L’autor d’’El cártel’ i ‘El poder del perro’ publica  ‘Corrupción policial’, una novel·la sobre la policia de Nova York.

Don Winslow deixa almenys momentàniament la frontera entre Mèxic i els Estats Units per escriure una novel·la sobre la policia de Nova York.
Per escriure ‘Corrupción policial’ (RBA) no deixa enrere les drogues ni les armes per continuar reflexionant sobre la fina i perillosa frontera entre el bé i el mal.

El guanyador del premi RBA de novel·la negra amb El cártel ha escrit una nova extensa novel·la plena d’acció protagonitzada per Denny Malone un policia exemplar i sergent de la Unitat Especial de Manhattan Nord, nom fictici, que es converteix després d’unes decisions desafortunades amb corrupte.
Malone s’autoanomena el rei del nord de Manhattan i el seu equip es dedica a fer de ‘paisatgistes”. ‘La Antigua jungla urbana que era el Norte de Manhattan ha sido podada casi por completo para hacer hueco a un Jardín del Edén cultivado i comercial…. Nuestra labor consiste en impedir que la jungla devore el Paraíso”.

Malone lluita entre el bé i el mal, com en la majoria de les novel·les de Don Winslow, els seus personatges tenen els seus debats morals sobre les accions que realizen. Malone no s’escapa d’aquesta situació i una sèrie d’actuacions faran que finalment sigui considerat un policia corrupte o potser només un cap de turc.

No se li cauen els anells per utilitzar tots els recursos legals o poc ortodoxos per aconseguir els seus objectius amb accions que desconeixen els ciutadans i els seus superiors.
‘convetirlas en un lugar seguro era su trabajo y su pasión, y si eso significava saltarse las normes a veces, pues lo hacían. Los ciudadanos no son conscientes de lo que hay que hacer para mantenerlos a salvo, y major que sea así’.

L’equip de la Unitat Especial de Manhattan Nord aconsegueix acabar amb un conegut narcotraficant però decideixen quedar-se amb la meitat de 100 quilos d’heroïna que han decomissat. A partir d’aquí comencen els problemes malgrat les justificacions de Malone que acabarà per traslladar al seu equip un organigrama molt proper als càrtels dels narcotraficants que els portaran a caminar durant tota la novel·la per la corda fluixa amb el perill de caure a l’abisme.

‘Es como si enciendes una cerilla y piensas que  no hará daño a nadie, però de repente empieza a soplar el viento y se declara un incendio que arrasa todo lo que amas’

Malone arrossega en aquest afer també al seu equip format per Russo, Billy O, Big Monty i Levin. Malgrat el protagonisme de Malone, Winslow  presenta una bona galeria de secundaris on no hi falten traficants, policies, prostitutes, camells, confidents que passegen pels escenaris de ‘Corrupción policial’.

Però com ha pogut arribar un heroi a ser considerat un policia corrupte?
La novel·la arrenca amb Malone en una cel·la del Centre Correccional Metropolità de Park Row i a poc a poc anirem coneixent la història que ens permetrà escoltar les seves justificacions. La novel·la  critica a la corrupció en l’àmbit polític, judicial i social, fet que farà que el lector reflexioni sobre aquesta qüestió.

Winslow dedica la novel·la a tots aquells agents de policia que van ser assassinats en acte de servei durant el procés d’escriptura de la novel·la i la llista és considerable al voltant d’unes tres pàgines.

Un cop més destaca l’exhaustiva documentació de les novel·les de l’autor nord-americà que descriure el dia a dia d’una unitat policial des de la feina als despatxos però sobretot al carrer. Bona part de l’acció de la novel·la es trasllada al carrer o en els pubs on els policies comparteixen amb els companys ‘les nits de bolera’. Cinc anys ha trigat Winslow a escriure ‘Corrupción policial’ una novel·la fosca però entretinguda que tindrà adaptació cinemanotràfica de la mà de James Mangold.