Us oferim 25 recomanacions per aquestes festes. Llibres per regalar, llegir i compartir. 

ELS 25 DEL 25 DE L’ILLA DELS LLIBRES

Tot és possible
Elizabeth Strout
Duomo / Edicions de 1984
Elizabeth Strout, torna a l’ambient de la novel·la ‘Em dic Lucy Barton’ i ho fa amb nou contes que es poden llegir com una novel·la.
Els contes estan ambientats a  en Amgash (Illinois),  el poble natal de la protagonista de ‘Em dic Lucy Barton’.
Lucy Barton és una famosa escriptora i torna al poble a visitar els seus germans al cap de disset anys d’absència.Els contes i relats permeten conèixer una sèrie d’històries narrades per aquells que la van conèixer i com han evolucionat durant aquests anys.
En cap cas és una segona part de la novel·la ‘Em dic Lucy Barton’ però sí que ofereix més protagonisme als personatges secundaris de la seva anterior obra.  Per conèixer detalls de la vida dels seus germans Pete i Vicky a més de  Tommy, Patty, Charlie, Mary y Angelina, Dottie i  Abel.  La història de tots ells ens revelarà secrets i confessions.

Això no és Amèrica
Jordi Puntí
Empúries /Anagrama
Jordi Punti publicat el recull de relats ‘Això no és Amèrica’, quinze anys després del seu últim llibre de contes, Animals tristos.
Puntí publica un recull de nou contes  que van ser escrits l’any 2002 i altres al llarg del 2016.
Els relats del llibre ‘Això no és Amèrica’ parlen de les relacions, del desamor i de personatges a la recerca del seu lloc al món.
Personatges que recorden un amor mentre passeja pels carrers de l’Eixample,  per l’home del maletí que fa autoestop a la sortida de Vic, el retrobament epistolar entre dos germans a causa d’un ronyó o l’home que vol regalar un viatge a París a la seva dona, però ho canvia per un creuer en solitari al vaixell on canta en Sam Cortina.

Hotel Lutecia
Empar Fernández
Suma de letras
‘Hotel Lutecia‘ és una novel·la protagonitzada per Andreu Ribera, un republicà català exiliat que va ser empresonat al camp de concentració de Dachau i que, en acabar la Segona Guerra Mundial, no pot tornar Catalunya i es veu obligat a començar una nova vida a la Provença francesa.
La vida d’Andreu Ribera estarà marcada per dues guerres i pel seu pas per l’Hotel Lutecia.
La novel·la se situa bona part a París, Barcelona, el Poble Sec i els pobles de la Provença francesa. +INFORMACIÓ

La decandència de Nero Golden / La decandéncia de Nerón Golden
Salman Rushdie
Proa / Seix Barral
Salman Rushdie ha decidit escriure una novel·la per analitzar la societat nord-americana des de l’època Obama fins a l’arribada al poder de Donald Trump amb una vombianció de faula i realisme.

Rushdie ens decobreix la història de la decadència d’una família d’immigrants hindús als EUA es barreja amb els greus canvis polítics i socials que ha sofert el país en els darrers deu anys. La decandència de Nero Golden  descriu la darrera dècada política dels EUA: l’ascens del Tea Party, el Gamergate i la reacció contra la correcció política. Des de la postveritat fins al discurs de l’odi, passant pel terrorisme, l’ús i l’abús de les armes, Silicon Valley, el poder de les xarxes socials i les sèries de TV.

El ferrocarril subterrani
Colson Whitehead 
Edicions del Periscopi
Colson Whitehead  ha escrit una de les novel·les de la temporada literària. El ferrocarril subterrani parteix de la història real de la xarxes de solidaritat més importants dels Estats Units que va aconseguir que molts esclaus negres poguessin viure en llibertat i escapar-se de l’esclavitud.
El ferrocarril subterrani va existir i el seu nom era una mena de metàfora per referir-se  a la xarxa de cases i refugis que els abolicionistes feien servir per a ajudar als esclaus que volien fugir. Es calcula que més de 100.000 esclaus van aconseguir la llibertat gràcies al ferrocarril subterrani que ara, Colson Whitehead, converteix en un ferrocarril real.
La Cora és una jove esclava, després d’una agressió brutal decideix emprendre una fugida desesperada amb el ferrocarril subterrani. Però la seva escapada es veurà marcada per la persecució salvatge d’en Ridgeway, un caça-recompenses, que farà que la noia s’embarqui en un viatge frenètic a la recerca de la llibertat.

L’illa de Bembé
Mercè Falcó
Rosa dels vents
Falcó debuta com a escriptora després de rebre el Premi Literari Autor Revelació convocat per Penguin Random House Grupo Editorial i l’Escola d’Escriptura de l’Ateneu Barcelonès.
La novel·la ens situa a finals del segle XIX, quan la Maria, una jove barcelonina de només disset anys, es enviada pels seus pares a Cuba després de celebrar per poders un matrimoni de conveniència amb un terratinent sucrer.
Es tracta d’una novel·la d’aventures protagonitzada per una dona valenta que lluita contra les estrictes normes establertes per la societat hipòcrita que li ha tocat viure.

El truc
Emmanuel Bergmann 
La Campana /Anagrama
En Max és un nen de deu anys que viu a Los Angeles i que té una il.lusió: buscar desesperadament que un encanteri eviti que els seus pares es divorciïn. Qui ho ha de fer possible és el vell il·lusionista el Gran Zabbatini, i prestidigitador d’origen jueu, com ell, supervivent de la fúria nazi que enfila la recta final de la seva atropellada existència, precisament, sense cap mena d’il·lusió.
Una història d’amor negre a la Praga del 1934 i Los Angeles del 2007 escrita de manera senzilla però efectiva, sense trucs ni artificis. I com les grans obres d’art amb estones per riure i d’altres per plorar.  + INFORMACIÓ

 

Cinquanta moments literaris /Cincuenta momentos literarios
Antonio Iturbe i Jordi Lafebre
Bridge
Un llibre que ens permet apropar-nos a moments importants de la literatura universal de la mà dels textos del periodista i crític Antonio G. Iturbe i les il·lustracions de Jordi Lafebre.

Fets curiosos i històries relacionades amb grans obres i escriptors: des dels poetes mesopotàmics fins als nostres dies passant per Shakespeare, Ovidi, García Márquez, Cervantes, Thomas Mann o Ramon Llull.  Un llibre que assaborir i gaudir de la bona literatura. +INFORMACIÓ

La senyora Stendhal /La senyora Stendhal
Rafel Nadal
Columna/Destino
La novel·la guanyadora de la darrera edició del Premi L’Illa dels Llibres ens ofereix un retrat de la Catalunya de la postguerra centrada en la vida d’en Lluc i la seva relació amb la senyora Stendhal que el cuidarà con un fill adoptiu.
Quan l’últim dia de la guerra una bala sega la vida de la Rossa en un tiroteig a la plaça de Sant Pere de Girona, el destí d’en Lluc queda lligat per sempre al de la senyora Stendhal, que el criarà com si fos fi ll seu. La força de la mare adoptiva, la rebel·lia del jove Dani i la saviesa de l’avi Dídac acompanyaran la mirada innocent del nen per un paisatge carregat d’emocions i de promeses. Fins que toparà amb l’ànsia de revenja dels vencedors decidits a passar comptes.  +INFORMACIÓ

La última pintura de Sara de Vos
Dominic Smith
Maeva
Novel·la de misteri, història i art al voltant d’un misteriós quadre de Sara DE Vos, una artista del segle XVII que va trencar amb les normes establertes a l’època i va decidir dedicar-se a la pintura. Va ser la primera dona que va entrar al Gremi de San Lucas a Holanda, fet que permet a l’autor a endinsar-se en la vida d’una pintora del demonat Segle D’Or holandès. l
Sara
 de Vos s’obsessiona amb la imatge d’una nena que mira a uns patinadors i decideix pintar l’escena hivernal. Segles després, el quadre ‘A la orilla del bosque‘ serà l’única obra de l’artista que sobreviurà i l’acció de la novel·la es traslladarà a la Nova York de 1957 i a Sidney l’any 2000.
Per la temàtica, la novel·la ‘La última pintura de Sara de Vos’ ha estat comparada amb ‘La noia de la Perla’ de Tracy Chavalier i ‘el jilguero‘ de Donna Tartt. +INFORMACIÓ

Tiempos de swing
Zadie Smith
Salamandra
Zadie Smith torna al barri de Willesden Green de la seva anterior novel·la ‘NW London’.
La narradora de ‘Tiempos de swing’, de qui desconeixem el seu nom, coneix quan té set anys, a la Tracey en una escola de dansa. Dues noies mulates amb el somni de convertir-se en ballarines, neixen en un mateix barri amb vides més o menys similars, però que amb el pas del temps, s’aniran distanciant i augmentat les desigualtats.
Totes dues tenen la passió per la dansa i pels musicals de Fred Astaire que les unirà per sempre malgrat la separació que patiran al llarg de les seves vides.
Tracey és més explosiva i fins i tot té més talent pel ball que no pas la narradora. Finalment la narradora de la novel·la aconseguirà treballant d’assistent de la celebrity del món del pop Aimee. +INFORMACIÓ

Paradisos oceànics
Aurora Bertrana
Rata editorial
En el marc de l’Any Bertrana i amb l’objectiu de redescobrir i reivindicar l’obra d’Aurora Bertrana, l’editorial :Rata_  reedita ‘Paradisos oceànics’.
A finals dels anys 20 de segle XX, Aurora Bertrana de trenta-quatre anys, va salpar a Papeete, des d’on va començar a enviar els seus escrits des d’Oceania fins a Espanya. Les illes de Tahití, Moorea, Huahine, Raiatea i Bora Bora van ser els escenaris de les seves narracions.
Aurora Bertrana es va convertir llavors en una autora d’èxit gràcies als reportatges on descrivia  la naturalesa i la gent de la Polinèsia. Bertrana també narrava la vida de les dones, dels matrimonis forçosos, de la maternitat sense contractes o de la sexualitat alliberada.  + INFORMACIÓ

El fuego invisible / El foc invisible
Javier Sierra
Planeta
L’autor de les novel·les ‘El maestro del Prado’ ‘La cena secreta’ o ‘La pirámide immortal’ ha rebut el premi Planeta 2017.
A ‘El fuego invisible’ un jove professor, instal·lat a Dublín i nét d’un famós escriptor ja mort, s’estableix uns dies a Espanya i  aviat es veurà implicat en una misteriosa trama que té com a objectiu trobar l’autèntic origen d’un objecte capaç tant d’atreure a poderosos enemics com de crear nous mons. L’avi va intentar explicar el gran secret de la font de les idees i esbrinar d’on venen les idees?.  Javier Sierra en sporposa nous misteris per resoldre amb una història que reivindica el poder de la paraula i l’origen de la creativitat. +INFORMACIÓ

El tiempo de en medio
Marcello Fois
Hoja de lata
L’escriptor Marcelo Fois, autor de Memòria del buit torna a situar una novel·la seva a Sardenya i més concretament a la seva població natal de Nuoro. L’escriptor sard, guanyador del Premi Llibreter 2017 amb ‘Estirpe’, ens ofereix ara la història d’una nissaga familiar, la dels Chironi, una humil familia de ferrers que viurà els canvis socials i històrics des de  abraça finals del segle XIX fins a l’inici de la Segona Guerra Mundial passant per la Gran Guerra i l’ascens del feixisme.  Els protagonistes de la novel·la hauran de sobreviure i lluitar davant les adversitats.  Ara publica ‘El tiempo de en medio’, la segona part de la trilogia de la nissaga dels Chironi.

Patria
Fernando Aramburu
Tusquets
Un dels grans èxits de la temporada que recorre 30 anys del conflicte basc. La novel·la s’inicia amb l’alto al foc decretat per ETA l’any 2011 i abraça gairebé tres dècades fins arribar a mitjans dels vuitanta. ‘Patria’  recorre la història de dues famílies  que viuen en un poble a prop de de Sant Sebastià.  Aquestes viuran unides fins que la política les acabarà separant. En Txato és un empresari que decideix no cedir a l’extorsió d’ETA i que ho paga finalment amb la mort. A l’altre banda ens trobem Joxe Mari que entrarà a la banda terrorista participant en diversos atemptats que el destí el portarà a formar  part del comando que haurà d’assassinar el pare dels seus amics. Les dones a ’Patria’, la Bitri, la dona de Tatxo i la Miren la mare d’en Joxian juguen un paper molt important a la novel·la. De la bona relació inicial, l’assassinat ho esmicola tot, i apareix  l’enfrontament i les rencances, però Aramburu no ha volgut escriure una novel·la de guanyadors i perdedors. Al 125 capítols curts de la novel·la serem testimonis a través dels seus personatges del retrat de la societat basca dels últims 30 anys.

Wolfgang
Laia Aguilar
Columna
Endinsar-se en la ment d’un nen no és una tasca fàcil i menys sí aquest és superdotat, apassionat per la música, perfeccionista, poc sociable i amb un perfil emocional dífícil. Laia Aguilar encara ho complicat una mica més i presenta a un jove Wolfgang d’11 anys que se li acaba de morir la mare i de cop i volta ha de conviure amb un pare que ha estat absent durant tota la seva existència.
El personatges de ‘Wolfgang’  que ens ofereix Laia Aguilar ens podria recordar a d’altres protagonistes literaris com en Guillem de la novel·la ‘Un fill’ d’Alejandro Palomas o en Christopher de l’obra ‘El curiós incident del gos a mitjanit’ de Mark Haddon. +INFORMACIÓ

4321
Paul Auster
Edicions 62 /Seix Barral
Paul Auster narra a ‘4 3 2 1’ la història d’Archibald Isaac Ferguson al llarg dels esdeveniments més emblemàtics del segle XX, com l’assassinat de Kennedy o les primeres revoltes socials als EUA, i imagina quatre futurs diferents en funció de les seves decisions en la ficció.
La novel·la ‘4 3 2 1’ ens presenta quatre personatges que comparteixen el mateix naixement i ADN, però que, per atzar del destí, una de les obsessions de Paul Auster, viuen en paral·lel quatre vides completament diferents. +INFORMACIÓ

Nosaltres en la nit /Nosotros en la noche
Kent Haruf
Angle Editorial /Literatura Random House
Louis Waters i Addie Moore són dos veïns jubilats i que comparteixen la viduïta i la solitud.
Un dia l’Addie li proposa al seu veí si li agradaria anar a casa seva per dormir amb ella. Malgrat les reticències inicials, Louis acabarà acceptant la curiosa proposa de la seva veïna que només vol dormir acompanyada tenir algú al costat amb qui parlar. Les converses que mantenen durant les nits la parella ens permet còneixer bona part de les seves vides i pensaments, gràcies a una narració tendra i senzilla. L’amistat perillarà amb l’arribada del nét de l’Addie i els comentaris dels veïns.
La joventut, els matrimonis, els fills, la solitud i les pors dels dos protagonistes planen a les pàgines d’una novel·la difícil d’oblidar. + INFORMACIÓ

Taxi
Carlos Zanón
Salamandra
L’autor d ‘Tarde, mal y nunca’, ‘No llames a casa’, ‘Yo fui Johnny Thunders’ o ‘Marley estaba muerto’ publica nova novel·la per s’endinsar-se en la història del taxista Sandino per explorar novament la ciutat de Barcelona i oferir-nos una novel·la on les referències musicals formen part també del seu paisatge.  Sandino, un taxista trist, malenconiós i faldiller que farà tot el que pugui per no tornar a casa després de la sospita que la seva dona el vol deixar, després que aquesta hagi deixat anar la frase de «Hem de parlar». Durant la nit, Sandino es trobarà amb la seva amiga taxista Sofia que haurà de donar explicacions a la policia després de la mort d’un passatger al taxi i haver-hi deixat una bossa. +INFORMACIÓ

La substància del mal
Luca d’Andrea
Rosa dels vents /Alfaguara
L’any 1985, durant una terrible tempesta, en Kurt Schaltzmann, en Markus Baumgartner i la seva germana Evi són brutalment assassinats al Bletterbach.
Al cap de trenta anys, en Jeremiah Salinger, un documentalista nord-americà que fa poc s’ha instal·lat a la zona amb la seva dona Annelise i la seva filla petita, s’obsessiona amb aquest cas sense resoldre. Tota la gent que l’envolta, començant pel seu sogre, en Werner, exdirector d’Ajuda Alpina i un dels homes que va descobrir els cossos mutilats són sospitosos del crim d’alguna manera i cap d’ells no vol remoure el passat.
‘La substància del mal’  suposa el debut de l’escriptor italià on narra  l’obsessió d’un home per desvetllar un secret que oculta la població i la naturalesa. +INFORMACIÓ

Farishta
Marc Pastor
Amsterdam/Catedral
Una illa pot ser un indret paradisíac però també pot convertir-se en un malson i una presó. Això ho sap molt bé Marc Pastor que torna a situar l’eix narratiu en unes illes situades a la Polinèsia francesa.
Marc Pastor es posa a la pell d’una dona, la Farishta, una jove d’origen afganès de divuit anys que rep una important oferta per part de l’empresa Iefremov-Strugatski per viure durant quatre anys a les illes Clarke.
L’han contractat per fer d’intendent i per atendre a les famílies riques que viuen en un complex d’illes privat a la Polinèsia francesa, on se’ls ha garantit que podran educar els fills sense cap risc i allunyats de la resta del món. + Informació

Vols dir que som això?
Vàrios autors
Llegir en català
Llegir en Català publica una antologia de relats amb autors del seu catàleg  on destquen Jenn Díaz, Jordi Puntí, Andreu Martín, Vicenç Pagès Jordà i Mar Bosch.
Les editorials que formen part  de Llegir en Catalàhan encarregat a 25 autors del seu catàleg un relat a partir d’un objecte, motiu, fet, aliment que trobessin prou significatiu de l’àmbit cultural català.
Amb aquest punt de partida els  autors que han participat d’aquest projecte han escrit relats que va des de el famós tovalló del contracte de Leo Messi amb el Barça al cargol poma psssant pel 600, l’allioli, el Tibidabo o les enxanetes dels castellers formen part dels temes dels relats publicats. +INFORMACIÓ

Corrupción Policial
Don Winslow
RBA
Don Winslow deixa almenys momentàniament la frontera entre Mèxic i els Estats Units per escriure una novel·la sobre la policia de Nova York.
Per escriure ‘Corrupción policial’, no deixa enrere les drogues ni les armes per continuar reflexionant sobre la fina i perillosa frontera entre el bé i el mal.
El guanyador del premi RBA de novel·la negra amb ‘El cártel’ ha escrit una nova extensa novel·la plena d’acció protagonitzada per Denny Malone un policia exemplar i sergent de la Unitat Especial de Manhattan Nord, nom fictici, que es converteix després d’unes decisions desafortunades amb corrupte. +INFORMACIÓ

L’homentage
Xulio Ricardo Trigo
Columna
La novel·la ‘L’homenatge’ ha rebut el Premi Nèstor Luján de Novel·la Històrica 2017.
L’escriptor i fotògraf Xulio Ricardo Trigo centra l’argument de la novel·la ‘L’homenatge’ al Cau Ferrat de Sitges l’any 1932 per endinsar-se en les investigacions sobre Santiago Rusiñol de la mà de Carles Solé.
Convidat per la vídua d’en Santiago Rusiñol, en Carles Solé arriba a l’estació de tren de Sitges per allotjar-se al Cau Ferrat. El seu objectiu és l’escrit homenatge que vol dedicar al moviment modernista, però la realitat és que persegueix una venjança personal contra els pintors que molts anys enrere li van negar un lloc de privilegi. +INFORMACIÓ

Robinson
Vicenç Pagès Jordà
Empúries
Un home de mitjana edat s’introdueix a la casa dels veïns, que se n’han anat de vacances, i s’hi instal·la d’una manera peculiar. L’home és solter, té el pare en una residència i treballa de carter.
A mesura que l’acom-panyem en el seu periple d’intrús, anem descobrint les raons d’un comportament que el portarà a topar amb els veïns i amb la justícia. I també amb una advocada d’ofici. +INFORMACIÓ