Les novetats en català del 2011

Francesc Puigpelat, Imma Monsó, Ramon Solsona, Jordi Cabré,  Carme Riera i  les reedicions de l’obra de Joan Perucho formen part de les novetats d’autors catalans aquest 2011.

El lleidatà Francesc Puigpelat, publicarà el 25 de gener ‘Faust, el terrorista’ (Proa), un relat d’aventures en el qual un exmilitant de Terra Lliure és reclutat per Al-Qaeda.
Carme Riera, torna al febrer amb ‘Natura quasi morta’ (Edicions 62), un títol amb molta intriga que té com a escenari la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), on ha desaparegut un alumne.
Imma Monsó que, després d”Una tempesta’, torna amb ‘La nit porpra’ (La Magrana), on un jove periodista intentarà investigar si és possible creuar la frontera entre la realitat i la ficció.
A l’abril Najat El Hachmi tornarà amb un nou llibre que posarà el lector sobre la pista d’alguns dels principals personatges de ‘L’últim patriarca’ (Columna).
Pel que fa als premis literaris  el periodista Cristian Segura publicarà el darrer Premi Josep Pla amb el títol de El cau del conill. Es tracta d’una crítica a la  burgesia catalana a través de la mirada d’un empresari català que vol millorar la situació de la seva empresa de setrills.
En aquest primer trimestre també es publicarà  el darrer premi Sant Jordi, guanyat per Ramon Solsona amb ‘L’home de la maleta’, la història d’un músic jubilat aclaparat pels canvis generacionals. Músic d’orquestres del barri de Gràcia, ex component del trio ‘Bella Aurora’, que en jubilar-se viu per torns en les cases de les seves tres filles.
Jordi Cabré, publicarà  Després de Laura’ com a finalista del Sant Jordi.
Un altre premi que es publicarà  és  el Premi Joaquim Ruyra. L’escriptor i científic Salvador Macip i Sebastià Roig han escrit ‘Ullals’, una novel•la juvenil inspirada en la història real d’un reformatori descobert a l’Alt Empordà el 2006 on es torturava a adolescents.

També ens arribarà aquest primer trimestre  ‘L’home que dormia al cotxe’, de Nil Barral, pseudònim d’un escriptor català que de moment prefereix no desvetllar la seva identitat.
El gironí Josep Pastells arriba amb nova novel·la, ‘Vida i miracles d’Odell Kraus’ (Empúries)Un segle de circ’, de Jordi Jané i Raffaelle de Ritis, d’Angle Editorial, en què es recorre la carrera artística de Paulina Andreu, filla de Charlie Rivel.
Albert Casals, que un parell d’anys publicava el relat dels seus viatges amb la seva cadira de rodes  publicarà en les pròximes setmanes ‘Sense fronteres’ (Edicions 62). El director de cinema Ventura Pons presentrà  ‘Els meus (i els altres)’, de Proa, i l’escriptora Lolita Bosch tornarà  amb ‘Ara, escric’ (Empúries).
Si parlem de novel·la històrica catalana destaquem  ‘Escollida pels déus’ (Columna) de Maria Carme Roca, Marià Català debutarà ‘Urpes de seda’ (Amsterdam Llibres), i Jordi Molist presentarà  ‘Promet-me que seràs lliure’ (Columna).