Maj Sjowall rep el premi Pepe Carvalho

Al costat del seu marit Per Wahloo van revolucionar el gènere negre europeu.


L’escriptora sueca Maj Sjöwall ha rebut el premi Pepe Carvalho de novel·la negra, durant la celebració  del Festival BCNegra.
L’obra protagonitzada per Martin Beck va destacar entre els anys 1965-1975 per la seva crítica social.
El matrimoni format per Per Wahlöö i Maj Sjöwall, a més de ser parella en la vida real ho eren en la vida literària.Les 10 novel·les que van escriure plegats formen part de la història del gènere negre europeu i la seva literatura ha influenciat i molts a autors destacats com Mankell, Camilleri, Assa Larsson, Camilla Lackberg o Stieg Larsson.
La mort de Per Wahlöö a l’any 1975 va donar per finalitzada la sèrie Martin Beck que des de la seva creació va protagonitzar vàries adaptacions a la gran pantalla amb actors de l’alçada de Walter Matthau que a l’any 1973 va participar a El policia que rie.
Molt abans  que  Stieg Larsson en la seva trilogia Millenium fes una denúncia de la societat sueca, el matrimoni Walhöö i Sjöwall ja ho havien fet molts anys abans.
Les editorials Rba i Columna són les encarregades de publicar les  novel·les en castellà i català. Títols com Rossane, L’home que es va esfumar, L’home del balcó, El policia que rie formen part de la sèrie. Van ser dos escriptors que van revolucionar el panorama literari suec i van reinventar el gènere de la novel·la negra.

Fotos:Jordi Milian