Juan Gabriel Vásquez i la fragilitat de la reputació

La reputació i la moral són els temes que tracta Gabriel Vásquez a la novel·la ‘Las reputaciones’

las reputaciones portada

El personatge principal de ‘Las reputaciones’ (Alfaguara), el caricaturista Javier Mallarino assegura a la novel·la  que ‘Las caricaturas pueden exagerar la realidad pero no inventarla’.
Precisament de la reputació  i la preocupació sobre quina imatge projectem a la resta i la fragilitat d’aquesta, formen part dels temes que  l’escriptor colombià, Juan Gabriel Vásquez ens ofereix.

las reputacionesPrecisament va ser gràcies a l’interès  pel caricaturista colombià Ricardo Rendón i el poder i influencia que va obtindre amb les seves caricatures en els anys 20 , el punt de partida de la novel·la.
Tot i què en inicialment, Vásquez volia escriure sobre Rendón finalment es va decantar per escriure una història actual amb un personatge hereu de Rendón.

Així va néixer Javier Mallarino, un caricaturista polític  que als 65 anys rep homenatges fins i tot del govern, després de moltes dècades sent un personatge públic influent i temut per polítics, capaç de provocar inestabilitat a un govern o fer caure a un polític del seu càrrec només amb les seves caricatures.

Un fet ocorregut en el passat farà trontollar els seus records, moment que l’autor colombià ens farà reflexionar sobre els oblits de la memòria i de com determinades interpretacions del passat pot condicionar les nostres vides.

La reputaciones, és una novel·la curta però intensa, d’un escriptor que novel·la a novel·la ens mostra la seva gran qualitat literària després de guanyar el Premio Alfaguara amb ‘El ruido de las cosas al caer’ l’any 2011, on aprofundia sobre un dels problemes del país llatinoamericà com és el narcotràfic.

La distancia va fer que Gabriel Vásquez comences a escriure novel·les  sobre la  Colòmbia natal. Ara  setze anys després d’abandonar el seu país,  i amb una carrera literària prometedora, ha  decidit tornar a Colòmbia. ‘Las reputaciones,  és la primera novel·la  sobre Colòmbia que ha escrit  al seu país d’origen.

Juan Gabriel Vásquez és autor de  viu les novel·es , ‘Alina suplicante’, ‘ Los amantes de Todos los Santos ‘, ‘Los informantes’,  ‘Història secreta de Costaguana,  ‘El arte de la distorsión’ i ‘El ruido de las cosas al caer.