El camí fosc d’Asa Larsson.

El camí fosc /La senda oscura
Asa Larsson
Columna / Seix Barral
456 pàgines.

Aurora Boreal i Sang vessada han estat les dues primeres novel•les d’Asa Larsson. Ara l’escriptora sueca publica El camí fosc, la tercera novel•la protagonitzada per l’advocada Rebecka Martinsson.

Nascuda a Kiruna, una població minera del nord de Suècia, Asa Larsson va començar a interessar-se per la novel•la negra i va decidir crear el personatge de l’advocada Rebeca Martinson. El nom d’aquesta és un homenatge a l’inspector Martin Beck que molts anys abans, havia protagonitzat 10 novel•les de la mà del matrimoni suec format per Maj Sjöwall i Per Wahlöö
Les històries de Larsson són punyents i estan marcades per la duresa i per la crítica a la religió i els seus fanatismes. De fet, la joventut de Larsson va estar clarament marcada per aquest fet.
Aurora Boreal va aconseguir el Premi de l’Associació d’Escriptors Suecs de Novel•la Negra a la Millor Primera Novela i que va ser portada al cinema. Sang vessada és la seva segona novel•la que s’ha publicat a casa nostra va aconseguir a l’any 2004 el Premi a la Millor Novel•la Negra Sueca.

 

El camí fosc, la tercera novel·la d’Asa Larsson

A El camí fosc, Rebecka Martinsson, es recupera a la casa familiar de Kiruna del xoc patit al final de Sang vessada. Mentrestant, a la inspectora Anna-Maria Mella se li gira feina. En una cabana d’un llac gelat es descobreix el cadàver d’una dona amb evidents signes de tortura i la inspectora sap que necessitarà ajuda. La dona morta era una peça clau d’una companyia minera local amb tentacles arreu del món i Anna-Maria buscarà un advocat que l’ajudi a explicar-se moltes coses. I sap que Rebecka Martinsson és la persona adequada per aquesta feina.
Estan a punt de destapar un drama ple de secrets, perversió i crim. Un cas que posarà al descobert una història terrible i trista sobre l’obsessió d’un home, la solitària mort d’una dona i el cor congelat d’un assassí.