L’escriptora i companya de Paul Auster publica una carta a les xarxes on expressa el malestar sobre l’anunci a les xarxes de la mort de l’escriptor abans que ho notifiqués la família.

El text publicat a Instagram, Husvedt assegura  “Era ingènua, però m’havia imaginat que jo seria la persona que anunciaria la mort del meu marit, Paul Auster”. Va ser precisament el New York Times qui va avançar la notícia de la mort de Paul Auster.

Recorda que “Va morir a casa en una habitació que estimava, la biblioteca, una sala amb llibres a cada paret des del terra fins al sostre, però també finestres altes que deixaven entrar la llum. Va morir amb nosaltres, la seva família, al seu voltant el 30 d’abril de 2024 a les 18:58. Un temps més tard, vaig descobrir que fins i tot abans que el seu cos s’hagués pres de casa nostra, la notícia de la seva mort circulava pels mitjans de comunicació i s’havien publicat obituaris. Ni a mi, ni a la nostra filla, Sophie, ni al nostre gendre, Spencer, ni a les meves germanes, a les quals Paul estimava com les seves pròpies germanes i va presenciar la seva mort, se’ls va donar temps per acceptar la nostra greu pèrdua. Cap de nosaltres va poder trucar o enviar un correu electrònic a la gent que ens estimava abans que comencés el crit en línia. Se’ns va robar aquesta dignitat. No conec la història completa sobre com va ocórrer això, però sé el següent: està malament”.

L’escriptora recorda que “Paul mai va sortir de Cancerland. Va resultar ser, en paraules de Kierkegaard, la malaltia fins a la mort”. Siri Husvedt a la carta publicada a Instagram afirma que Auster va rebutjar rebre quimioteràpia “Després que els tractaments fallessin, el seu oncòleg li va oferir quimioteràpia pal·liativa, però va dir que no i va demanar hospici a casa. Els estralls del tractament del càncer són experimentats per molts pacients, i alguns són curats, però el que el món de la medicina educadament anomena “efectes adversos” es converteix fàcilment en una realitat en cascada d’una crisi darrere l’altra, causada, no pel càncer, sinó pel tractament. Les immunoteràpies, que actuen a nivell molecular, poden ser especialment perilloses. Un “efecte” pot ser una vida amenaçadora i demanar una intervenció dramàtica, que al seu torn provoca un altre efecte potencialment mortal, que exigeix una major intervenció, i el cos assaltat es torna cada vegada més feble”.  Assegura que Auster “En Paul n’havia tingut prou. Però mai, ni per paraula ni per gest, va mostrar un signe d’autocompassió. El seu coratge estoic i el seu humor fins al final de la seva vida són un exemple per a mi. Va dir diverses vegades que li agradaria morir dient un acudit. Li vaig dir que era improbable, i va somriure”.

Siri Husvedt fa referència a la carta publicada a Instagram, a les darreres paraules de la novel·la Baumgartner on diu “I així, amb el vent a la cara i la sang encara regalimant de la ferida ferida que té al fornt, el nostre heroi surt a la recerca d’ajuda, i quan arriba a la primera casa i truca a la porta, comença el capítol final de S. T. Baumgartner”.

 

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here