La tendra història de dos veïns jubilats que comparteixen la viduïtat i la solitud aconsegueix captivar als lectors a través d’una narració plena de sentiments

‘Et volia preguntar si t’agradaria venir de vegades a casa per dormir amb mi”,  aquesta és la pregunta que l’Addie Moore fa al seu veí Louis Waters.  L’Addie i en Louis són són dos veïns jubilats i que comparteixen la viduïtat i la solitud.

Malgrat les reticències inicials, Louis acabarà acceptant la curiosa proposa de la seva veïna que només vol dormir acompanyada tenir algú al costat amb qui parlar. Les converses que mantenen durant les nits la parella ens permet còneixer bona part de les seves vides i pensaments, gràcies a una narració tendra i senzilla.

Nosaltres en la nit  (Angle Editorial /Literatura Random House) està dividida en 43 capítols breus dominats pels diàlegs entre els dos protagonistes i que malgrat la seva aparent senzillesa, Kent Haruf construeix una novel·la intel·ligent, plena de sentiments i que ofereix un cant a la vida.

La joventut, els matrimonis, els fills, la solitud i les pors dels dos protagonistes planen a les pàgines d’una novel·la difícil d’oblidar.

L’amistat perillarà amb l’arribada del nét de l’Addie i els comentaris dels veïns. Precisament tot s’esguerra en el moment que decideixen fer pública la seva relació. Al poble de Holt, nom fictici que utilitza l’autor per ubicar la narració i que podria situar-se a l’est de l’estat de Colorado, tothom diu la seva i opina sobre la relació entre l’Addie Moore i en Louis Waters.

La novel·la es va publicar l’any 2015 després de la mort de l’escriptor. L’any 2014 els metges li van diagnosticar  un càncer terminal i Haruf  va decidir dedicar-se en cos i ànima  a escriure ‘Nosaltres en la nit’. Va morir al novembre d’aquest mateix any als 71 anys, tot just després de lliurar la novel·la a l’editorial. Malgrat el desenllaç final de l’autor, ‘Nosaltres en la nit’ és un cant a la vida.

Robert Redford i Jane Fonda protagonitzen l’adaptació cinematogràfica de la novel·la sota la direcció de Ritesh Batra que estrenarà Netflix. Feia 39 anys que els dos actors no compartien pel·lícula.