La festa del llibre continua creient i enguany es batran records de parades de llibres i roses. La ciutat de Barcelona recupera tota La Rambla i el Gremi de Llibreters anuncia que no haurà el rànquing tradicional dels llibres més venuts.

La Cambra del Llibre de Catalunya, institució que agrupa els gremis i associacions d’editors, llibreters, distribuïdors i de la indústria gràfica de Catalunya, augura un bona jornada de Sant Jordi.

El president del Gremi de Llibreters, Èric del Arco, constata “la il·lusió amb la qual viuen cada any aquesta jornada els llibreters, tant a nivell individual com col·lectiu” i reivindica, en un dia tan especial, “el seu paper de coneixedors i prescriptors dels llibres, cada dia, al llarg de l’any, i al servei del seu entorn de proximitat”. Del Arco creu que enguany, en escaure’s en un dimarts feiner, “la diada serà més local i repartida arreu del país, ja que la gent ho celebrarà en el seu lloc de residència o treball habituals”. Per primera vegada els llibreters i editors hauran de pagar per tenir parada al centre de Barcelona. El preu será 80 euros per para si formen part del Gremi de Llibreters o de 100 si no en forma part. Eric del Arco, assegura que parteix d’una reflexió interna sobre l’evolució del Sant Jordi. Ha recordat “Hem demanat disculpes als agremiats, però un cop hem pogut explicar perquè ho hem fet, el nivell d’acceptació  ha estat altíssim”.  Després de Sant Jordi assegura que es farà una reflexió del resultat. També ha anunciat que enguany no es farà el mateix 23 d’abril la llista dels llibres més venuts.  S’anunciaran els cinc llibres més venuts de cada categoria sense especificar la posició. La xifra definitiva s’anunciarà més endavant

Jordi Ferré, representant de la Cambra del Llibre, fa una crida a gaudir de la diada arreu del país i posa en valor “l’esforç enorme dels agents de la cadena del llibre ‒editors, llibreters, impressors i distribuïdors‒ per a fer possible que tothom pugui tenir el llibre que desitja, tal i com demostren les xifres de títols diversos que es venen aquell dia”. La Cambra està convençuda que “la implantació d’uns espais dedicats al llibre i la rosa ha estat clau per a la racionalització de la festa, les millores en seguretat, eficiència i serveis, i per a assumir el creixement que ha experimentat el Dia del Llibre i la Rosa, i la festa de Sant Jordi en el seu conjunt, d’uns anys ençà, tant d’oferta com de públic, i sobretot en grans ciutats com Barcelona. L’objectiu, doncs, és fer-ho de la manera menys densificada possible i com més va més distribuïda en barris”. Això precisament permetrà “assumir amb totes les garanties el repte d’organitzar una festa d’assistència massiva en un dia entre setmana i, per tant, de gestió més complexa atès l’augment dels desplaçaments derivats de l’activitat ordinària de feina, escola, comerç, etc”.

La consellera de cultura, Natàlia Garriga, el representant de la Cambra del Llibre, Jordi Ferré, el president del Gremi de Llibreters, Eric del Arco, i el regidor de Cultura i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, a la roda de premsa

El Regidor de Cultura i Indústries Creatives de l’Ajuntament de Barcelona, Xavier Marcé, ha declarat que “Consolidem el model d’un Sant Jordi estès per tota la ciutat, de la Rambla a la Biblioteca Garcia Márquez. L’Ajuntament hi posa tot el cor per fer viure un Sant Jordi popular i també amb protagonisme per als professionals del llibre i la flor”.

La Consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Natàlia Garriga ha expressat “Sant Jordi és la gran festa de Catalunya. Si ens l’haguéssim d’inventar, no la podríem fer millor! Encarem aquest any amb tota la il·lusió perquè la dinàmica continuï sent igual de bona que l’any anterior”.
Sant Jordi es viurà d’una manera especial a totes les poblacions catalanes. A les capitals de provincia així serà el Sant Jordi 2024.

Barcelona

Barcelona viurà el Sant Jordi amb un increment de parades de llibres i roses arribant  als set districtes per primer cop, fet que demostra la voluntat d’acostar-se a la gent, d’esponjar la diada i de fer-la, així, més accessible i també més segura, com de donar cabuda a tothom, tant de públic com de paradistes. S’ha tornat a batre el rècord pel que fa al nombre de paradistes en espais destinats al llibre i la rosa: n’hi ha haurà 336 de llibres ‒l’any passat van ser-ne 320‒, la immensa majoria dels quals en mòduls petits. Quant al metratge, hi haurà més de 3.356 metres en aquests espais, una xifra un poc per sobre de la de l’any passat, 3.294 metres, a la qual cal afegir el gairebé un centenar de parades davant de les llibreries i les instal·lades en d’altres espais. Pel que fa a la signatura d’autors, n’hi haurà 214, una més que el 2023.

Girona

Les llibreries i les floristeries han demanat de tornar a la Rambla, el lloc tradicional, després de fer-ho a la Copa i a la Devesa per mor de les mesures Covid. L’aprenentatge d’aquests anys post-pandèmics ha estat, però, ben profitós, ja que en el retorn a la Rambla s’establiran parades en més espai amb l’objectiu d’esponjar les parades i evitar al màxim les aglomeracions. Així, els llibres i les flors seran a la Plaça de Catalunya i les entitats i d’altres col·lectius ho faran entre la Rambla, el Pont de Pedra i els carrers Nou i de Santa Clara.

Lleida

Com ja és tradicional, les llibreries tenen un espai propi, la Rambla de Ferran i l’Avinguda de Francesc Macià, per a visibilitzar el Dia del Llibre i la tasca de les llibreries, i facilitar d’aquesta manera el passeig i el gaudi de persones.

Tarragona

Com fa anys, les llibreries de Tarragona s’aplegaran en una de les ‘coques’ o trams de la Rambla, dedicada específicament als llibres, tot compartint la resta d’aquest emblemàtic passeig amb les entitats, que s’ubicaran en d’altres coques, generant-se així un continu allargassat que n’afavoreix la circulació.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here