L’escriptor lleidatà Josep Vallverdú ha rebut el Premi Especial del Jurat, un guardó honorífic que es concedeix a una persona que s’hagi distingit per la seva trajectòria.

L’escriptor de 97 anys viu a Balaguer ino ha pogut assistir presencialment a la gala.

Durant l’acte s’ha visualitzat un vídeo del lliurament que es va celebrar fa pocs dies a Balaguer, en què el premiat va rebre el guardó de mans de la vicepresidenta de la Plataforma per la Llengua, Mireia Plana, acompanyat d’amics i personalitats del municipi.

Amb aquest premi, el jurat ha volgut reconèixer l’aportació exemplar de Vallverdú al conjunt de la llengua catalana, com també la valuosa contribució dels autors lleidatans al conjunt de la nostra literatura. Vallverdú és un dels grans autors catalans de la segona meitat del segle XX. Al llarg de la seva vida ha compaginat la docència amb tota una intensa tasca de producció literària que inclou la narrativa infantil i juvenil, l’assaig i el teatre.

Vallverdú és el creador del personatge  Rovelló i compta amb una extensa obra que abraça narrativa, el teatre, l’assaig, la història i traduccions.

És narrador, poeta, dramaturg, lingüista, traductor i assagista, especialment destacat en el món de la literatura infantil.   Nascut a Lleida l’any 1923, Josep Vallverdú és autor de 70 llibres de literatura infantil i juvenil; 70 de tot gènere (narrativa, dietaris, memòria, poesia) i 70 traduccions. Darrerament la seva producció és de poesia: De signe crancArgilaRonda de boiresA ull nu (tots 4 poemaris)  i Bestiolari I i II .

Ha estat guardonat amb el  Premi d’Honor de les Lletres Catalanes,  el Premi Ramon Fuster a la tasca pedagògica (1988), la Medalla d’Or de la Universitat de Lleida (2000), el Memorial Joan  XXIII (2011), el Premi Jaume Fuster de l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (2012), i ha estat finalista del Premi Andersen.


La revista Sàpiens ha estta guardonada amb el VIII Premi Martí Gasull i Roig a l’exemplaritat en defensa de la llengua.

La revista de divulgació històrica Sàpiens ha recollit aquest dilluns al vespre al Teatre Poliorama de Barcelona el VIII Premi Martí Gasull i Roig, un guardó obtingut per votació popular amb la participació de 4.707 persones. Clàudia Pujol, directora de Sàpiens, ha definit la revista com una eina “per bastir el relat històric que tot país ha de tenir” i per “acostar la història del país al gran públic, amb un llenguatge planer i alhora amb rigor”.  A més, Pujol ha dit que en aquests vint anys la revista ha intentat contribuir a normalitzar el català al quiosc. També ha destacat la importància de “parlar català amb tothom, amb tota normalitat i en tots els àmbits de la vida”.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here