Les cendres a la piscina s’ha imposat a la gairebé una vintena d’obres presentades.

Laura Gost ha recollit el guardó durant una gala al MACBA (Museu d’Art Contemporani de Barcelona). El Premi Proa de novel·la inèdita en llengua catalana té el propòsit d’impulsar l’excel·lència, la renovació i el reconeixement de la literatura catalana. La dotació del premi és de 40.000 euros i en les darreres edicions s’ha premiat a La teva ombra de Jordi Nopca, La casa de foc de Francesc Serés, El país de l’altra riba, de Maite Salord i i Mater, de Martí Domínguez.

En aquesta edició, s’hi han presentat 19 obres i el jurat ha estat està format per Xavier Pla, Clara Queraltó, Anna Sáez, Vicenç Villatoro  i Josep Lluch.

La novel·la de Laura Gost narra la història  d’una família mallorquina que gira al voltant de la figura del patriarca, en Sebastià, que passa de fer de pagès a enriquir-se construint hotels per als turistes.

La seva vida conjugal i familiar està puntejada per tres dones de tarannà i orígens ben diferents: na Catalina, na Mercedes i la inesperada Leidi, que subratllen l’ascens i la caiguda del protagonista en un món que gira molt de pressa. Amb els anys, paraules com èxit, diners, feina, amor, sexe i família han pres significats que desconeixia. Darrere d’aquest fris familiar, el lector hi endevina la mirada curiosa i sovint àcida d’algú molt jove que pretén comprendre unes vides fugisseres.

Xavier Pla, membre del jurat ha destacat “Amb una gran habilitat narrativa, Gost els fa anar amuntvi avall en el temps amb una certa crueltat, posant-los en relació amb els esdeveniments històrics de l’últim canvi de segle, cosa que converteix la novel·la en una petita filigrana que desactiva immediatament totes les seves il·lusions i, a més, fa còmplices, d’amagotits, els lectors.”

 

Laura Gost ha publicat les novel·les La cosina gran (Lleonard Muntaner, 2019) i El món es torna senzill (Empúries, 2022). L’any 2018 va rebre el Goya a Millor Curtmetratge d’Animació per Woody & Woody com a creadora i guionista.

La dotació del premi és de 40.000 euros. L’editorial Proa publicarà la novel·la el 15 de novembre.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here