Del 6 a l’11 de novembre la ciutat de Barcelona celebra el festival dedicat a a Novel·la Històrica amb la presència de destacats autors.

Jorge Edwards, Xavier Theros, Rafael Vallbona, Arturo Pérez Reverte, Rafel Nadal, Laura Restrepo, Màrius Serra, Pilar Rahola, Ferran Sáez són alguns dels noms dels participants de la nova edició de la trobada de Novel·la Històrica de Barcelona.

El festival Barcelona Novel·la Històrica arriba a la cinquena edició amb activitats i xerrades al voltant del gènere històric. Barcelona Novel·la Històrica està comissariada pel periodista i escriptor Fèlix Riera, i organitzada per l’Institut de Cultura de Barcelona amb la col·laboració d’editorials i llibreries.

Fèlix Riera, comissari de Barcelona Novel·la Històrica assenyala ”Ara, quan està variant la nostra relació amb el món, la novel·la històrica ens permet observar d’on venim, allò que hem anhelat com a societat, allò pel qual hem lluitat i els aspectes de la nostra condició humana que poden ser modificats”.  Per aquest motiu descara que la novel·la històrica ”amb la seva capacitat de recrear paisatges perduts, és el que ens permet endinsar-nos en la nostra condició humana.’’

ARTURO PÉREZ-REVERTE PREMI BARCINO 2017

Un dels moments destacats del certàmen que tindrà lloc entre el 6 i l’11 de novembre és el lliurament del Premi Internacional Barcino de Novel·la Històrica.

Enguany el jurat format pel periodista Òscar López, la novel·lista Care Santos, el periodista cultural Sergi Doria, l’escriptor Enric Calpena i el comissari de Barcelona Novel·la Històrica,  Fèlix Riera han dedicit premiar a l’escriptor Arturo Pérez-Reverte.

El veredicte del jurat destaca que l’escriptor “Arturo Pérez-Reverte ha combinat al llarg de molts anys històries majúscules i minúscules, sota una acurada documentació, una mirada pessimista i galdosiana del passat que per dret propi ja s’ha etiquetat com revertiana, i una obsessió pel llenguatge, que ha adaptat sempre que la divulgació ho ha exigit’. El veredicte afegeix que ‘La novel·la històrica ha d’entretenir, però també ha d’ajudar-nos a comprendre un època. Aquesta és la missió de l’escriptor que fuig dels paranys, dels llocs comuns, i que construeix artefactes narratius amb el que aconsegueix que el temps passat il·lumini el present. Algú que ha fet seves aquestes premisses, mereix, sens dubte, aquest Premi Internacional de Novel·la Històrica”.

Lindsey Davis, Santiago Posteguillo, Simon Scarrow i Christian Jacq han estat els guanyadors de les anteriors edicions del  Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino es concedeix en el marc de la cinquena edició del certamen literari Barcelona Novel·la Històrica.

RUTA LITERÀRIA PER BARCELONA

L’escriptor i periodista Martí Gironell serà l’encarregat d’oferir una ruta literària  els dies 8 o 11 de novembre amb un itinerari que combina la novel·la històrica amb els títols que passen a la ciutat i que han reflexionat sobre la condició humana.

La ruta arrenca al carrer d’en Robador per connectar amb el protagonista de la novel·la de Mathias Énard, el títol de la qual recull el nom amb què es coneix aquest carrer per continuar a l’antic Hospital de la Santa Creu, un dels escenaris d’El secret de Vesalius, de Jordi Llobregat.
La ruta segueix al Cafè de les Delícies, un dels indrets de Les veus del Liceu, de Xulio Ricardo Trigo; aquí, l’any 1860, s’hi reunien els croats, un grup de joves que defensaven el Teatre Principal, enfrontats als liceistes, defensors del Liceu.

Lligant amb els conflictes bèl·lics i personals, clàssic de la condició humana, la ruta s’atura al bar de l’Hotel Suizo, al carrer de l’Àngel, 12; on esmorza una de les protagonistes de La sorra vermella, de J. N. Santaeulàlia.

La ruta literària finalitza a l’Hotel Continental, per recordar les  opinions de George Orwell sobre la Guerra Civil Espanyola a Homenatge a Catalunya.

ACTIVITATS PROGRAMADES