El festival BCNegra premia a l’escriptor cubà que compta amb una llarga trajectòria com autor novel·la negra.

En les darreres edicions del festival era tradició anunciar el nom del guardonat o guardonada uns mesos abans, però enguany l’anunci s’ha fet el mateix dia de l’inici de la BCNegra. L’escriptora argentina Claudia Piñeiro acompanya del comissari del festival Carlos Zanón i el regidor de Cultura a l’Ajuntament de Barcelona, Jordi Martí, ha desvetllat el nom del guanyador.

Leonardo Padura és conegut per les seves novel·les policíaques protagonitzades pel detectiu Mario CondePasado perfectoVientos de cuaresmaMáscarasPaisaje de otoñoAdiós, Hemingway, La neblina del ayer i La cola de la serpiente.

També és autor de La novela de mi vidaHerejes, el llibre de relats Aquello estaba deseando ocurrir o El hombre que amaba a los perros. Aquesta última destaca per la reconstrucció del relat històric a l’entorn de la figura de Trotski i el seu assassí, Ramón Mercader.
L’escriptor cubà va dedicar-se durant molts anys al periodisme, fet que li  va servir per guanyar “experiència i una vivència que no tenia’’. Admirador de l’obra de Hammett, Chandler, Vázquez Montalbán i Sciascia, les  novel·les policíaques Padura fa una crítica a la societat cubana

Ha estat reconegut amb el  Premi Internacional de Novel·la Històrica Barcino, el premi Princesa d’Astúries de les Lletres, Café Gijón, el Dashiell Hammett, el Premio de las Islas 2000 i el Brigada 21.

PADURA, UN HOME  I UN ESCRIPTOR DECENT

El jurat integrat per Carlos Zanón, com a president, i per Anna Abella, Lilian Neuman, Esteve Riambau, Rosa Ribas i Daniel Vázquez Sallés com a vocals, ha decidit atorgar el premi Pepe Carvalho 2023 a l’escriptor cubà Leonardo Padura. Segons ha destacat el jurat, “La de Padura és una de les veus més prominents de la literatura llatinoamericana actual. És una veu compromesa tant amb la literatura com amb Cuba, la gran protagonista de les seves obres, sigui en les seves novel·les policials o en les històriques, gèneres entre els quals es mou magistralment, que hibrida i transforma, per bastir una obra tan cubana com universal. Perquè Padura ens parla de Cuba i ens parla també de tots nosaltres, i ho fa des d’una visió crítica i realista, abocada al pessimisme -no pot ser d’altra manera quan es mira els humans de prop- però alhora ens mostra la capacitat humana per a la dignitat, la bellesa i, especialment, l’amistat”.  El jurat també es congratula de concedir el premi Pepe Carvalho “al creador de Mario Conde, carismàtic protagonista de fins ara nou novel·les, hereu, o fins i tot, germà caribeny del personatge de Manuel Vázquez Montalbán”.

Padura, segons l’opinió del jurat “No busca la comoditat dels camins fàcils ni tampoc s’acomoda. Perquè és, parafrasejant el títol de la seva darrera novel·la, un home decent, un escriptor decent”.

La cerimònia de lliurament tindrà lloc aquest dijous 9 de febrer a les 18.00 h, al Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

UN PALMARÈS EXCEPCIONAL

 

El Premi Pepe Carvalho, dedicat al personatge creat per Manuel Vázquez Montalban reconeix des de l’any 2006 a destacats escriptors del gènere negre. El guardó vol ser un reconeixement especial a autors nacionals i internacionals de prestigi i trajectòria reconeguda en l’àmbit de la novel·la negra.

En les darreres edicions el Premi Pepe Carvalho ha reconegut la trajectòria literària de Don Winslow (2022) Joyce Carol Oates (2021), Juan Madrid (2020), Claudia Piñeiro (2919), James Ellroy (2018), Dennis Lehane (2017), Donna Leon (2016), Alicia Giménez Bartlett (2015), Andrea Camilleri (2014), Maj Sjöwall (2013), Petros Màrkaris (2012), Andreu Martín (2011), Ian Rankin (2010), Michael Connelly (2009), P. D. James (2008), Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006).

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here