Mig segle sense Dashiell Hammett, un clàssic de la novel·la negra.

Avui fa 50 anys de la mort de Dashiell Hammet, un clàssic de la novel•la negra.
Gavardina, tabac, alcohol són els atributs que defineixen la imatge de Hammet, l’autor d’El falcó Maltès. Hammet va ser el creador del detectiu Sam Spade, la parella de detectius Nick i Nora Charles) i l’Agent de la Continental.

Nascut a Maryland, 27 de maig de 1894, va morir a Nova York, el 10 de gener de 1961.
Va ser autor de relats curts i novel•les, sent considerat com un dels escriptors més importants de novel•la negra. Sempre s’ha considerat a l’escriptor nord-americà com un dels creadors de la novel•la negra.
Samuel Dashiell Hammet va fer diferents oficis fins que va aconseguir treballar com a agent de l’Agència Nacional de detectius Pinkerton de Baltimore. Durant la Primera Guerra Mundial va estar destinat a França, sent rellevat del servei per malaltia. Després d’un breu període treballant en publicitat, va començar a escriure, publicant en la revista Black Mask. L’any 1930 escriu El falcó maltès, la novel•la més coneguda de Hammett
A més d’escriptor també es va dedicar a la política, sent, militant en el Partit Comunista. Va participar a la Segona Guerra mundial, va estar destinat a les illes Aleutianas.
Acabada la guerra, va seguir en política, sent nomenat president del congrés de drets civils de nova York. La seva ideologia el va portar a la presó, però finalment va ser alliberat. Va morir fa 50 anys a Nova York d’un càncer de pulmó, el 10 de gener de 1961.
Molts dels seus llibres van ser convertits en pel•lícules, especialment destacable la versió cinematogràfica d’El falcó maltès sota la direcció de John Houston l’any 1941, amb Humphrey Bogart, Mary Astor i Peter Lorre.


Dos clàssics inprescindibles:

El falcò Maltès.
El Falcó Maltès és un clàssic de la novel·la negra nord-americana. Es tracta d’una  història policial en la qual es barregen les investigacions sobre assassinats amb el robatori d’una curiosa joia històrica que va pertànyer als templers. El protagonista, el detectiu Sam Spade, utilitzarà tots els mitjans que tindrà a l’abast per sortir-se amb la seva, i aconseguir esbrinar qui ha robat la joia.

La clau de vidre.
Entre gàngsters de bandes rivals i senadors en campanya electoral, Ned Beaumont troba el cadàver de Taylor Henry, el fill d’un dels dos candidats al senat. Tot apunta que el seu amic i protegit, Paul Madvig, n’és l’assassí, però Beaumont no s’ho acaba de creure… i comença a investigar.