Era dissabte i en Màrius Aguilera, escrivia al seu compte de Twitter un pensament que s’ha convertit en viral a les xarxes. El tuit deia ”Avui he rebutjat que un familiar m’hagi ofert amablement la possibilitat de comprar a Amazon el llibre que espero des de fa alguns dies, quasi setmanes, que m’arribi a la llibreria i m’ha dit: “Si te lo pido te llega el lunes. ¿Por qué esperar?” Aquest missatge ha comptat amb molts comentaris i retuits defensant les llibreries de proximitat.
L’Illa dels Llibres ha entrevistat a Màrius Aguilera,  l’autor del tuit.

Què t’ha passat aquest cap de setmana?
Vaig piular un fil sobre la meva experiència de compra a la meva llibreria local de referència.

I…?
I la piulada ha tingut quasi 5.000 m’agrades, 2.000 retuits i 250 comentaris. Sé que això per a algunes persones és el dia a dia però en el meu cas normalment les meves piulades difícilment arriben als 25 m’agrada.

Ens poses una mica en context de què anava el fil?
Fa unes setmanes vaig encarregar un llibre a la llibreria del meu poble però com que el llibre s’està reimprimint perquè es va esgotar la primera edició, el llibreter em va informar que trigaria una mica més de l’habitual en obtenir-lo. Mentre espero que m’arribi el llibre un familiar que compra habitualment a Amazon i té el compte Premium m’ofereix la possibilitat de comprar-lo i rebre’l en un parell de dies.
Jo vaig rebutjar la proposta i vaig explicar a Twitter els motius pels quals prefereixo comprar personalment a la meva llibreria habitual.

La piulada anava en contra d’Amazon?
La meva intenció no era fer una piulada contra Amazon ni tan sols tenia pretensions de fer bandera a favor del comerç local, només volia compartir una situació quotidiana. De totes maneres, haig de dir que em preocupa que Amazon acabi apoderant-se de tot el comerç i s’acabi convertint en un monopoli que acabi amb la vida comercial al carrer.
Molts dels comentaris que em van arribar afegien que l’explotació laboral que practica Amazon és un motiu més per no comprar-hi. Sobre aquest tema de l’explotació laboral arriben moltes notícies. Dos cosins meus treballen al magatzem d’Amazon d’El Prat del Llobregat ja els hi preguntaré.

Et molesta que s’hagi interpretat d’aquesta manera?
No, no em molesta perquè sí que defenso i, dins de les meves possibilitats, faig consum responsable. Com a molt em pot molestar que persones que compren a Amazon s’hagin pogut sentir criticades per part meva i no era la meva intenció.

Sols comprar a Amazon?
La veritat és que no. Anteriorment he comprat un parell de vegades. No trobava el producte que buscava a les botigues i el necessitava per a unes dates concretes. En aquella ocasió Amazon em va ser útil, no ho negaré.

No compraries un llibre?
El producte que necessitava i que vaig comprar era un altre però admeto que vaig caure en la temptació del click fàcil i vaig comprar un llibre. Tots tenim un passat. És l’únic llibre que he comprat a Amazon. Encara sé quin és.

Quin?
Psicopolítica de Byung-Chul Han.  Si no compro a Amazon i compro a la llibreria del meu poble és sobretot perquè el servei i el producte que rebo del llibreter em satisfà molt més que la compra per Internet. Com a comprador soc igual d’exigent amb el servei i el producte que rebo tant si compro a la llibreria del poble com si compro a Abacus o a on sigui. Els llibres que jo compro són bàsicament novel·les o assajos en català o castellà i no necessito ni l’abundància ni la celeritat d’Amazon. De fet, com he explicat a Twitter, l’espera del llibre pot proporcionar certs plaers i il·lusions.

I què tal ser “tendència” per un dia”?
(Riu) Quan vaig consultar el mòbil i vaig veure que tenia més de 50 avisos en relativament poc temps em vaig sorprendre molt perquè jo no soc cap influencer. No em podia imaginar que les interaccions estiguessin relacionades amb el fil de la compra del llibre.
Després, quan vaig comprovar que alguns perfils amb molts seguidors, la majoria llibreries i persones del sector del llibre, havien repiulat, el primer que em va venir al cap és certa preocupació per les faltes d’ortografia i per la mala redacció (riu).
Dels comentaris que s’han fet sobre el fil hi ha temes interessants sobre comerç local i comerç per Internet. Les persones que compren llibres per Internet majoritàriament ho fan perquè no tenen una llibreria física propera, en alguns casos la llibreria més propera es troba a 40 quilòmetres, o bé perquè necessiten llibres en altres idiomes diferents del català i al castellà, i d’altres que busquen llibre antic o llibre tècnic.
També m’ha semblat curiós el contrast entre els comentaris que feien llibreters que han hagut de tancar la llibreria i d’altres que començaven o que tenien previst ser futurs llibreters.

Darrerament llegeixo a les xarxes socials que tanquen algunes llibreries tradicionals i els usuaris els envien missatges de suport i lamentant-se pel tancament i em pregunto: “què pensarà el llibreter”?
Estic molt content d’haver comprovat que les llibreries tenen una gran comunitat lectora al seu voltant i molt agraït de què alguns m’hagin començat a seguir perquè són persones amb qui comparteixo interessos.

Ja t’ha trucat el llibreter perquè passis a recollir el llibre?
Encara no però no passa res perquè estic llegint un altre llibre.

Per cert, quin és el llibre que estàs esperant?

“Les nostres riqueses” de Kaouther Adimi, traduït per Anna Casassas i editat per Edicions del Periscopi.

Això teu amb les llibreries és amor pur.
Em sembla una feina fantàstica i admirable. Jo soc bibliotecari i fins fa poc treballava a una biblioteca pública i també em sentia molt afortunat per ser a prop dels llibres i dels lectors.
Per a mi els llibreters són persones molt valentes i molt treballadores.

Ens avisaràs quan tinguis el llibre.
Oh! I tant!

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here