Les recomanacions de Sant Jordi de L’illa dels llibres del 2014

L’illa dels llibres ofereix als seus lectors les 23 recomanacions de Sant Jordi.[cycloneslider id=”els-23-del-del-23-del-2014″]

23 del 23 660px
La posició de les novel·les no obeix a cap criteri de preferència respectes les altres recomanades.

Billie-Anna_GavaldaBillie
Anna Gavalda
Edicions 62/Seix Barral
L’escriptora francesa continua oferint bones novel·les als seus lectors i ara ens acosta a la història de  Billie i Franck dos joves solitaris i que protagonitzen una vida infeliç que canviarà en el moment en que es coneixen a l’institut .
Billie és un cant a l’amistat  però  també a l’amor i  sobretot de com podem superar els obstacles que ens depara la vida  al costat d’algú en qui hi podem confiar. Però al mateix temps, Billie és una novel·la dura per la vida que li ha tocat viure a la protagonista que ha viscut bona part de la seva infantesa en un suburbi  envoltada d’escombraries.
Anna Gavalda és autora de les novel·les  A gust amb la vida, El consol,  Junts i prou  i L’estimava.

Marta Rojals, l'altraL’altra
Marta Rojals
(RBA-La Magrana)
L’any 2011 debutava amb ‘Primavera, estiu etcètera (Rba) una novel·la que a poc a poc va captivar a llibreters, lectors i crítica.
Ara publica L’altra,  la segona novel·la on tornar a demostrar la seva capacitat d’observació  amb una obra  de Rojals  marcada per la crisi econòmica i laboral que pateixen els  protagonistes.
Marta Rojals segueix amb un estil propi  malgrat que ens presenti ara una novel·la molt diferent a Primavera, estiu etcètera. Amb L’altra, Marta Rojals es va consolidant  com una de les veus narratives més destacades de la literatura catalana actual.  + informació

 

dies-de-Dies de frontera
Vicenç Pagès Jordà
(Proa)
Cinc anys després de la publicació Els jugadors de Whist, Vicenç Pagès Jordà torna a demostrar  la seva qualitat com a escriptor,  que amb ‘Dies de frontera’ consolida i eleva, gràcies també a una veu narrativa diferent.
Novel·la protagonitzada per la parella, Pau i Teresa  que  es coneixen l’any 2004 en un concert i un temps després comencen una vida en comú que es desenvolupa amb una certa normalitat fins que arriba el moment de decidir si volen tenir fills o no.
Ell és professor d’institut i ella  administrativa d’un centre cultural i just a  punt d’arribar a la quarantena, en la frontera de la relació, arriba el moment de prendre decisions i  dubtes sobre el futur.
Inseguretats, precarietat d’una generació entre la trentena i la quarentena,  la relació entre pares i fills i com aquesta va evolucionant i canviant amb el pas del temps són els altres temes que ens proposa Dies de frontera’.   + informació

cent-dies-de-felicitatCent dies de felicitat
Fausto Brizzi
Columna/Planeta

Cent dies de felicitat  ens narra els darrers cents dies de Lucio Battistini a qui li han diagnosticat un càncer terminal de fetge a la seva fase final tumor.
Els metges no són gaire optimistes i no li donen més 100 dies de vida, llavors en comptes d’enfonsar-se decideix gaudir al màxim els darrers dies que li queden de vida, disposat a assaborir els petits detalls que ens dóna el dia a dia, com estar al costat de les persones que més estimes o menjar-se una rosquilla.
Malgrat la temática o l’argument de la novel·la l’habilitat de Brizzi és acostar-nos a una història dramàtica des  d’un punt de vista també còmic i sobretot provocant  més d’un somriure al lector.
Fausto Brizzi reflexiona sobre el sentit de la vida al mateix que ens recorda que hem d’aprofitar i gaudir al màxim de les petites coses que ens fan més feliços. + informació

desig-de-xocolata Care SantosDesig de xocolata
Care Santos
Planeta
La novel·la guanyadora del Premi Ramon Llull, Desig de xocolata de Care Santos és la història de tres dones que viuen en tres èpoques diferents  i que els uneix una xocolatera de porcellana blanca des del moment en què es trenca fins a la seva fabricació.
Per aquest motiu Desig de xocolata ens trasllada en un primer moment a la Barcelona actual per anar viatjant en el temps fins arribar al segle XVIII fent un recorregut per la tradició xocolatera de la ciutat de Barcelona.
La novel·la ens ofereix com s’organitzava el gremi de xocolaters durant el segle XVII o la introducció de les màquines i enginys industrials per poder fabricar un producte de  més qualitat al segle XIX, als processos químics per elaborar sabors originals. + informació

animaÀnima
Wadji  Mouawad
Edicions del Periscopi /Destino
L’autor de l’obra teatral Incendis’ ens ofereix ara la novel·la ‘Ànima’, on narra el camí que ha de seguir Wahhch Debch  quan arriba a casa i descobreix  que la seva dona assassinada.
La policia sap qui és l’assassí, però ha fugit  i  Wahhch comença la recerca que es convertirà en cacera per trobar el culpable de l’horrible fet que el  portarà a un llarg viatge a través d’Amèrica, on  redescobrirà els records amagats  de la seva infància.
L’autor dóna veu als animals que es troba el protagonista durant el viatge i es converteixen en els narradors d’Ànima.
Wadji  Mouawad ha escrit una novel·la brillant però al mateix temps dura i punyent sobre l’ànima humana i de com alguns fets podem despertar-nos els instints més primitius.

escopinades escarabats Andreu MartinLes escopinades dels escarabats
Andreu Martín
(Bromera)
A Les escopinades dels escarabats, Andreu Martín ens descobreix una Barcelona on la corrupció, els escàndols, el blanqueig de capitals, l’espionatge, la violència i el sexe són protagonistes.
La novel·la d’Andreu Martín s’endinsa en un escenari de crisi i corrupció que gira al voltant de l’assassinat violent de dos socis d’una assessoria financera. La investigació d’un mosso d’esquadra, expert en delictes informàtics, desencadena un operació a escala mundial. D’altra banda, un periodista acomiadat a causa de la crisi veu l’oportunitat d’eixir de la misèria si aconsegueix provar uns fets execrables perpetrats per un poderós personatge, molt influent en la societat i en la política.
Blanqueig de capitals, escraches,  periodistes sense escrúpols, escarnis, poderosos corruptes… són alguns dels ingredients d’una novel·la  amb una forta dosi de crítica. + informació

donna tartt el jilgueroEl jilguero
Donna Tartt
Lumen
Avalada per l’èxit de vendes i crítiques als Estats Units, El jilguero és una de les propostes interessants d’aquesta temporada literària.
Donna Tartt va debutar l’any 1992 amb  El secreto i onze anys després publicava  Un juego de niños on confirmava novament el seu talent com a escriptora.
El quadre d’un retrat d’una cadernera, obra real del segle  XVIII de Carel Fabritius centra bona part de l’acció de la novel·la protagonitzada per Theo Decker, que és testimoni directe d’un atemptat al Metropolitan de Nova York, on morirà la seva mare i despareixerà el conegut quadre.
L’acció arrenca 14 anys després d’aquell fet en un hotel d’Amsterdam, on Theo intentarà fer memòria del que va succeir, al mateix temps que confessa que va ser ell qui va robar el quadre.
La seva vida ha canviat molt i després de la mort de la seva mare, el seu pare el va deixar de banda i les drogues i la delinqüencia es van convertir en el pa de cada dia.

lenigma-colomL’enigma Colom
Maria Carme Roca

(Columna)
Maria Carme Roca  ens proposa  una novel·la història per aconstar-nos a la figura de Colom per defensar  i mostrar al món la catalanitat de Cristòfor Colom, així com també, denunciar l’afany d’alguns sectors per a esborrar tot rastre català.
Maria Carme Roca, autora de les novel·les Intrigues de palau,  El monestir proscrit  Barcino i Escollida pels déus  ens presenta una novel·la plena de venjances, interessos i conspiracions creuades que tenen com a nexe d’unió l’almirall Colom i el seu gran projecte.
La trama de L’Enigma Colom se situa al 1493, quan Colom ha tornat de les Índies Occidentals i prepara una altra expedició. El protagonista és Guerau de Gualbes, fill bastard d’un noble, que havia treballat sota les ordres de l’almirall Colom+ informació
color sueñosEl color de los sueños
Ruta Sepetys
(Maeva)
La protagonista d’ El color de los sueños, Josie, un jove de disset anys, filla d’una prostituta  ha d’espabilar-se pràcticament sola en un ambient poc recomanable i sense l’ajut de la seva mare.
Prostitutes i gàngsters passegen pel Barri Francès de la ciutat de Nova Orleans, personatges de classe baixa que es barregen  amb persones procedents de l’alta classe social i que practiquen una doble moral.
La novel·la de Ruta Sepetys es llegeix a ritme de jazz, ragtime i bluegrass, gràcies a una molt bona ambientació d’època. + informació

els ambaixadorsEls ambaixadors
Albert Villaró
(Destino)

El darrer premi Josep Pla també ens presenta una novel·la ucrònica per oferir-nos una ficció històrica ambientada en una Catalunya independent des del  6 d’octubre de 1934.  Villaró  ha escrit una novel·la que viatja pels escenaris d’Andorra, La Seu d’Urgell, Barcelona, Irlanda i Madrid fent-se la pregunta del què hauria passat si els Fets d’Octubre de 1934 haguessin tingut un desenllaç diferent.  La segona part de la novel·la Els ambaixadors transcorre el 1949, en una república catalana independent que s’està recuperant de la invasió nazi.
Albert Villaró ha realitzat una tasca molt lloable i molt acurada fins al punt de permetre’s el luxe d’oferir al lector una biografia actualitza i ucrònica dels personatges que apareixen a Els ambaixadors. + informació

las reputacionesLas reputaciones 
Juan Gabriel Vásquez
(Alfaguara)
El personatge principal de ‘Las reputaciones’ (Alfaguara), el caricaturista Javier Mallarino assegura a la novel·la  que ‘Las caricaturas pueden exagerar la realidad pero no inventarla’.
La reputació  i la preocupació sobre quina imatge projectem a la resta i la fragilitat d’aquesta, formen part dels temes que  l’escriptor colombià, Juan Gabriel Vásquez ens ofereix.
Precisament va ser gràcies a l’interès  pel caricaturista colombià Ricardo Rendón i el poder i influencia que va obtindre amb les seves caricatures en els anys 20 , el punt de partida de la novel·la. + informació

el-llegat-dels-ossosEl llegat dels ossos

Dolores Redondo
(Columna/Destin0)
Després de l’èxit d’El guardià invisible’ torna amb ‘El llegat dels ossos’ la segona part de la Trilogia del Baztan.
Un any després de resoldre els crims que van aterrar Baztán, la inspectora Salazar, embarassada, assisteix al judici contra Jason Medina, acusat de violar, mutilar i matar a la filla adolescent de la seva dona imitant els assassinats del cas basajaun.
El judici es cancel·la quan l’a
cusat apareix mort amb una nota dirigida a Amaia, un missatge curt i inquietant: TARTTALO.   + informació

analfabeta4L’analfabeta que va salvar un pais
Jonas Jonasson
La Campana/Salamandra
L’autor de ‘L’avi de 100 anys que es va escapar per la finestra’ publica nova novel·la on ens ofereix  un al·legat contra la hipocresia.
Jonas Jonasson  publica una nova divertida i esbojarrada novel·la protagonitzada per  la Nombeko, africana a Suècia que comença netejant letrines a Soweto i que gràcies al seu talent per les matemàtiques acaba convertint-se en física nuclear autodidacta i entrar en contacte amb el mateix rei i el primer ministre suecs.
Jonas Jonasson ja va ser fa dos anys la gran sorpresa del Sant Jordi convertint-se en l’escriptor més venut en català i castellà. + informació

 

el pacienteEl paciente
Juan Gómez-Jurado
Planeta
El paciente ens planteja un thriller marcat pel dilema al que és sotmès el protagonista. El doctor David Evans haurà de decidir en poc temps si vol salvar la vida de la seva filla o la del president dels Estats Units.

La seva filla serà segrestada per un psicòpata anomenat Mr White  i aquest li comunica que si vol que segueixi viva, el proper pacient no podrá sortir amb vida del quiròfan.  El pacient,és ni més ni menys, que el president dels Estats Units que pateix un glioblastoma multiforme i haurà de ser operat amb urgència.
El paciente ens oferix un ritme frenètic marcat per un llenguatge molt cinematogràfic i Hollywood espera adaptar al cinema. + informació

la cuineraLa cuinera
Coia Valls
Ediciones B
La gastronomia és molt present amb la nova novel·la de Coia Valls. La cuinera protagonitzada per la jove cuinera Constança Clavé està ambientada a la Barcelona del segle XVIII.
La novel·la arrenca l’any 1771, en el moment que Constança Clavé, de setze anys, que es veu oblidada a deixar la llunyana ciutat de Lima després de la mort del seu pare, un diplomàtic al servei del virrei Manuel de Amat, per iniciar un llarg periple fins a Barcelona i reunir-se amb els seus avis. La cuinera viatja amb la seva única herència: el quadern de receptes de qui va ser el seu primer mestre a la cort peruana, el xef Antoine Champel. A la ciutat,  la Constança somia convertir-se algun dia en una gran cuinera. +informació

 

El_franctiradorEl franctirador
Albert Pijuan
Angle editorial
Albert Pijuan debuta amb El franctirador ambientada a la Polònia postcomunista i on demostra la seva capacitat per escriure una novel·la punyent que ofereix al lector una galeria de personatges eingmàtics i una narració  amb molts girs argumentals que captiven al lector.
El protagonista Krzysztof Niewinny es veu obligat a tornar a la seva ciutat natal després que l’intent per guanyar-se la vida a Suècia hagi acabat en catàstrofe. Ens situem a Polonia a l’any 1991 i un franctirador actua i mata per primera vegada. La policia deté un col·leccionista d’armes i l’executa sumàriament. Però, al cap de poc, el franctirador torna a matar.
La situació de Krzysztof va de mal en pitjor quan la sospita dels crims del franctirador comença a planar damunt la seva família.
Arran d’aquest fet anirem coneixen uns personatges que viuen sota l’amenaça de la por i la desesperació en una societat postcomunista. +informació

ferides-obertes_gillian-flynnFerides obertes/Heridas abiertas
Gillian Flynn
RBA/Mondadori
Gillian Flynn ens proposa un nou thriller psicològic. Si  a ‘Perduda‘, l’escriptora Gillian Flynn disseccionava les relacions de parella, en aquesta ocasió a ‘Ferides obertes’, li toca el torn a les relacions familiars entre mares i fills, més conretament a les que es converteixen en opresives i malaltises, i que poden marcar la teva infantesa i tenir repercussions greus durant la resta de la teva vida.
Ferides obertes és la primera novel·la que va publicar Gillian Flynn i compta amb els mateixos ingredients que ‘Perduda’  +informació

 

la-terapeuta_La terapeuta
Gaspar Hernàndez
Columna/Planeta
Cinc anys després de publicar El silenci i de l’èxit de la novel·la amb 75.000 exemplars venuts en català, Gaspar Hernàndez  publica la segona novel·la.
La terapeuta’ (Columna/Planeta) aborda el tema de l’ansietat a través de la relació entre  un actor i la seva terapeuta.
Hèctor Amat és un actor reconegut i amb prestigi  que pateix una ansietat provocada després de presenciar casualment, el crim d’una jove en un pàrquing de Barcelona.
Com a conseqüència d’aquesta ansietat pateix un bloqueig  i no aconsegueix recordar res d’aquella nit. Bona part de la novel·la es centrarà en saber que va succeir en aquell parquing i qui era en realitat la víctima. +informació

cafe-barcelona_9788475884288Cafè Barcelona
Joan Carreras
Proa
Amb Cafè Barcelona, l’escriptor Joan Carreras explora  en les relacions interpersonals i familiars en el si de la societat holandesa amb el Cafè Barcelona com punt en comú dels diferents personatges  que hi apareixen a la novel·la.
El Cafè Barcelona és al centre d’Amsterdam  i està protagonitzada per la Greetje, la mestressa del bar, ha refet la seva vida al costat de la Roos després de la mort del marit. L’Arjen, el fill de la Greetje, torna de Srebrenica amb els cascos blaus holandesos, i al cap de poc l’Annabel, la filla de la Roos, se sent empesa a voltar món.
Carreras sempre ha explorat les relacions humanes en les seves novel·les i a Cafè Barcelona encara es fa molt més evident.  +informació

llibres AEls llibres d’A
JL Badal
La Galera
Tot i ser una novel·la juvenil, Els llibres d’A de J L Badal ens presenta una història d’aventures  amb aires clàssics i que ens pot recordar a les novel·les de C.S. Lewis.
Els protagonistes són un nen i una nena i  un avi, que viu envoltat de llibres i objectes curiosos  que un bon dia lliura als seus néts  la clau  al món de l’Avi Roure que els servirà per entrar en un món ocult que canviarà les seves vides per sempre. Allà coneixeran a una galeria de personatges molt originals com  un arbre que parla, un nen fet de iogurt, una nena feta de vainilla, la senyoreta Emil A ens recorda a obresf com Les mil i una nits, Alicia en el pais de les meravelles o les novel·les de C.S. Lewis.
Cal destacar també les il·lustracions en blanc i negre i a tot color, de Zuzanna Celej.
J L Badal és autor de la sèrie de pirates Jan Plata

primer heroiEl  primer heroi
Martí Gironell
Ediciones B
Martí Gironell està decidit a trencar tòpics sobre la prehistòria i i oferir una novel·la ben documentada, malgrat algunes llicències literàries.
Gironell ha decidit canviar d’època històrica i editorial  i ho fa amb una novel·la  plena de detalls que ajuden al lector a submergir-se en la vida quotidiana d’un poblat del neolític del 5.000 aC.
El protagonista de la novel·la, Ynatsé és escollit pels déus per protegir el seu poblat i trobar el remei a un mal que assola la seva comunitat, el Clan dels Cavalls.
Aquesta tasca el farà recórrer diversos poblats europeus per buscar el remei i arribarà a indrets inimaginables  que el portaran a vistar el Clan dels Ratpenats i el Poblat  dels pescadors a França, el poblat del Talladors de Caps  i el Cercle de Pedra, inspirat en el Stonehenge  a Anglaterra.   +informació.

 ImprimirYo fuí Johnny Thunders
Carlos Zanón
RBA
Després de publicar, Nadie ama a un hombre bueno, Tarde, mal y nunca  i No llames a casa,  l’escriptor Carlos Zanón torna amb una nova novel·la  Yo fuí Johnny Thunders on una vegada més la ciutat de Barcelona és protagonista al mateix temps que ens ofereix un gran homenatge al Rock and roll.
Una novel·la de perdedors protagonitzada per Mr. Frankie que torna  al barri que va abandonar perseguint un somni fet de rock’n’roll. Ara està disposat a tornar a començar i deixar  la miseria i  l’addicció a les drogues però tels temps canvien i els seus amics i el barri ja no són el mateix  +informació

 

23 del 23 660px