Després de Perduda arriba la primera novel·la de Gillian Flynn

Es publica es català i castellà Ferides obertes l’òpera prima de l’escriptora nord-americana.

ferides-obertes_gillian-flynnGillian Flynn va debutar amb la novel·la Ferides obertes a l’any 2006. El seu debut va provocar els elogis de la crítica i també d’escriptors com Stephen King.
L’any 2013 les editorials RBA i Mondadori publicaven per primera vegada en català i castellà respectivament, Perduda, la tercera obra i potser la més coneguda  de Flynn.
Ara, les mateixes editorials publiquen  la primera novel·la  de l’escriptora nordamericana ‘Ferides obertes’  on ens  demostra, que l’èxit internacional  de Perduda  ja va començar a gestar-se anys abans amb la seva òpera prima.

Si ‘Perduda’ (RBA/Random House),  la primera novel·la publicada per  Gillian Flynn disseccionava les relacions de parella,  a Ferides obertes, explora les relacions familiars entre mares i filles i més concretament en les que es converteixen en opressives i malaltisses que  acaben per marcar la infantessa i provocar rnefastes repercussions per la resta de la vida.

Ferides obertes és un  thriller psicològic que arrenca quan la periodista Camille Preaker és enviada per un  diari de Chicago on hi treballa,  al seu poble natal de Wind Gap, per cobrir uns succsesos que tenen a veure amb la desaparició d’una adolescent del poble i l’assassinat d’una altra uns mesos enrere.
L’ambient opressiu i angoixant del típic poble del midwest nord-americà marca l’atmòsfera de la novel·la.

La Camille ha de tornar  a la mansió familiar, que no visita des de fa vuit anys i ha de conviure amb la seva mare, una dona manipuladora, freda i obessionada per la seva salud i la de la seva familia,  a més de la seva germanastra de tretze anys, amb un perfil psicològic sorprenent i el seu  padrastre, una figura familiar  distant,  malgrat  haver-la criat des de ben petita.
En aquest nou escenari, la protagonista entra en contacte amb el detectiu i el cap de policía local  que investiguen els casos,  per intentar  aconseguir més informació per al seu reportatge, però com que les investigacions no avancen, decideix  investigar pel seu compte.heridas abiertas
A través de la investigació de la Camille, ens endinsem  en la vida social de Wind Gap, en les relacions familiars de les víctimes, en les adiccions i costums del jovent  a més de les amigues de la seva mare, tota una institució al poble.

Al mateix temps que avança la investigació i la narració, serem testimonis de la infància de la Camille, marcada per la mort d’una germana adolescent i un transtorn psicològic que va patir  fa molts anys i que la va portar a marcar-se paraules a totes les parts del  seu cos, acabant sent  ingressada  durant una temporada en un psiquiàtric .
Gillian Flynn aconsegueix mantenir al lector enganxat a la història fins al final amb un desenllaç que no decepciona i amb un argument ple de girs inesperats, com ja va demostrar a ‘Perduda’.
La  novel·la comparteix alguns trets més en comú, especialment uns personatges femenins com a protagonistes amb  uns perfils psicològics, complexos i profunds, plens de maldat, cruels i manipuladors fins a extrems inimaginables.

L’autora no defuig  d’altres temes com la soledat, el sexe, les adiccions a l’alcohol i les drogues per part dels joves, el maltractaments psicològics i els traumes infantils que fan de Ferides obertes, una magnífica novel·la  negra que consagra a Gillian Flynn com una autora a tenir en compte.

 

Text Inma Ortega