L’escriptor mallorquí ha rebut el guardó en el marc de la Setmana del Llibre en Català  La novel·la “Ràbia” (Proa) de Sebastià Alzamora ha guanyat el 12è Premi L’Illa dels Llibres que s’atorga per votació popular amb la idea d’escollir el llibre l’any.

El lliurament del Premi L’Illa dels llibres s’ha dut a terme en el marc de la celebració de la 40a Setmana del Llibre en Català.

L’acte ha comptat amb la presència de l’escriptor Sebastià Alzamora i l’editor Josep Lluch. Coinduït per Jordi Milian director de L’Illa dels Llibres, la cerimònia de lliurament del premi també ha estat present l’actriu i escriptora Coia Valls que ha fet lectura de fragments de l’obra guardonada.


Sebastià Alzamora s’ha mostrat molt satisfet pel premi i ha volgut agrair als lectors el seu suport “em fa una il·lusió enorme poder afegir-me a la nòmina espectacular de guardonats amb el Premi L’Illa dels Llibres”. També ha destacat que es tracta d’un premi a obra publicada on el jurat són els mateixos lectors “molta il·lusió que el premi segui per votació dels lectors a diferència d’altres premis”.

Alzamora ha assegurat que “Ràbia” és una novel·la “que amb prou feines té història i gairebé no té ni sinopsi on un home viu a un nucli turístic en companyia d’una gossa; un bon dia (un mal dia, un dia pèssim) l’animal mor enverinat. En principi, això és tot: hi ha algunes altres coses, però essencialment es tracta d’això”.

Una obra que recull “una història que a força de no tractar de res, va acabar tractant de tot”. De temes que “em va interessar tractar en aquell moment i que tot sovint tracto en els meus llibres”. Per l’escriptor “Ràbia” parla de “la voluntat, del desarrelament, del misteri que alguns dirien de l’absurd de viure, de la memòria personal i col·lectiva, de la cobdícia, de la violència, dels llocs devastats per la lletjor i per l’estupidesa, del mal i del bé comú i la solidaritat.” Finalment, assegura que “Parla de la ràbia i de l’opció de no enrabiar-nos”.


Alzamora ha assegurat que  “Quan vaig acabar d’escriure-la, me’n vaig sentir satisfet, però m’inquietava la pregunta de si hi havia lectors per a una novel·la com Ràbia. Rebre ara el Premi L’Illa dels Llibres com a resultat de la votació dels lectors és una bella resposta a aquella pregunta.”


L’editor Josep Lluch, present a l’acte ha assegurat que “Sebastià Alzamora és un escriptor amb una trajectòria llarga i és un escriptoràs que ha fet novel·les de perfil molt divers“. Sobre la novel·la “Ràbia” ha assenyalat que Alzamora “ha escrit una novel·la feta amb ingredients molt humils, amb un argument molt petit i amb personatges que no els considerarem a priori amb més sexappeal que viuen en escenaris poc glamurosos”. Però, l’editor afirma que la novel·la “té una estructura al darrere que cada vegada és més profunda i necessita com els bons escriptors, menys parafernàlia, menys elements i menys cops d’efecte per aconseguir i la una mirada molt profunda”. Recorda que els personatges de la novel·la mostren “una mirada molt humana i literàriament molt ben trobada”.

Com guanyador del Premi L’Illa dels Llibres ha rebut l’escultura “Ànima lectors” de la ceramista Roser Oter, obra que reben els premiats des de l’any 2014.

L’Illa dels Llibres ha seleccionat 15 títols publicats entre el mes d’agost de 2019 i juliol de 2020 i que han estat escrites o traduïdes al català. Els lectors de L’Illa dels Llibres ha decidit  la novel·la guanyadora amb el seu vot, en aquesta edició s’han rebut més de 3.000 vots.

Eduard Màrquez, Coia Valls, Albert Sánchez Piñol, Care Santos, Alejandro Palomas, Maria Carme Roca, Rafel Nadal, Eva Baltasar, Marta Orriols, Mar Bosch, Jordi Cussà han estat els guardonats en les anteriors edicions.

Eduard Màrquez, Coia Valls, Albert Sánchez Piñol, Care Santos, Alejandro Palomas, Maria Carme Roca, Rafel Nadal, Eva Baltasar, Marta Orriols, Mar Bosch i Jordi Cussà han estat els guardonats en les anteriors edicions.

Fotos d’Àngel Catalán cedides a L’Illa dels Llibres

 

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here