Opinió: ‘Un matrimonio feliz’ per Caterina Cortès

Un matrimonio feliz de Rafael Yglesias vist per Caterina Cortès.

Si hi ha una novel·la que recomanaria és Un matrimonio feliz de Rafael Yglesias, una de les millors obres de la literatura nord-americana dels darrers anys i guanyadora del premi Los Ángeles Times 2009.

El llibre d’Yglesias, molta part del qual és autobiogràfic, narra la complicada història d’amor que va mantenir amb la seva dona, des de que la coneix fins que ella mor d’un càncer. És una obra realment impactant. L’escriptor descriu el que va viure amb pèls i senyals; les seves pors, dubtes i alegries. Hi ha capítols força divertits com d’altres que són duríssims, especialment per a aquells lectors que hagin perdut un ésser estimat en les mateixes circumstàncies en que ell va perdre a la seva dona, i com és el meu cas. Pot remoure angoixes passades, records tristos… Però d’altre banda és una lectura per damunt de tot ben escrita i la narració enganxa tot i que ja se sàpiga des de la primera pàgina quina és la trama general i el seu final.

A Un matrimonio feliz Rafael Yglesias deixa clar que quan dues persones decideixen emprendre plegades un mateix camí aquest sol ser complicat, al contrari del que ens fan creure als contes o a moltes pel·lícules, i que l’amor autèntic no se demostra al principi d’una relació quan tot és idíl·lic sinó superant junts barreres i obstacles. És aquí on radica l’amor de veritat entre dos éssers.     Per Caterina Cortès.

Tí­tol: Un matrimonio feliz
Autor: Rafael Yglesias
Editorial: Libros del Asteroide
Pàgines: 407