El Govern de la Generalitat ha fet públic el nom de les 31 personalitats i 24 entitats que rebran la Creu de Sant Jordi.

La distinció es va crear el 1981 amb la finalitat de distingir les persones naturals o jurídiques que, pels seus mèrits, hagin prestat serveis destacats a Catalunya. Qualsevol ciutadà, grup de ciutadans o entitat pot demanar que s’atorgui aquest guardó a alguna persona, ja sigui física o jurídica.

En el terreny literari destaquen aquest any les distincions a l’escriptor Jordi Sierra i Fabra  ‘ pel conjunt de la seva obra en el camp de la literatura infantil i juvenil, traduïda a vint-i-cinc idiomes, que ha obtingut nombrosos premis i figura en els programes escolars a Catalunya, l’Estat espanyol i Amèrica Llatina.

Però el reconeixement també és ‘per la seva tasca d’estudi de la música del nostre temps i la creació de diverses revistes especialitzades de rock. La fundació que porta el seu nom promou la creació literària entre els joves i fomenta el plaer de la lectura en aquest sector.’

Per la seva bada, l’escriptora Margarida Aritzeta també ha estat reconeguda ”Per la qualitat de la seva obra literària, composta sobretot de títols de narrativa infantil i juvenil, novel·les, estudis i assajos i els contes i narracions, entre els quals, els que va publicar amb el col·lectiu Ofèlia Dracs’.

Aritzeta ha estat reconeguda amb prestigiosos guardons, com el Premi Víctor Català, de contes i narracions, o el Sant Joan, de narrativ i com a professora a la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona, ha contribuït molt significativament a l’estudi de la literatura catalana.

L’Associació d’Editors en Llengua Catalana també rebrà la Creu de Sant Jordi ‘Pel seu treball continuat, al llarg de quaranta anys, en favor de les publicacions en català. L’entitat neix l’any 1976 fruit de l’impuls d’un grup d’editors per recuperar i normalitzar el català després del franquisme’.  També destaquen la seva vinculació al sector ha contribuït a desenvolupar la literatura catalana i potenciar-ne els autors i gràcies a l’organització de la Setmana del Llibre en Català, que afavoreix el dinamisme editorial i promou la lectura en aquesta llengua”.

La Creu de Sant Jordi també vol reconèixer la tasca realitzada per la traductora literària i professora de traducció, Dolors Udina ‘per la seva intensa tasca en l’àmbit de la traducció literària, singularment de l’anglès al català. Entre les seves traduccions, destaquen obres de dos premis Nobel, J. M. Coetzee i Alice Munro, i també La senyora Dalloway, de Virginia Woolf, amb la qual va guanyar el Premi de Traducció Crítica Serra d’Or el 2014’.

Maria Rius i Camps, il·lustradora també ha vist reconeguda la seva trajectòria ‘per la seva significació en l’àmbit de la il·lustració infantil, amb un estil d’orientació realista, marcat per la delicadesa, que entén la il·lustració com a treball narratiu’.  Fundadora de  l’Associació Professional d’Il·lustradors de Catalunya, va formar part del grup d’il·lustradors del Congrés de Cultura Catalana. Ha treballat activament per normalitzat la feina dels il·lustradors i les il·lustradores.  Alguns dels seus llibres han estat publicats a més de vint-i-cinc països i els seus dibuixos han estat exposats en mostres individuals i col·lectives, i en diverses ciutats del món.