Andreu Martín novel·la la crisi i la corrupció actual

Les escopinades dels escarabats retrata la Barcelona de la crisi en clau de gènere negre.

Andreu Martín segueix la passes de Petros Màrkaris que ja ha novel·lat en vàries ocasions la realitat de l’actualitat grega

escopinades escarabats Andreu MartinA Les escopinades dels escarabats (Bromera) Andreu Martín ens descobreix una Barcelona on la corrupció, els escàndols, el blanqueig de capitals, l’espionatge, la violència i el sexe són protagonistes.

L’escriptor destaca  que «Les escopinades dels escarabats ha nascut i crescut com una metàfora sagnant i carregada d’indignació tractant de mirar amb lupa aquelles persones aparentment honrades que, en última instància, viuen del fruit de la delinqüència. Aquesta perspectiva ens permet una nova anàlisi del fracàs de tots els valors en el món que ens ha tocat viure».

La novel·la d’Andreu Martín s’endinsa en un escenari de crisi i corrupció que gira al voltant de l’assassinat violent de dos socis d’una assessoria financera.
La investigació d’un mosso d’esquadra, expert en delictes informàtics, desencadena un operació a escala mundial. D’altra banda, un periodista acomiadat a causa de la crisi veu l’oportunitat d’eixir de la misèria si aconsegueix provar uns fets execrables perpetrats per un poderós personatge, molt influent en la societat i en la política.

Blanqueig de capitals, escraches,  periodistes sense escrúpols, escarnis, poderosos corruptes… són alguns dels ingredients d’una novel·la  amb una forta dosi de crítica.

Andreu Martín assegura«La novel·la negra no podia mantenir-se aliena a l’escandalós fenomen de corrupció que ha esclatat en tots els nivells de la societat del nostre país. El gènere especialitzat en el delicte, els delinqüents, la justícia, els qui han de perseguir els delinqüents i les seves motivacions calia que es pronunciés sobre el que està passant. No era una tasca fàcil, però, perquè el que es pot explicar ja es troba als diaris amb tot detall. Què podia aportar una novel·la negra a les notícies negres de cada dia?’

Després de l’èxit de Societat negra (RBA) on situava les famoses tríades i màfies xineses a la ciutat de Barcelona, ara ha decidit novel·lar els efectes de la corrupció i la crisi actual.

Les escopinades dels escarabats publicada per l’editorial  Bromera ha rebut el Premi de Novel·la Ciutat d’Alzira.