Permeten fer una ruta literària pel Besalú medieval seguint les paraules de l’autor

A partir d’ara, visitar la població de Besalú tindrà un nou al·licient i és escoltar els podcasts que ens permetran viatjar fins al Besalú medieval de la mà de Martí Gironell i la novel·la ‘El pont dels jueus”.
Es tracta de set podcasts on es pot escoltar la veu de Martí Gironell que explicat els llocs més emblemàtics de població per oferir un context històric al mateix temps que llegeix diversos fragments de la novel·la.

La novel·la “El pont dels jueus” se centrava en la construcció del pont de Besalú i un dels missatges era la creació de ponts i lligams entre diferents cultures com la cristiana i la jueva.

Martí Gironell, assenyalava en una entrevista a L’Illa dels Llibres ‘la construcció del pont és una metàfora de la construcció d’un diàleg, d’una relació entre dues cultures que vivien juntes però enfrontades. Per desgràcia, un missatge actual i que potser per això encara ara té vigència la novel·la i s’ha anat traduint a diversos llocs del món. La història que s’explica és local, però el que exposa és universal’.
Besalú és una població que coneixia molt bé Martí Gironell ”Quan era més jove havia treballat com a guia turístic de Besalú i sempre m’havia cridat l’atenció el pont, la seva forma i és inevitable preguntar-te qui el va construir i com era l’època en què es va alçar aquesta gran obra’. Finalment ‘La curiositat i la voluntat de respondre aquests interrogants en va portar a començar a contactar amb historiadors i arqueòlegs que em poguessin documentar aquell període. Un cop ho vaig tenir em vaig posar a escriure’ assenyala Gironell.

Podeu descarregar-ho aquí:

  1. Inici. Sota les voltes de la plaça
  2. Carrer del Portalet
  3. Sant Julià
  4. Monestir de Sant Pere
  5. Carrer Rocafort – El call jueu
  6. Micvé – Sinagoga
  7. El pont . Final

La ruta s’inicia sobre les voltes de la plaça de la Llibertat i finalitza en el mateix pont de Besalú passant per la sinagoga, el monestir de Sant Pere i el call jueu.
No és la primera vegada que l’escriptor i periodista publica podcasts que ens permeten seguir una ruta literària.

RUTA AMB PODCASTS TAMBÉ A BARCELONA AMB “PARAULA DE JUEU”

Des de desembre és possible també recórrer els escenaris de “Paraula de jueu” a la ciutat de Barcelona.
Es tracta de la continuació d'”El pont dels jueus” que s’inicia en el moment que el mestre d’obres Pere Baró rep l’encàrrec de la vila reial de Besalú de reconstruir el pont que tres-cents anys abans havia aixecat el constructor Prim Llombard. Una riuada l’ha destruït i posa en risc l’expansió i la posició comercial de la ciutat. Un jove jueu, en Kim, descendent dels Llombard, troba la manera de participar en les obres, que s’aturaran per causes que es veurà abocat a investigar.

La novel·la “Paraula de jueu” està ambientada també a la ciutat de Barcelona i el passeig literari a través dels podcasts recorre Porta Ferrissa, plaça de la Catedral, carrer del Bisbe, carrer Sant Sever, carrer Sant Honorat i altres racons del call jueu del barri gòtic de la ciutat, passant també per plaça Sant Jaume o la Casa de l’Ardiaca.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here