L’anomenat ‘gos rabiós de la novel·la negra’ rep el Premi Pepe Carvalho que atorga el festival BCNegra

L’autor de ‘L A Confidential’ ha visitat la ciutat de Barcelona per recollir el premi Pepe Carvalho.
La visita de James Ellroy no ha decebut i ha mostrat un cop més el seu fort caràcter en una roda de premsa que ha deixar anar tot un seguit de titulars sobre la seva obra.

Ellroy ja advertia ‘que si esperàveu un discurs reflexiu o profund i políticament correcte sobre l’estat del meu país, o un discurs ple de llàgrimes pels pobles oprimits, us heu equivocat de persona’.
També ha saludat als ‘pederastes, prostitutes i drogaddictes i tota la fauna que viu a la ciutat’ per després autoproclamar-se com ‘el rei de la ficció negra’ a més’ de publicar 19 novel·les que ha considerat ‘obres mestres’.

L’autor visita Barcelona per rebre el premi Pepe Carvalho que distingeix cada aany a destacats autors del gènere com Donna Leon, Andrea Camillieri, Andreu Martín o Petros Markaris.
L’autor nordamericà s’ha mostrat satisfet de rebre el guardó i ha ironitzat a l’afirmar que prefereix aquest premi abans que el premi Nobel de Literatura, malgrat els dos milions de dòlars lliures d’impostos, de diferència.

‘Ishiguro abajo’, Ellroy arriba’ ha cridat l’autor, mostrant els polzes avall i amunt, tot i que al final de la seva intervenció ha destacat que era una broma.

Ha reconegut que havia sentit a parlar de Manuel Vázquez Montalban i el personatge de Pepe Carvalho però ‘no n’he llegit cap de les novel·les’ afirma l’autor de ‘La Dalia negra’. ‘però com el premi està dotat amb dos milions de dòlars com el Nobel, segur que en llegiré alguna’ ha ironitzat Ellroy.

L’ASSASSINAT DE LA SEVA MARE HA MARCAT LA SEVA OBRA

La visita a Barcelona coincideix amb la publicació de ‘Mis rincones oscuros’, un llibre publicat l’any 1996 on l’autor intentava resoldre qui va assassinar a la seva mare quan ell només tenia 10 anys.
Fruit de la mort de la seva mare, James Ellroy va viure una infància difícil i fins i tot va estar empresonat dos anys. La mort de la seva mare ha marcat la seva vida i també la seva obra que destaca per la seva obsessió i tal com assegura a ‘Mis rincones oscuro’: La meva mare em va donar el do i la maledicció de l’obsessió’
Conegut com el gos rabiós de la novel·la negra, Ellroy assegura haver estat un gos ferotge durant dos anys ‘quan vaig estar lligat a una estaca en una fosca, petita i freda habitació i ara un cop alliberat, estic disposat a mossegar i perseguir tots els gats que se’m presentin’.

‘EL PRESENT M’IMPORTA UNA MERDA’

James Ellroy ho té clar quan se li pregunta sobre si escriuria una novel·la sobre l’actualitat. Amb un contundent ‘el present m’importa una merda’ ha donat una resposta força clara. Assegura que sempre ha estat interessat en el passat i quan era un nen de vuit anys ”llegia revistes antigues sobre la Segona Guerra Mundial’. Afegeix que ‘el present no em diu res’ i deixa clar que el passat no té cap representació en el present’. Sí els lectors, llegeixen novel·la històrica per buscar respostes de fets que succeïxen en l’actualitat ‘millor que no comptin amb mi’ assenyala Ellroy.


‘ESCRIC LES NOVEL·LES A MÀ’

Declarat analfabet digital ‘mai he tocat un ordinador i no penso fer-ho’, James Ellroy escriu les seves novel·les a mà i després amb l’ajuda d’una tipògrafa, transcriu les seves notes a l’ordinador per poder enviar les galerades al seu editor.

James Ellroy ha defensat la novel·la negra afirmant que ‘la literatura negra és de primera classe’
i ha criticat a determinats autors ‘ els escriptors literaris que escriuen novel·la negra en el seu temps lliure, no valen una merda ni com a autors de ficció, ni com a autors del gènere negre’.

Es declara amant de la música jazz, clàssica, especialment la dels compositors romàntics com Wagner o Beethoven. Però també li agraden ”els gossos, les dones i els animals felins com els jaguars o els lleons”.

James Ellroy treballa en una nova novel·la que seguirà la línia iniciada amb ‘Perfidia’, protagonitzada per un personatge inspirat en la seva mare, una infermera en Segona Guerra Mundial, nascuda a Winsconsin.

L’autor adverteix que si volem conèixer el verdader James Ellroy, haurem de llegir les seves novel·les.