La novel·la “Seré el teu mirall” s’ha imposat entre els cinquanta-cinc originals presentats el premi convocat per l’editorial Comanegra i Àfora Focus Edicions.

Amb 25.000 euros, el Premi Santa Eulàlia de novel·la de Barcelona vol ser el més ben dotat del país publicat per una editorial independent segons apunten els creadors. Un premi a obra inèdita en català que asseguren “pretén impulsar la creació vinculada a la ciutat, acollir la pluralitat de mirades que s’hi entrecreuen i fomentar el talent narratiu.”

Un guardó que vol premiar a novel·les ambientades totalment o parcialment a Barcelona, de qualsevol temàtica, gènere i context històric.

El Premi Santa Eulàlia ha comptat amb un jurat format per Francesco Ardolino, Llucia Ramis, Enric H. March, Jordi González i Alba Cayón.

Seré el teu mirall narra la peripècia de Jaume Pedrol, un professor de literatura retirat que acaba treballant per atzar en una immobiliària fantasma. Al darrere d’aquesta empresa s’hi amaga una organització mafiosa, i el Jaume es veurà embolicat en les dèries d’uns personatges que actuen sobre la ciutat com si estiguessin per sobre del bé i del mal.

Sobre la novel·la, Baulenas ha destacat que “La definiria com una novel·la popular amb molta ambició literària. El llibre funciona i busca arribar a un ventall ampli de lectors. M’agradaria que s’ho passaren bé llegint-la i aconseguir que reflexionem sobre aquesta ciutat tan única com és Barcelona”.

L’escriptor s’ha preguntat en roda de premsa si es poden reparar els mals que se li fan a la ciutat. Baulenas ho té clar “En el cas d’aquesta novel·la s’esmenta el mal que es va fer a la pell de la ciutat, concretament en la seva arquitectura”.

Sobre els personatge assegura que “He intentat crear personatges que es reflecteixin com un mirall en la ciutat; i la ciutat, alhora, es reflecteix en els personatges. Aquesta relació és la que més em va excitar”.

En el veredicte dels membres del jurat hi destaquen “La descripció de les vicissituds, dinsuna Barcelona postolímpica i a les portes del Fòrum de les Cultures, d’un protagonista ambigu, que provoca alternativament rebuig i compassió, corrupte però fins a un cert punt: un representant ideal de la societat urbana del nou mil·lenni.

També destaquen “la construcció d’una novel·la amb picades d’ull al gènere negre més dur, hardboiled, mitigat amb lleugera ironia, com si els personatges sabessin sempre el punt exacte on aturar-se per no convertir-se en uns estereotips o unes titelles”.

Sobre le guardó, Baulenas ha afirmat que “Amb aquest premi em sento partícip, com poques vegades m’ha passat en un premi, d’un equip que vol fer una bona aportació a la literatura i la cultura catalana”.

La novel·la es publicarà l’1 de març a la col·lecció «Narratives» de Comanegra amb il·lustració de coberta i postal d’Adrià Marquès.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here