L’escriptora saragossana serà l’encarregada llegir el Pregó de la Lectura 2021, organitzat per les Biblioteques de Barcelona amb motiu de la diada de Sant Jordi.

El seu darrer llibre, L’infinit dins d’un jonc. La invenció dels llibres al món antic (2019) (Siruela/ Columna), guardonat amb el Premi d’assaig 2020, s’ha traduït a trenta idiomes.
Actualment, Irene Vallejo duu a terme una intensa tasca de divulgació del món clàssic impartint conferències i col·laborant en mitjans de comunicació.

L’autora assegura que “Visc amb la sensació de gratitud per aquest Sant Jordi, perquè durant la meva adolescència sempre gaudit d’aquest dia com a lectora entre les multituds persones”. Recordant el fet especial del dia “perquè els llibres juguen un paper molt important en la meva vida i Barcelona és el lloc trobem oceans de llibres al costat del mar, les flors, les festes, fins al punt de considerar que Sant Jordi és el dia del nostre orgull lector”.

Aquest any serà l’encarregada d’oferir el pregó de Sant Jordi, un fet que mai s’hauria imaginat i ho considera com un gran regal. Per Vallejo, “aquest any serà un Sant Jordi especial i enyorat que es presenta embolcallat d’esperança”.
Ha destacat la resistència de les llibreries durant la pandèmia i ha lloat el fet que durant aquest període també s’han obert moltes llibreries.

L’autora destaca les enquestes que assenyalen que durant la pandèmia ha augmenta la lectura “Els que ja llegíem li hem dedicat més hores i els que no llegien han tornat a la lectura”. Amb aquestes dades recorda que “Cal celebrar que creix la tribu lectora i els llibres en aquests mesos, han estat el món exterior que estava tancat o semitancat, veus en la solitud i viatges als confins durant el confinament”. “Els llibres han estat un còctel de diversió, evasió i concentració a la vegada” afegeix.

Irene Vallejo demostra gratitud als llibres i creu que aquest Sant Jordi, és important que “expressem gratitud als que fan possible aquests refugis de muntanyes i catifes màgiques que representen els llibres, com són les editorials, impremtes, distribuïdores, llibreries i biblioteques”.
Per ella, “Sant Jordi és una manera d’agrair a tot això, sobretot si adoptem alguns dels llibres orfes o si regalem o ens regalem llibres i lectures. És una manera molt plaent de tornar el que hem rebut dels llibres durant tots aquests mesos”.

Irene Vallejo reivindica sobretot el plaer de la lectura “reivindico la part hedonista i joiosa de la lectura“. Afegeix que “a vegades parlem dels beneficis de la lectura, però tots aquests beneficis com pot ser ampliar vocabulari o expressar-nos millor, tot això només succeïx a condició que gaudim de la lectura”. Recorda que “Si estem llegim per obligació o imposició, res d’això es fa realitat.”.

El requisit previ és gaudir i abandonar-se al llibre, assenyala perquè serà llavors “quan realment es produeix aquest procés màgic i entrem en la pell d’altres persones, vivim altres experiències i entrem en dimensions paral·leles”.

Gràcies als llibres afirma “hem escapat de l’ansietat i l’espiral de l’angoixa que ens provocava de la pandèmia. És important reconèixer el paper dels llibres i la lectura en aquests mesos difícils, perquè feia anys que escoltàvem prediccions apocalíptiques sobre el futur dels llibres. Però, quan ha arribat una catàstrofe, els llibres han guanyat lectors i ens han fet més companyia que mai.”
La tribu lectora com defineix Irene Vallejo als lectors “han estat units per un vincle, un cordó umbilical de paraules”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here