La cuinera, la novel·la que Coia Valls li dedica a Carme Ruscalleda

Coia Valls Carme Ruscalleda

La gastronomia és molt present amb la nova novel·la de Coia Valls. La cuinera protagonitzada per la jove cuinera Constança Clavé està ambientada a la Barcelona del segle XVIII.

La novel·la arrenca l’any 1771, en el moment que Constança Clavé, de setze anys, que es veu oblidada a deixar la llunyana ciutat de Lima després de la mort del seu pare, un diplomàtic al servei del virrei Manuel de Amat, per iniciar un llarg periple fins a Barcelona i reunir-se amb els seus avis.
La cuinera viatja amb la seva única herència: el quadern de receptes de qui va ser el seu primer mestre a la cort peruana, el xef Antoine Champel. A la ciutat,  la Constança somia convertir-se algun dia en una gran cuinera.

la cuineraL’inici del procès de creació de la novel-la arrenca  fa tres anys  Aquesta novel·la es va començar a cuinar a foc lent fa tres anys, quan en Xulio Ricardo Trigo i jo ens vam endinsar en el món de la cuina romana i, plegats, vam publicar  Fogons de Tàrraco (Cossetània Edicions) assenyala Coia Valls.

A la presentació de la novel·la als mitjans de comunicació a L’hotel Mandarin de Barcelona, l’escriptora reusenca va estar acompanyada per la xef Carme Ruscalleda.
No és casualitat la presència de la cuinera catalana a la presentació, perquè precisament, Coia Valls li dedica la darrera novel·la, La cuinera (Ediciones B).
L’escriptora catalana  li dedica la novel·la  ”com a cap visible de les dones anònimes que han fet de la cuina la seva vida i s’han esforçat durant generacions per convertir-la en un art i mantenir-ne l’essència.

Coia Valls també ha comentat a l’entrevista concedida a L’illa dels llibres que estudi, la constància, la tenacitat de treballar fins aconseguir allò que et proposes. És una dona que va començar des de baix i ha arribat a les cimes més altes. És generosa i compromesa, fa escola i no oblida els seus orígens. De fet, la protagonista de la meva novel·la està inspirada en els valors que jo admiro de la Ruscalleda.

Per la seva banda, Carme Ruscalleda ha mostrat el seu agraïment per la dedicatòria tot i que ha comentat que la protagonista de la novel·la és molt més valenta que ella  i també que  e”lla no ha tingut aquesta teranyina familiar que jo he tingut per tirar endavant el somni de ser cuinera”.

Per a Coia Valls les novel·les sempre són protagonitzades per personatges excepcionals i Constança Clavé ho és. La cuinera té el somni de ser cuinera i lluitarà per aconseguir-ho perquè  sap manternir-se  en un segon terme i sap esperar  a que arribi el moment per aconseguir el que vol’ per acabar assegurant ‘de vegades s’ha de saber esperar sense renunciar al teu somni’.

La cuinera, una novel·la de somnis amb un rerefons molt grastronòmic.

Coia Valls illa dels llibres

Entrevista a L’illa dels llibres https://www.illadelsllibres.com/entrevista-coia-valls-ens-desvetlla-els-secrets-de-la-cuinera/