens ofereix una novel·la històrica plena d’intriga ambientada a la Florència del segle XVI. El pintor Pontormo apareix assassinat. Al seu taller s’hi troba un quadre obscè que representa Maria de Mèdici, filla del duc de Florència. Vasari, la mà dreta del duc, dirigeix la investigació I  recorre al vell Miquel Àngel, exiliat a Roma, perquè l’ajudi a distància. La situació exigeix discreció, lleialtat, sensibilitat artística i perspicàcia política. Europa és un polvorí i Itàlia, el camp de batalla de les dues grans potències, França i Espanya. El duc de Florència, Cosme de Mèdici, s’enfronta a la cobdícia de la seva cosina Caterina, reina de França, aliada amb el seu vell enemic Piero Strozzi. Els convents de la ciutat vessen de nostàlgics de Savonarola, mentre a Roma el papa condemna la nuesa de la Capella Sixtina.
Una novel·la amb molts sospitosos, des del preparador de colors fins a la reina de França, passant pels millors pintors, escultors i arquitectes.


La hijas de la fàbrica
Raúl Montilla
Grijalbo

La novel·la recórrer les últimes dècades del segle XX des de  l’extraradi de Barcelona. L’autor ho fa a través de tres generacions de dones que seran testimonis d’un temps marcat per les revoltes socials i la violència, però també per l’amor i les ànsies de llibertat.
Entre les protagonistes, la Lucía, filla d’un obrer que té el somni de poder treballar a la SEAT. Ferma defensora de la lluita obrera, la jove ha aconseguit el somni de molts en la perifèria barcelonina: treballar en la SEAT, la mítica fàbrica de cotxes. No obstant això, aquesta fita porta inesperats desafiaments a la família.
En lloc d’enorgullir a la seva mare, les ha allunyat. Leonor està preocupada perquè en el barri diuen que la seva filla s’ha ficat en política, i se sent responsable, perquè ella sempre s’ha implicat en les reivindicacions veïnals… i és que quan van arribar al barri hi havia molt per fer. Encara recorda aquell primer viatge de Còrdova a Barcelona buscant un futur millor. Un futur per a ella i per a Lucía, i per a Esperanza, i per a Laura. Per a les dones de la seva família, que, com ella, sempre estaran disposades a lluitar pels ideals, pels seus, per sobreviure.


Hyperràbia
Ferran Grau
Angle editorial

El periodista i escriptor Ferran Grau fa un homenatge a La taronja mecànica d’Anthony Burges.
Basant-se en els fets reals del crim del caixer de Barcelona, l’autor ha creat una novel·la escrita en l’argot xenó inventat pel propi autor.  La novel·la està  protagonitzada pel Ludo, l’Uri i en Xapa, tres adolescents que surten de nit a veure què els ofereix la ciutat: Barcelona és poc menys que el seu territori de jocs i diversió. Sense propòsits, sense maldat, sense consciència. Als seus cors encara ressonen cançons i sentiments infantils, però també els atrau la parafernàlia feixista. I les seves bretolades van sent més i més violentes, fins que ensopeguen amb una persona sensellar que dorm en una oficina d’estalvis.


Confeti
Jordi Puntí
Proa

Confeti és un recull de les vivències i peripècies d’un periodista d’espectacles i xafarderies i el músic Xavier Cugat, al llarg de tot un segle turbulent i fantasiós.

Jordi Puntí ha novel·lat la vida de Xavier Cugat i navega entre la realitat i la ficció. Tal i com afirma el periodista de la novel·la “Ja aviso que arribarà un punt, en aquestes pàgines, que predicaré amb l’exemple i serà difícil destriar la realitat de la ficció, el que va passar del que hauria pogut passar. Alguns episodis us semblaran tan poc versemblants que els atribuireu a la meva fantasia, i tanmateix els meus ulls ho van veure perquè va succeir de debò. D’altres, en canvi, us els empassareu confiats, com un bombó deliciós, i seran tan sols un truc d’en Cugat —i, ara, meu— per embellir i fer més fascinant la seva llegenda”. Confeti la vida de Cugat i recorre indrets com Nova York, Hollywood, Las Vegas, l’Havana o l’antic hotel Ritz de Barcelona.
La novel·la ha estat guardonada amb el Premi sant Jordi i Puntí, converteix a Xavier Cugat en un personatge literari.


Ocàs i fascinació
Eva Baltasar
Club Editor /Lumen

Després del Tríptic format per Permagel, Boulder i Mamut, Baltasar torna amb una nova proposta literària. La nova proposta està dividida en dues part L’ocàs i la fascinació, en què una jove a qui han fet fora del seu pis, i que es troba en la intempèrie més absoluta, aprèn a sobreviure netejant les cases dels altres.
Una jove és expulsada de l’habitació que lloga en un pis compartit a Barcelona. Amb la mateixa violència amb la qual dues dones tiren totes les seves coses per l’ull de l’escala, ella es veu llançada al carrer. Li queden unes poques pertinences que pot rescatar del desnonament, un treball temporal i mal remunerat en una ludoteca, i un títol universitari que no serveix de res. Però no té diners, ni compte bancari, ni garanties ni un lloc on anar. D’haver gaudit alguna vegada d’una certa abundància, es veu abocada a la intempèrie, i el futur, de cop, es redueix a l’immediat, a buscar un lloc per a pernoctar.
Una estació de tren, un parc, el lavabo d’una biblioteca es converteixen en el més semblant a un sostre fins que l’ocupació també es perd i sota els peus s’obre un abisme.
A aquesta caiguda lliure que és el seu ocàs, i el d’un món que s’ensorra amb ella, li segueix la fascinació.


La ciutat i les seves muralles incertes
Haruki Murakami
Empúries /Tusquets

Haruki Murakami oferia a ‘La mort del comanador’ una història entorn de la solitud, l’amor, l’art i el mal. Sis anys després, presentarà un nou títol “La ciutat i les seves muralles incertes”. Una novel·la sobre les barreres, de com ens divideixen i aïllen, i com l’esperança, l’anhel i el desig les poden tirar a terra.

El protagonista de “La ciutat i les seves muralles incertes”, no pot imaginar que la noia de la qual s’ha enamorat està a punt de desaparèixer de la seva vida. D’instituts diferents, es veuen quan poden i tot i que ella també l’estima, li diu que no pot estar amb ell. En les seves trobades, li parla d’un altre món, d’una ciutat emmurallada en la qual ella és més real que en aquest, on se sent com una ombra. A poc a poc, la noia comença a explicar-li els problemes emocionals que té, atacs ocasionals de pànic i depressió, que la porten a deixar l’escola i tancar-se a casa. I un dia, amb una carta de comiat, ella desapareix. El protagonista, desesperat per veure-la, al cap del temps aconsegueix d’alguna manera arribar a la ciutat fantàstica per trobar-la. La ciutat de les muralles, tal com l’han imaginada, existeix, perquè tot és possible en un univers on la realitat, els somnis i les ombres es fonen i s’escapen dels límits de la raó. Un cop a la ciutat, però, ella no el recorda. + INFORMACIÓ


Nascuda de Venus
Sònia Lleonart
Rosa dels Vents

Nascuda de Venus narra tres històries d’amor lligades cronològicament darrere l’obra de Sandro Botticelli.
Debut de l’escriptora Sònia Lleonart amb una novel·la ambientada a la Florència de 1510. El gran mestre Sandro Botticelli, en el llit de mort, demana al seu confessor que lliuri una carta i un quadre secrets al fill de la seva musa, la bella Simonetta Vespucci. El quadre mai arribarà a veure la llum, i més de cinc segles després, la Carla, una jove restauradora catalana, emprendrà la cerca d’aquesta obra perduda, la qual la portarà a descobrir la seva veritable essència i un secret amagat durant més de cinc-cents anys que li canviarà la vida per sempre.
Sònia Lleonart reivindica el paper de la musa de Botticelli; Simonetta Vespucci. La novel·la transita entre la Florència del segle XVI i l’actualitat amb dosis de misteri i intriga.


El silenci i la ràbia
Pierre Lemaitre
Bromera / Salamandra

L’escriptor francès ens porta la segona part de la tetralogia El anys gloriosos  basada en els Trenta Gloriosos, els anys daurats del capitalismei la continuació de la novel·la El gran món.
Situada a l’any 1952, els germans Pelletier planten cara als desafiaments que els presenta la ciutat de París. Hélène inicia un reportatge sobre una misteriosa mort durant la construcció d’una presa i serà testimoni d’una calamitat que li canviarà la vida. François intentarà descobrir més informació sobre la seva estimada Nine. I per la seva banda, Jean malda per controlar les seves pulsions mentre és víctima dels perversos atacs de la seva dona, Geneviève.


Un assassí
Llort
Crims.cat

Catorzena novel·la de l’autor de No n’estiguis tan segur, Pes mort (2019) i Temps mort.

Llort ens descriu a “Un assassí” el personatge de l’Aquil·les Sunyer, un homeque  neix amb la capacitat de matar. No és un psicòpata, senzillament li agrada matar. Per donar sortida a la seva pulsió, s’endinsa en el món complex i perillós dels assassins a sou. El fet de ser un home calculadament normal li permet viure camuflat en la societat. El preu, però, és sentir-se incomprès i sol, no poder estimar ni ser estimat.


El càsting
Antònia Carré-Pons
Club Editor

Una parella de jubilades excèntriques decideix llogar l’habitació de convidats per no perdre el cap.
Antònia Carré-Pons ens porta una literatura gerontològica, després  de Com s’esbrava la mala llet. La nova novel·la està protagonitzada per una , parella de jubilades, la Paula i l’Ernestina una ex metra i una ex actriu, que ha sobreviscut a la covid i es nega a enxampar un virus igualment infecciós: el tedi postjubilació, decideixen llogar l’habitació de convidats i inicien un càsting per decidir qui les acompanyarà en el seu dia a dia. Entre els candidats i candidates,

Una estudiant de cirurgia, una pastissera, una comptable amb el cor trencat i una noia reprimida per un nòvio de dretes, són les candidates. El perfil diferent de cadasquna d’elles, permet a l’autora a tractar diversos temes generacionals i socials. Les dues protagonistes realitzaran peculiars i divertides  entrevistes, en ocasions molt impertinents,  a la terrassa del pis, tot bevent una tassa de te.
La novel·la és divertida, però també vol reflectir el xoc gerenacional, al mateix temps que reivindica la vellesa.


Vul fer-te algunes preguntes
Rebecca Makkai
Edicions del Periscopi

Rebecca Makkai revisita el gènere del true crime. L’autora d’Els grans optimistes explora l’ambivalència de la culpa, la complexitat de la veritat, i qüestiona la morbositat i el perill de l’adopció de certs discursos.

La Bodie Kane és la creadora d’un pòdcast d’èxit. Quan la conviden a fer classes a l’escola Granby, on va passar l’adolescència, es veu abocada a recordar l’episodi més terrible de la seva vida: l’assassinat de la seva companya d’habitació. Vint anys després passeja pels escenaris d’aquest crim que no ha sigut capaç de deixar enrere i del qual mai ha acabat d’aclarir la veritat. Quin paper hi van tenir, ella i la resta dels seus companys? L’home a qui van declarar culpable és realment el veritable assassí?


Un animal salvatge
Joël Dicker
La Campana / Alfaguara

Dos anys després de la publicació de la novel·la El cas Alaska Sanders, la continuació de La veritat sobre el cas Harry Quebert. Joël Dicker presentarà  la història d’un atracament que no és el que sembla, amb cinc personatges amb molts secrets com a protagonistes.

La novel·la arrenca el 2 de juliol de 2022  quan dos delinqüents es disposen a dur a terme un atracament en una important joieria de Ginebra. Un incident que difereix molt de ser un simple robatori. Vint dies abans, en una urbanització de luxe a la vora del llac Leman, la Sophie Braun es prepara per celebrar el seu quarantè aniversari. La vida li somriu: viu amb la seva família en una mansió envoltada de boscos. Però el seu món idíl·lic està a punt de trontollar. El seu marit està embolicat en una trama de petits secrets. El seu veí, un policia de reputació impecable, s’ha obsessionat amb ella i l’espia fins i tot en els moments més íntims. I un home misteriós  li fa un regal que posa en perill la seva vida. Caldran diversos viatges al passat, lluny de Ginebra, per trobar l’origen d’aquesta intriga diabòlica de la qual ningú sortirà indemne.


Blackwater
Michael McDowell
Blackie Books

Un dels fenòmens del moment ha estat la publicació de la sèrie Blackwater,. Escrita per Michael McDowell i publicada als Estats Units l’any 1983, l’obra no s’havia publicat a Europa.

La publicació dels sis volums s’està fent cada 15 dies des del febrer fins l’abril. De fet, l’autor va exigir que es publiqués en sis lliuraments  i Blackie Books repecta el desig de l’escriptor nordamericà. Michael McDowell va morir l’any 1999 deixant com a llegat novel·les històriques, policíaques i de terror gòtic. BLACKWATER recorre durant més de cinquanta anys la història d’una família d’un poble d’Alabama: les seves històries, les seves aliances, els seus maquiavèl·lics plans per conservar el poder. La saga va ser escrita l’any 1983, inèdita fins ara en català i castellà.


Les  calces al sol
Regina Rodríguez Sirvent
La Campana

Regina Rodríguez ens ofereix una divertida novel·la plena d’humor. Premi L’Illa dels Llibres 2023 i que ara compta amb una edició especial per Sant Jordi.
La Rita Racons se’n va als Estats Units a fer d’au-pair sense saber-ho del tot. Un bon dia es troba a l’aeroport de Barcelona preparada per agafar un avió que, teòricament, l’ha de dur a Nova York, on aprendrà anglès durant l’estiu. Però el seu ínfim coneixement de la llengua anglesa la porta, per carambola, fins a Atlanta, a casa dels Bookland, on tindrà cura dels tres fills de la família durant un any sencer.

Els Bookland són l’antítesi del clixé clàssic d’una família americana. Intel·lectuals rematats, esperen que la nova au-pair estigui a l’altura del que exigeixen les ments privilegiades dels nens de la casa. I tot i que ben bé no ho estarà, la Rita i el seu caos constant portaran els petits Bookland a viure la vida més enllà dels llibres. La Rita serà capaç d’atrevir-se a tot, d’expandir la ment i un dia, de cop, trobarà el que hi havia anat a buscar: la seva vocació. + INFORMACIÓ


L’últim telecadira
John Irving
Edicions 62 / Tusquets

“L’últim telecadira”recorre els darrers vuitanta anys de la història dels Estats Units des de la dècada dels quaranta fins a l’arribada de Trump al poder, passant per la guerra freda, Vietman, les llibertats sexuals o l’era de Ronald Reagan.

La novel·la arrenca a Aspen, 1941, on la Rachel Brewster és esquiadora i als divuit anys competeix als campionats nacionals de descens i eslàlom. Coneguda com la Petita Ray, no aconsegueix pujar al pòdium, però en tornar a Nou Hampshire descobreix que està embarassada.

El seu fill, l’Adam, el protagonista d’aquesta novel·la, no sap qui és el seu pare. Mentre la Rachel passa temporades fora de casa fent de monitora d’esquí, ell creix a prop dels avis, en una família que desafia les convencions i evita les preguntes sobre el passat. Quan, ja amb vuitanta anys, finalment l’Adam decideix viatjar fins a l’Hotel Jerome, on va ser concebut, topa amb uns fantasmes inesperats. “L’últim telecadira” és una novel·la sobre l’amor i la família, de sexe i política en un ambient on el protagonista, un noi heterosexual conviu en un entorn familiar “Queer”.  + INFORMACIÓ


Elogio a las manos
Jesús Carrasco
Seix Barral

L’escriptor ha rebut el Premio Biblioteca Breve amb “Elogio de las manos”,  una novel·la curativa i lluminosa que narra el procés de restauració d’una casa en el camp que acaba redimint a la família que l’ocupa.

La novel·la arrenca l’any 2011, quan el narrador d’aquesta novel·la i la seva família van arribar, d’un mode atzarós, a un habitatge gairebé en ruïnes situada en un petit poble del sud d’Espanya. Un acord amb el propietari els permetria fer ús d’ella mentre ell trobava finançament per a construir allí uns apartaments. Era només qüestió de temps que la casa fos derrocada. No obstant això, durant els anys següents, van passar llargs períodes en ella, reparant-la amb les seves pròpies mans, transformant-la en un acollidor lloc de trobada i celebració. Allà van rebre a veïns i amics; amb ells van compartir menjar, música, treball i riure. Allà la família va arribar a conviure amb una dotzena de gallines, diversos cavalls i rucs, dos gossos i algun ratolí. Mai van perdre de vista que acabarien arribant les màquines excavadores, la qual cosa va convertir l’experiència en aquella casa en una eloqüent metàfora de la vida: ens lliurem a ella fins i tot sabent que acaba.


Les illes interiors
Maria Carme Roca
Columna

A finals del segle XIX  i principis del XX, Clotilde Cerdà, la Clotildina, quarta filla de Clotilde Bosch i Ildefons Cerdà, va destacar com a arpista excepcional, una nena prodigi. Amb la seva arpa i sota el nom artístic d’Esmeralda Cervantes, des de ben jove va recórrer Europa, Amèrica i va arribar fins a l’harem del sultà de Constantinoble acompanyada de la seva mare i mentora, que va deixar de banda la seva carrera com a pintora per impulsar la de la seva filla més petita.

Esmeralda Cervantes va ser una arpista excepcional —va ser una nena prodigi—, gran pedagoga, defensora de les llibertats, feminista, maçona… Maria Carme Roca narra la vida d’una dona molt compromesa socialment, i entre moltes causes va destacar com a activista per l’educació femenina i la millora de les condicions de les dones. Amb aquesta finalitat va fundar a Barcelona l’Acadèmia de Ciències, Arts i Oficis per a la Dona.
L’estrena com a arpista es va produir quan tenia 12 anys, a Viena durant la celebracció commemorativa d’uns funerals a Miguel de Cervantes. La reina Isabel II, va creure que Cervantes seria un bon cognom artístic que s’afegiria al nom d’Esmeralda que, a París, li havia suggerit Victor Hugo..


En agosto nos vemos
Gabriel García Márquez
Random House

Random House publica la novel·la inèdita coincidint amb el desè aniversari de la seva mort i el  vintè de la publicació de la seva darrera novel·la on Gabo ofereix una exploració de la feminitat, la sexualitat i el desig.

En agosto nos vemos el formen cinc relats autònoms amb una mateixa protagonista: Ana Magdalena Bach,un dona que cada mes d’agost viatja a l’illa on es troba enterrada la seva mare. Viatja sola i malgrat portar un matrimoni aparentment feliç, prendrà la decisió, per primera vegada en la seva vida, de ficar-se al llit amb un desconegut que tria a l’hotel.


Tres enigmas para la Organización
Eduardo Mendoza
Seix Barral

“Tres enigmas para la Organización”, ens situa a la Barcelona del 2022 quan els membres d’una organització governamental secreta s’enfronten a la perillosíssima recerca de tres casos que podrien estar relacionats entre si, o potser no: l’aparició d’un cos sense vida en un hotel de Les Rambles, la desaparició d’un milionari britànic en el seu iot i les singulars finances de Conservas Fernández. Creada en ple franquisme i perduda als llimbs de la burocràcia institucional del sistema democràtic, l’Organització sobreviu amb dificultats econòmiques i en els límits de la llei, amb una reduïda plantilla de personatges heterogenis, extravagants i mal avinguts.

La novel·la segons és una novel·la d’intriga en clau d’humor amb uns personatges divertits on també som testimonis de la seva vida privada.


L’assassí de la muntanya
Anders de la Motte
Columna / Planeta

L’expolicia suec Anders de la Motte va deixar el seu treball com a responsable de Seguretat de la multinacional Dell per a dedicar-se plenament a l’escriptura.
L’assassí de la muntanya és el primer lliurament de la sèrie Unitat de Casos Perduts.
La inspectora Leo Asker sembla que té a tocar la posició de directora del Departament de Delictes Violents de Malmö. Però mentre investiga el segrest de la filla d’un important empresari, sota una gran pressió mediàtica, la direcció opta per «promocionar-la» a cap de l’anomenada Unitat de Casos Perduts i Ànimes Errants, una unitat per a casos estranys situada al soterrani de la comissaria.
Malgrat la humiliació, l’Asker comença a treballar en un dels casos: algú està col·locant petites figures estranyes en una maqueta de tren. De cop, l’Asker s’adona que una d’aquestes figures representa la noia segrestada, i que no és l’única que representa persones desaparegudes en circumstàncies estranyes. Amb l’ajuda d’en Martin Hill, professor d’arquitectura especialitzat en exploració urbana, començarà a seguir la pista d’un assassí despietat


Kairós
Jenny Erpenbeck 
Angle Editorial / Anagrama

L’autora de Les formes del verb anar (Premi Llibreter 2019), presenta “Kairós”, una novel·la  situada al Berlin Est de finals dels anys 80, presenta la història de la jove Katharina de dinou anys i Hans, trenta-quatre anys més gran i casat: una relació que començarà per casualitat i que els mantindrà units tot i la toxicitat, la distància i el pas del temps. Tal és així que, anys després del primer encontre, i amb la rebuda d’unes caixes amb els records d’ell, Katharina s’enfrontarà a aquell passat i repassarà el seu lligam, que va passar d’idíl·lic a tortuós, i alhora el declivi de l’Estat que l’havia vist créixer.


La classe de grec
Han Kang
La Magrana / Random House

Han Kang, l’autora de La vegetariana, ens explica una historia sobre la intimitat i els vincles humans. Quan el professor li demana que llegeixi en veu alta, ella roman en silenci. Tenia l’esperança de recuperar la parla apuntant-se a classes de grec antic, pero continua sense poder articular paraula. A cada lliçó, el professor sent una intriga renovada per aquesta dona silenciosa. A ell tambe el sufoca la seva propia degradació: aviat esdevindrà cec del tot.

Lentament, les dues ànimes s’acosten fins que els seus dolors es toquen. Ella acaba de perdre la mare i la custodia de la filla, mentre que al seu voltant les coses perden el nom i la realitat es torna un magma indesxifrable. Ell es troba dividit entre Alemanya i Corea del Sud, un estrany entre dues cultures i dues llengües.


Baumgartner
Paul Auster
Edicions 62 / Seix Barral

Paul Auster torna set anys després amb una novel·la lluminosa i brillant. Una història tensa i expansiva sobre l’amor, el desig, la pèrdua, la memòria i la solitud protagonitzada per Seymor Baumgartner, un professor de filosofia a punt de jubilar-se.

La vida d’en Baumgartner ha estat marcada per l’amor profund i permanent per la seva dona, l’Anna, que va morir en un accident de natació fa nou anys. Amb setanta-un anys, en Baumgartner continua atrapat pels records i pels petits entrebancs quotidians, i lluita per acostumar-se a la seva  absència. La seva història comuna arrenca en 1968, quan es coneixen com a estudiants sense diners a Nova York i malgrat ser gairebé oposats en molts aspectes, inicien una apassionada relació que es prolongarà al llarg de quaranta anys. La superació del duel per la pèrdua d’Anna s’intercala amb històries des de la seva joventut a Newark fins a la vida de revolucionari fracassat del seu pare a Europa de l’Est i amb una reflexió sobre la manera en què estimem en diferents etapes de la vida. La visita d’una jove, estudiosa de l’obra de la seva dona, trasbalsa el seu dia a dia.


 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here