El president de La Setmana del Llibre en Català reflexiona a L’Illa dels Llibres sobre el present i els reptes de futur.

El Moll de la Fusta acull fins al 18 de setembre una nova edició de La Setmana amb la presència de més de 200 segells editorials i més de 300 activitats programades.
La Setmana creix aquest any en espais i expositors, i comptarà amb 84 mòduls, 206 segells editorials, 25 llibreries, 13 institucions, 1 distribuïdora, 11 universitats i 3 associacions. Així mateix, es presentaran al voltant de 150 novetats en català amb la voluntat de posar en valor la editorial més enllà de la seva vessant literària.
L’Illa dels Llibres conversa amb Joan Carles Girbés, president de La Setmana.

Per fi arriba una Setmana del llibre en català molt esperada i sense restriccions
Per fi una setmana normal i no només normal, sinó extraordinària com és la d’enguany. És més és festiva perquè celebrem els quaranta anys i ho fem sense restriccions ni límits, només dedicats a la festa, a la diversió i a compartir tota aquesta enorme quantitat de llibres i de propostes creatives dels editors amb tots els lectors que ens visiten.

Avui en dia que és o que representa La Setmana del llibre en català?
La Setmana del Llibre en català és moltes coses alhora i això ho hem vist durant la pandèmia. Jo vaig començar a presidir La Setmana durant la pandèmia i vam veure com aquell any 2020 no només és un punt de trobada, és un punt d’exposició de llibres amb més de 200.000 exemplars aquest any. Mai en la vida s’havia posat a l’abast dels lectors en un sol espai una oferta tan àmplia, diversa i rica com aquesta entre llibre si revistes. Però sobretot, La Setmana és un espai de trobada del sector i del sector amb els lectors.
Això, amb la pandèmia que ho vam viure molt tots, amb les restriccions, el no veure’ns, la distància, etc vam veure quina importància té no només, per aquesta comunió amb els lectors, si no perquè també va generar un esperit positiu i ens va fer veure que si estem junts ens en sortirem.

Aquesta unió és part de l’èxit de La Setmana?
Un moment d’il·lusió que és el que estem vivim en aquests moments quan s’albiren tantes incerteses a la tardor de tot allò que passarà amb la inflació, els preus… Un missatge que hem de tenir molt clar, és que  si estem junts, som capaços de superar això i comptem  amb l’ajut dels lectors. Sabem que no estem sols i comptem amb el suport dels lectors. Fem propostes editorials que són per a la ciutadania i per fer créixer l’índex de lectura en llengua catalana.

La Setmana és un bon termòmetre per saber en quina situació es troba el llibre en català?
Crec que sí. Aquests dies, la celebració dels quaranta anys t’obliga a fer balanç a fer balanç i a veure què érem, que som i que volem ser.
Sabem que la primera Setmana del Llibre en Català de l’any 1983 van participar 20 editorials, enguany al Moll de la Fusta hi ha representades 206 editorials. Hem multiplicat per deu el nombre d’editorials que se sumen a la Setmana que provenen de tots els Països Catalans.
Tota aquesta evolució de passar de 20 editorials a més de dues-centes vol dir que hi ha una riquesa, una vitalitat, una força i hi ha molts més gèneres que es tracten. Tot això s’ha fet creixent en qualitat. Ara mateix tenim un nivell de traduccions en llengua catalana molt més bo del que teníem fa quaranta anys, però tenim llibres infantils i juvenils més bons com a producte en l’acabat i en la cura al voltant del llibre.

No és només publicar el llibre sinó tot allò que l’envolta com la qualitat del text i com els editors acompanyen d’una manera més professional en el sentit que s’han pogut professionalitzar durant tot aquest temps per elevar el nivell de l’edició.


La Setmana cuida al públic més jove incrementat l’oferta i les activitats
Sempre hem tingut la sensació que podíem millorar tot allò que fèiem respecte al públic infantil i juvenil.
El que hem fet, és analitzar molt bé i parlar amb els expositors que porten llibres infantils i amb experts com podíem millorar i com La Setmana pot contribuir a ser un pol d’atracció dels nous lectors, de com engrescar-los a la lectura i com fer que puguin venir les famílies i gaudeixin de les activitats i propostes. Fins i tot de com els mateixos joves puguin venir per si sols a La Setmana i que els puguem oferir una programació atractiva.
La transformació de l’espai infantil en un espai familiar on hi ha tallers, actuacions, conta contes, gimcanes per engrescar als nens a buscar llibres per les casetes de La Setmana, tot plegat penso que anem en la bona direcció. Aquest any volem analitzar amb tothom implicat en l’àmbit infantil com ha anat i que podem millorar per l’any vinent.

Reptes de cara al futur?
Hi ha un repte molt important i és saber com continuem seduint als lectors, com continuem treballant per augmentar el nombre de lectors en llengua català.
La Setmana té un punt molt bonic perquè hi és tothom, però també està oberta a tothom i tots els gèneres hi tenen cabuda.
Volem ser un espai integrador com ho és l’edició en llengua catalana.
El gran repte és com tots junts col·lectivament som capaços d’augmentar l’índex de lectors en català.
Si ara és un terç dels lectors no ens hem de conformar i cal anar a més i La Setmana hi contribueix amb un esperit absolutament positiu, propositiu, reivindicatiu també, però esperançador de cara al futur.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here