Fotografia BCNegra 2022

L’escriptor nord-americà entra a la nòmina d’autors que han estat guardonats amb el Premi Pepe Carvalho en el marc de la celebració del festival BCNegra.

El guardó reconeix la trajectòria literària en l’àmbit de la novel·la negra de l’autor d’obres com “El poder del perro” o “El Cártel”.

Don Winslow havia de ser l’estrella del festival, però una grip ha impedit a l’escriptor visitar la ciutat de Barcelona i el guardó l’ha rebut de forma virtual per mitjà d’una videoconferència seguida des del Saló de Cent de l’Ajuntament de Barcelona.

Agraït pel premi amb “honor i humilitat” i amb perfecte castellà ha pronunciat “desde lo más profundo de mi alma”. Don Winslow ha mostrat la seva felicitat per formar part de la nomina d’autor amb el guardó com Joyce Carol Oates, James Ellroy, Dennis Lehane o Michael Connelly afirma estar “molt orgullós de ser un autor i lector de novel·la negra, perquè el nostre gènere reflecteix el món tal com és, explorant el submon els pobres, els desposseïts i els que no tenen cap poder”. Un món que és poètic, recorda, perquè “Les novel·les negres són poètiques i inclouen el llenguatge més bonic de la nostra literatura. Hi ha música a la nit, una cançó a l’avinguda, a les històries dels homes i dones comuns hi ha simfonia. Només cal escoltar per sentir-ho.” Unes novel·les negres que “Parlen de persones que s’enfronten a conflictes i dilemes morals i físics”

Per Winslow, la novel·la negra compta amb uns “progenitors molt poderosos com Arthur Conan Doyle, Sherlock Holmes, Raymond Chandler o Agatha Christie.

Don Winslow ha reivindicat el llegat de l’obra “Don Quixot de la Manxa” assegurant que no hauria d’atrevir-se a l’afirmar que “Sense Don Quixot no existiria la novel·la negra moderna” i va més enllà afirmant que l’obra de Cervantes “ha influït fins i tot en les persones que no l’han llegit”. Assenyala que “Els personatges de les novel·les negres lluiten contra les portes giratòries del sistema de la justícia i s’inspiren amb els molins de vent, és a dir els gegants”.

A més de “Don Quixot” també destaca obres com “L’Odissea” o “Oliver Twist” amb referents de novel·la negra. De l’obra de Dickens afirma que es descriuen carteristes i de William Shakespeare recorda que a les seves obres apareixen reis, però també lladres. L’escriptor assegura que a “l‘Odissea apareixen temes com l’honor, la traïció, l’assassinat, la revenja, la injustícia que trobo també a la ficció contemporània.”

El jurat del premi integrat per Carlos Zanón com a president, i Anna Abella, Núria Cadenes, Rosa Ribas, Daniel Vázquez Sallés i Sergio Vila-Sanjuán com a vocals afirmen que Winslow “ha bastit una obra monumental per a retratar-nos el món, ja sigui desplegant sagues que abasten generacions, sovint dures de llegir, imprescindibles, ja sigui amb obres singulars que pouen de la realitat per a convertir-se en implacable cop de puny literari”. Així mateix, el jurat ha destacat “la capacitat de Don Winslow per a transformar la investigació i la informació en material de creació, per a presentar en format de ficció (de ficció realista), cruament, directament, magistralment, alguns dels defectes estructurals de les societats occidentals”.

L’obra de Don Winslow està farcida de temes com la corrupció policial i política, els càrtels de la droga, els seus efectes, la guerra bruta, la hipocresia benpensant que segons el jurat “són explicats a les novel·les de Winslow des del punt de vista del policia, el traficant, el ionqui, amb informació directa, punyent, vívida. Sense filtres. Sense artifici. Amb ambició alta i voluntat d’impacte. I ho aconsegueix”.

Don Winslow va néixer a Nova York, però va créixer en South Kingstown, Rhode Island. Abans de ser novel·lista va ser actor, director de cinema, guia de safari i ha treballat com a investigador privat a Londres, Nova York i gairebé tot el territori nord-americà; i com a consultor per a bufets d’advocats i companyies d’assegurances durant més de quinze anys.

Ha publicat els llibres California: fuego y vida, El poder del perro, L’hivern d’en Frankie Machine, Un soplo de aire fresco, Los reyes de lo cool, El club del amanecer, Muerte y vida de Bobby Z, Tras la pista del espejo de buda, La hora del caballeros, El Cártel, La frontera, Corrupción policial i Rotos.

El 18 d’abril Don Winslow publicarà la novel·la Ciudad en llamas.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here