El festival dedicat a la novel·la negra ha exhaurit aforaments amb una assistència aproximada de 8.500 persones, i una audiència en línia de prop de 3.500.

La divuitena edició de la BCNegra comissariada per Carlos Zanón, ha comptat amb 122 escriptores i escriptors tant de l’àmbit internacional com nacional i 80 activitats.

Després de dos anys de restriccions per la pandèmia, el festival ha recuperat l’hàbit de l’assistència presencial que ha comptat amb més de 8.500 persones han seguit la programació de manera presencial, amb El Molino i els Aribau Multicines com escenaris principals, però que s’ha escampat també per biblioteques i altres escenaris de la ciutat.

Les sessions també s’han ofert on line, amb una audiència de prop de 3.500 persones, segons l’organització.

La doble vida dels personatges ha estat el tema tema principal de la nova edició.  Carlos Zanón, comissari de la BCNegra destaca que “Bona part dels autors i autores que descobrireu en l’edició d’enguany han tocat en les seves obres la idea del doble, de la duplicitat o de les dues (o més) cares d’un mateix personatge. El bon veí que, sense deixar de ser-ho, és també un assassí sanguinari; l’agent doble que divideix ànima i lleialtats entre dos països; el gàngster i home de família o l’àvia afable que deixa anar unes gotes de verí en la tassa d’un cafè servit amb tot l’amor podrien ser bons exemples literaris i cinematogràfics d’aquesta duplicitat, que existeix en la ficció, però també en la vida real”. Zanón assegura que “Ni vosaltres mateixos, lectors i lectores, us n’escapeu, perquè, com ens advertia Nietzsche, el pitjor enemic que algú pot trobar serà sempre… un mateix.”

Pel BCNegra 2023 han passat autors i autores com ara Dominique ManottiLeonardo Padura, Dolores RedondoYousseff El Maimouni, Ray Loriga, Laura Lippman, Petros MarkarisDror MishaniJuan Gómez-JuradoRafael VallbonaMargarida Aritzeta Marina Sanmartín, entre molts d’altres.

El plat fort ha estat el lliurament del Premi Pepe Carvalho a l’escriptor cubà Leonardo Padura.

La BCNegra 2023 ha seguit la tradició dels darrers anys i ha recuperat un llibre, un autor i un personatge. Aquest any ha estat El Dr. Jekyll & Mr. Hyde  de Robert Louis Stevenson , l’escriptor Leonardo Sciascia i el personatge de John Blacksad.

Un concert a càrrec d’Albert Pla, el monòleg escènic La més bella del món, de l’autora Ada Castells, la simulació d’un judici i la recreació d’una investigació policial a càrrec d’un equip d’agents dels Mossos d’Esquadra són mostres d’aquesta diversitat de disciplines que ha comptat la BCNegra.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here