El fotògraf Kim Manresa i el periodista Xavi Ayén ofereixen una exposició al CaixaForum amb vint-i-tres autors que han estat guardonats amb el prestigiós premi literari.

L’exposició que es pot visitar al CaixaForum fins al 2 de setembre ens ofereix un recorregut íntim i personal per diferents personalitats literàries guardonades amb el premi Nobel de Literatura.
Des de l’any 2005, el fotògraf Kim Manresa i el periodista Xavi Ayén han recorregut mig món per buscar i entrevistar a premis Nobel de Literatura.

La feina no ha estat fàcil i menys quan es busca una certa complicitat i intimitat amb els autors. ‘Passejades de Nobel’ és el títol de l’exposició i defineix molt bé l’objectiu i l’esperit de les entrevistes i converses realitzades, buscant la complicitat dels entrevistats en els escenaris de les seves obres o bé en els seus llocs de residència habitual.

Potser, per aquest motiu, l’exposició que es pot veure al CaixaForum, les fotografies i els textos es reproduïxen en una mena de taules i conviden al visitant a entrar en una sala convertida en un saló on podem passejar, llegir i veure a autors com Coetzee, Gabriel Garcia Marquez, Patrick Modiano, Vargas Llosa, Günter Grass, o Orham Pamuk en situacions molt naturals i properes, fugint de les clàssiques fotografies de promoció dels autors.

Vargas Llosa passejant en xandall, Doris Lessing i Naguib Mahfuz en bata o unes imatges de Gabriel García Márquez en la primera entrevista que concedia després de quinze anys, on confessava a Xavi Ayén que havia deixat d’escriure.

L’exposició compta amb 96 fotografies de 23 autors, a més d’un audiovisual on podem veure i escoltar als autors/es en entrevistes o en els discursos d’acceptació del Nobel.
Els textos que acompanyen les fotografies ens ofereixen un perfil de l’autor a més de comentar-nos detalls de com es van produir les trobades amb els autors.

El periodista Xavi Ayén destacava en una entrevista a L’Illa dels Llibres que ‘el més ric dels escriptors és la seva vida interior’.
Una part d’aquesta vida interior es pot veure reflectida a l’exposició ‘Passejades de Nobel’.