Rafel Nadal rep el premi L’Illa dels Llibres per la novel·la ‘La senyora Stendhal’

L’autor ha rebut el setè premi  L’Illa dels Llibres en un acte celebrat a La Setmana del Llibre en Català després de les votacions realitzades pels lectors del portal web per dedicir la millor novel·la de l’any.

L’escriptor s’afegeix a la llista dels  anteriors guardonats com Eduard Màrquez, Coia Valls, Albert Sánchez Piñol, Care Santos, Alejandro Palomas I Maria Carme Roca.

La novel·la ‘La senyora Stendhal’ deRafel Nadal ha guanyat el VII Premi L’Illa dels Llibres que s’atorga per votació popular amb la idea d’escollir el llibre l’any.
L’Illa dels Llibres ha seleccionat 20 títols publicats entre el mes d’agost de 2016 i juliol de 2017 i que han estat escrites o traduïdes al català.

L’acte del lliurament s’ha celebrat el dissabte 16 de setembre a la Setmana del Llibre en Català i ha comptat amb la presència de lectors i  personalitats vinculades amb el sector editorial com l’editoria Gloria Gash, el cap de premsa de Grup 62 Xavier Gafarot, els escriptors Xulio R Trigo, Coia Valls i Maria Carme Roca i la presidenta de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana Montse Ayats.

Rafel Nadal ha destacat que ”Els premis a votació popular com el de L’Illa dels Llibres en fa una especial il·lusió. De vegades penses que no et calen els premis i que hi ha llibres que un cop escrits ja han arribat al seu objectiu per la necessitat íntima de l’autor’. Ha assenyalat que ‘en el cas de La senyora Stendhal  és una història que va molt bé que arribi a molts lectors  ja no per l’autor com els protagonistes sinó pels seus valors  i per aquestes dones que van perdre la guerra dues vegades com a  dones i republicanes i  en aquest sentit el premi segur que ajudarà força’’.

Rafel Nadal ha recollit el premi L’ILLA DELS LLIBRES a mans de l’escriptora Maria Carme Roca guanyadora de l’anterior edició. L’autor de ‘La senyora Stendhal’ ha rebut la ceràmica anomenada ‘El lector’ de l’artista Roser Oter.

El director de L’Illa dels Llibres, Jordi Milian ha conversat amb Rafel Nadal sobre la novel·la i també d’altres aspectes literaris. Coia Valls escriptora i actriu ha fet una lectura en directe de fragments de la novel·la.

Rafel Nadal ha volgut agrair el premi destacant que ”Hi ha pàgines que es justifiquen pel sol fet d’haver sigut escrites, textos que neixen per pura necessitat de l’autor, paraules que tenen sentit tant si són llegides com si queden recloses en un calaix, llibres que ja han arribat al cim en el moment íntim de la creació. Però també hi ha històries que segurament només agafen tot el seu sentit en mans dels lectors.

Assegura Nadal que  ‘La senyora Stendhal pertany a aquesta última categoria: llibres escrits amb l’esperança d’arribar als lectors, de despertar-los emocions, d’obligar-los a fer-se moltes preguntes i de sotmetre’ls al sotrac de la transformació’

Per aquest motiu s’ha mostrat molt agraït  ‘És per aquesta raó que em fa una il·lusió especial aquest premi decidit per votació dels lectors de L’Illa dels Llibres. Estic convençut que, més enllà de l’opinió sobre les habilitats o les carències literàries de l’autor, la vostra elecció és una mostra d’admiració i respecte cap a la família Stendhal, protagonista de la novel·la’’

La novel·la ha destacat l’autor vol ser ‘’un homenatge a totes les dones que van perdre la guerra dues vegades, com a republicanes i com a dones. Aquelles dones que no van rendir-se i que des del primer minut de la post-guerra es van carregar la família i el país a l’esquena’.

En el seu discurs Rafel Nadal  ha destacat que ‘Voldria pensar que La senyora Stendhal és un llibre per ser llegit aquests dies tan difícils i tan apassionants que encarem col·lectivament i que l’exemple de l’Annie Stendhal pot animar els lectors, sobretot els més joves, a mantenir i a defensar les seves aspiracions polítiques sense renunciar mai a un codi d’actituds i valors exemplar.’’

També s’ha referit a l’actualitat política relacionada amb el referèndum de l’1 d’octubre afirmant ‘ deixeu en pau els alcaldes; els que estan d’acord i els que estan en contra del referèndum, els voluntaris, les impremtes, les fàbriques d’urnes i sobretot traieu les grapes de damunt dels diaris”

L’escriptor i periodista ha rebut  el PREMI L’ILLA DELS LLIBRES ‘’amb el desig i l’esperança que l’any vinent, quan repetiu la cerimònia, aquest sigui un país més just, més pròsper i més lliure’ ha assenyalat al final del discurs Rafel Nadal.

L’escriptor s’afegeix a la llista dels  anteriors guardonats com Eduard Màrquez, Coia Valls, Albert Sánchez Piñol, Care Santos, Alejandro Paloma i Maria Carme Roca’

ÀUDIO DE L’ACTE