L’autora argentina, nou premi Pepe Carvalho assegura que ‘la novel·la negra està empenyent els seus propis límits’

Claudia Piñeiro ha estat guardonada amb el premi Pepe Carvalho durant la celebració de la BCNegra. L’autora es mostra satisfeta pel premi i assegura conèixer molt bé l’obra de Manuel Vázquez Montalban i el seu personatge que dona nom al premi del festival assegurant que al seu país a l’Argentina ‘hem llegit molt la seva obra malgrat que ara potser és més difícil trobar-ne exemplars a les llibreries. L’autora de ‘Betibu’ assegura ‘mirant la llista de guardonats em dona vertigen estar al costat d’autors tan importants i que admiro molt”.

L’escriptora argentina segueix explorant els límits de la novel·la negra i en la roda de premsa anterior a la concessió del premi, ha destacat que el gènere negre és la seva zona de confort, malgrat que en alguna ocasió ha intentat apartar-se o que quan escriu una novel·la no hi pensa en el gènere, sempre hi torna.

Segurament, la raó principal sigui ‘que la novel·la negra té una estructura que sempre t’ajuda a pensar a on anar o dirigir-te’. Piñeiro assegura que ‘possiblement ‘Betibú’ sigui l’única novel·la que vaig començar a escriure pensat que seguiria les pautes del gènere des de la primera pàgina’.

I com defineix Piñeiro la seva feina?, l’escriptora argentina ho té clar ‘escric amb morts i gairebé sempre hi apareix un mort i la seva cerca, i aquest fet em porta al gènere’.

La quotidianitat és l’eix de les novel·les de Claudia Piñeiro que confessa que ‘m’agraden que els meus personatges encara siguin assassins i hagin comès un crim, semblin quotidians’. Fuig dels serials killers i l’interessa més que ‘l’assassí pugui ser el veí que viu al costat i un dia reps la notícia que ha matat a la seva dona”

Com a molts autors del gènere negre el que menys interessa és saber qui ha comès el crim i per aquesta raó la seva literatura se centra en el component psicològic i sociològic i ‘per què l’ha matat i l’entorn on es mou l’assassí’. Aquest aspecte és molt important i assenyala ‘per poder escriure novel·la negra, cal explicar la societat on es produeixen els crims’. L’autora argentina, nou premi Pepe Carvalho assegura que ‘la novel·la negra s’està expandint i empenyent els seus propis límits’

Claudia Piñeiro és autora de les novel·les Las viudas de los jueves, Tuya , Elena sabe, Las grietas de Jara, Betibú, Un comunista en calzoncillos, Una suerte pequeña i Las maldiciones publicades a l’editorial Alfaguara. Novel·les que segons destacava Carlos Zanón, el comissari de la BCNegra a L’Illa dels Llibres ‘Són llibres que tenen molts nivells de públic i transita dins i fora del gènere.”

Sobre Piñeiro, Zanón reconeix que es tracta ‘una de les autores més importants de novel·la en general a sud-americà i reuneix una gran qualitat literària i una manera d’explicar les històries des del punt de vista sociològic i psicològic. D’altra banda és una autora popular, és a dir, la seva literatura té diferents nivells, les seves trames o el tema de com tracta el suspens.”

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here