Núria Cadenas, Jordi Masó, Maria Mercè Roca,Gloria Naylor, Eider Rodriguez, Sorj Chalandon, Albert Pijuan, Cinta Arasa, Maite Carranza, Kacen Callender, Frances Hardinge i T. Kingfisher entre els nominats.

El Gremi de Llibreters de Catalunya ha fet públic els nominats de la 25a edició que compta amb la novetat de la categoria d’Assaig, pensament i altres narratives.

Des de fa 25 anys, el Premi Llibreter vol destacar la qualitat i la categoria literària de determinades obres que mereixen més ressò i reivindicar l’ofici de llibreter i el seu paper prescriptor. Són precisament les llibreries agremiades qui atorguen el guardó. Les obres han de complir amb els requisits i l’esperit del Premi. És a dir, han de
destacar per la seva temàtica, pel tractament literari i per la seva qualitat.
Els 18 nominats a les categories de Literatura Catalana, Altres Literatures, Àlbum Il·lustrat, Literatura Infantil i Juvenil catalana, Literatura Infantil i Juvenil d’altres literatures i, com a novetat, Assaig, pensament i altres narratives han estat escollits pel Comitè de Lectura i Selecció d’obres de cada categoria. Cadascun d’ells està format per 5 persones representatives de la diversitat llibretera i amb reconeixement professional en relació a les diverses categories del Premi.

A partir de l’anunci dels títols nominats, les llibreries agremiades de ple dret votaran l’obra guanyadora de cada categoria. El lliurament del Premi Llibreter es farà el proper 27 de juny a la Sala Paral·lel 62 de Barcelona.

 

Literatura Catalana

“Tiberi Cèsar” de Núria Cadenes – Proa ed.
Amb un llenguatge admirable i una prosa elegant que recrea l’atmosfera i la musicalitat
de les millors obres clàssiques, “Tiberi Cèsar” és un fresc extraordinari d’una època, de l’emperador romà i el seu entorn. Donant la paraula a personatges de tota classe, de generals a esclaus, Núria Cadenes descobreix la gran Roma en una novel·la històrica complexa i rica de gran valor literari.

“Xacona” de Jordi Masó – Ed. Males Herbes
“Xacona” és un tour-de-force literari, un experiment narratiu i una obra d’ambició poc habitual en el panorama català. És una novel·la intel·ligent i divertida, en la qual el Jordi Masó exhibeix un domini de la llengua i un virtuosisme que fan que una trama narrativa mínima esdevingui un autèntic festival literari.

“Marí” de Maria Mercè Roca – Ed. La Magrana
“Marí” és una obra sorprenent, amb una veu narrativa poderosa i pertorbadora que
s’incrusta dins a la ment del lector. Amb una delicadesa, amb tocs obscurs però d’una forma molt acurada, l’autora aconseguiex tractar un tema delicat i difícil com la salut mental, amb gran cura. El retorn de la millor Maria Mercè Roca.

Altres Literatures

“Bailey’s Café” de  Gloria Naylor – Trad. Regina López – Arde ediciones
Novel·la de construcció molt original i d’una gran riquesa de personatges: els desposseïts,
que en una mena de peregrinatge, es troben en aquest cafè d’un barri de Chicago, tot anant a la recerca de la redempció i l’oportunitat que tots mereixem. El llibre és molt actual i atemporal, tot i que l’acció transcorre durant la Segona Guerra Mundial.

“Materials de construcció” d’Eider Rodríguez – Trad. Pau Joan Hernàndez – Ed. Periscopi
“Material de construcción” – Eider Rodríguez – Ed. Mondadori
Amb una estructura rigorosa i treballada, la novel·la esdevé un exercici literari d’extrema
bellesa i, amb tendresa i sensibilitat, posa distància per a escriure una carta d’amor al pare, imperfecte i alcohòlic, però, al capdavall, el seu.

“Fill d’un malparit” de Sorj Chalandon – Trad. Josep Alemany – Ed. 1984
“Hijo de un bastardo” – Sorj Chalandon – Trad. Adolfo García – Ed. Seix Barral
Relat amarat de cruesa, tristesa i sinceritat, la història que descriu l’autor ens remou mentre descobrim el passat dels personatges. Les mentides i enganys constants, malaltissos, són la construcció d’una negació: una vida no viscuda tal com es voldria
fer creure.

Àlbum Il·lustrat

“Papallona” de Marc Majewski – Trad. Matías Adam – Edicions Ekaré
“Mariposa” – Marc Majewski – Trad. Isadoro Saturno – Edicions Ekaré
Un exercici de gran qualitat artística i narrativa al servei de l’emoció. Text i imatge es fonen per a donar sentit a una petita gran obra mestra que il·lustra amb gran amor la capacitat que té un pare a través de petits gestos per a obrir el fill a la vida.

“El temps és una flor” de  Julie Morstad – Trad. Raquel Solà – Editorial Juventud
“El tiempo es una flor” – Julie Morstad – Trad. Raquel Solà – Editorial Juventud
Una simbiosi meravellosa entre narració i il·lustració per a meditar sobre la natura i el temps a través dels ulls d’una criatura. Llibre que sap abordar conceptes de grans dimensions des dels moments i les experiències petites.

“La visita” Il·lustracions Anna Font – Text Núria Figueras – Ed. Kalandraka
“La visita” – Il·lustracions Anna Font – Text Núria Figueras – Trad. Xosé Ballesteros
– Ed. Kalandraka
Un àlbum sorprenent que obre una invitació a gaudir del silenci i la solitud: Anna Font
desplega una paleta de quasi fluorescències que il·luminen conceptes que sovint hem
relacionat amb la foscor, com són, precisament, el silenci, la introspecció i la solitud.

Literatura Infantil i Juvenil catalana

“I diumenge, meteorit” d’Albert Pijuan – Ed. Animallibres
Una història trepidant i molt divertida en què l’autor, amb uns diàlegs molt frescos i un ús de la llengua molt particular, ens explica com el protagonista vol declarar el seu amor a l’Adhara abans que el món no s’acabi. L’acompanyaran una germana petita molt intel·ligent i una colla d’amics disposats a seguir-lo fins a la fi del món.

“El dia que les onades del mar em van entrar a la panxa” de  Cinta Arasa – Il·lustracions Joan Turu – Ed. Animallibres
La bellesa d’aquest llibre rau en la seva senzillesa i en la descripció d’un sentiment que
tots he experimentat al final d’aquells meravellosos estius de la nostra infantesa. Un llibre per als lectors més joves però que també gaudiran lectors de totes les edats.

“La lloba grisa. La història de Demèter” de  Maite Carranza – Ed. Edebé
“La loba gris. La historia de Deméter” – Maite Carranza – Ed. Edebé
Una història plena de fantasia, accció, molta lluita entre bruixes bones i dolentes, molts éssers mitològics i llegendes antigues. El millor de tot plegat, el personatge de Demèter, molt ben perfilat, complexa , intel·ligent, un xic patidora i molt valenta, en voler lluitar perquè sembla que tot el seu cami ja està escrit i això a ella no li agrada.

Literatura Infantil i Juvenil d’altres literatures 

“Guia màgica d’autodefensa amb galetes” de T. Kingfisher (Ursula Vernon) – Trad. Elena Ordeig – Il·lustració d’Adrià Marquès Ed. Indòmita
Manual de panadería mágica para usar en caso de ataque
T. Kingfisher (Ursula Vernon)– Trad. Mercedes Guhl –Ed. Gran Travesía
La protagonista d’aquest llibre ens enamora. La Mona és una bruixa amb uns poders limitats, però que, amb enginy i l’ajut de bons amics, aconsegueix fer grans coses.
Es tracta, d’una història amb l’estructura d’una fantasia èpica medieval, però molt divertida i amb una excel·lent traducció.

“En King i les libèl·lules” de Kacen Callender – Trad. Marc Donat – Ed. L’Altra Tribu
Un llibre honest, valent i ple d’emoció. En destaquem els valors que transmet, com el
respecte, l’amistat, la valentia. Parla del dol, la identitat sexual, el racisme, la família,
tot al voltant del personatge, en King. L’autor ho tracta amb una delicadesa extrema
que el fa un llibre empàtic amb el lector i que roman al cor durant molt de temps.

“El desnuador d’embruixos” de  Frances Hardinge – Trad. Xavier Pàmies – Ed. Bambú
“El destramador de maldiciones” – Frances Hardinge – Trad. Noemi Risco – Ed. Bambú
En un món ple de maleficis que destrueixen vides, en Kellen, protagonista d’aquesta història, és l’únic que té el do especial de desfer embruixos. Frances Hardinge ens proposa una novel·la en què trobarem aventura, éssers fantàstics, embruixos, fantasia, valor i amistat, amb un final colpidor i meravellós. Una novel·la per a gaudir en un mon imaginari.

Assaig, pensament i altres narratives

“El fascio de las Ramblas. Los orígenes catalanes del fascismo español” de  Xavier Casals i Enric Ucelay – Da Cal – Ed. Pasado y Presente
Una història de la política catalana i espanyola a partir del popular boulevard barceloní.

“Bla-bla-bla. El mite del capitalisme ecologic” de  Miguel Pajares – Trad. Lídia Bayona – Ed. Raig Verd
“Bla-bla-bla. El mito del capitalismo ecológico” – Miguel Pajares – Ed. Raig Verd
Llibre sobre ecologia i el bla-bla-bla que Greta Thunberg va dir que eren governs i corporacions per les seves polítiques davant l’emergència climàtica. Exagerava o realment
es tracta de gestos buits que només serveixen per a neutralitzar la lluita ciutadana?

“Pequeño tratado de amistad.Hacia una política de respeto” de  Palmar Álvarez-Blanco – Ed. La Vorágine
Anàlisi del rol de l’amistat i de les emocions enmig del capitalisme hostil i la necessitat de relacions solidàries i acollidores.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here

16 − 3 =