Andrea Camilleri rep el Premi Pepe Carvalho més emotiu

L’escriptor sicilià ha  recalcat que no es cansarà de repetir  i mostrar la seva gratitud envers a l’obra de Manuel Vázquez Montalban.

Andrea Camilleri 02 BCN 2014
Als seus 88 anys, l’escriptor sicilià Andrea Camilleri encara segueix escrivint i oferint bones novel·les. El seu inseparable amic, el comissari Salvo Montalbano es resisteix a jubilar-se i per això cada any, Camilleri ens presenta noves històries  protagonitzades pel personatge més popular de la seva obra.

Amb més de 70 títols publicats, l’obra de Camilleri és extensa i de moment continuarà fins que les forces aguantin.
Camilleri ha rebut el premi Pepe Carvalho a tota una trajectòria dedicada principalment a la novel·la negra.

El jurat del premi Pepe Carvalho destacava “Andrea Camilleri és avui un dels genuïns representants de la novel·la negra mediterrània. Salvo Montalbano, com Pepe Carvalho, són personatges plens de vitalitat, temptacions i contradiccions, que prefereixen el carrer als despatxos, la mirada i la paraula als avenços informàtics. Però tots dos són tossuts i persistents en la cerca de la justícia, per sobre del que digui la llei. Tots dos necessiten conèixer la veritat, i fer-nos partícips d’aquesta lluita per un món on els poderosos no estiguin per sobre de la llei”.

Feia anys que el festival de novel·la negra anava darrere de Camilleri per lliurar-li un guardó molt més que merescut.
L’escriptor s’ha mostrat en tot moment admirador  de l’obra de Manuel Vázquez Montalban  i agraït pel guardó rebut durant la celebració de la BCNegra.
La fascinació de Montalban va sorgir arran de la lectura de la novel·la ‘El pianista’ i des de llavors ha comentat que no ‘ es cansarà de repetir la seva gratitud’ envers a l’escriptor català.  Va ser la lectura d’aquesta novel·la que el va ajudar a no escriure novel·les avorrides i com a mostra d’afecte va anomenar el seu comissari Montalbano’ en clara referència a Manuel Vázquez Montalban.
En roda de premsa als mitjans de comunicació ha comentat que escriu cada dia i sobre el futur del comissari Montalbano ha admès ‘que li provoca terror la jubilació’ al mateix temps que afirma que el seu personatge’ viu envoltat d’imbècils perquè el 99% dels criminals  són imbècils  i està envoltat d’aquesta gent no és agradable”.

 

Andrea Camilleri BCN 2014

Andrea Camilleri va començar la trajectòria literària i cultural  com a director teatral amb obres de Pirandello i Becket, durant un temps es va dedicar a fer produccions policíaques per a la televisió italiana com a productor i coguionista de la sèrie del comissari Maigret de Simenon .

Tot i que és conegut principalment per la sèrie Montalbano, Camilleri és autor també de moltes novel·les històriques ambientades a la Sicília del segle XIX. Un exemple és el seu debut literari l’any  1978 amb  la novel·la històrica  El curs de les coses.

L’any 1994 publicava la primera novel·la protagonitzada per Salvo Montalbano amb el títol de són La forma de l’aigua que seguiria fins a l’actualitat amb títols  com El gos de terracota, El lladre de pastissets, La veu del violí, L’excursió a Tíndari, Un gir decisiu, La paciència de l’aranya, Sense títol, La lluna de paper, Foguerada d’agost, Les ales de l’esfinx, La pista de sorra, El camp del terrissaire, L’edad del dubte, El joc de pistes o el Somriure d’Angèlica.

Les obres de Camilleri les edita Edicions 62 en català i Destino i Salamandra en castellà i el 3 d’abril es publicarà El joc de miralls una nova novel·la protagonitzada per Salvo Montalbano.

El Premi Pepe Carvalho es vol fer un reconeixement especial a autors nacionals i internacionals de prestigi i trajectòria reconeguda en l’àmbit de la novel·la negra. En especial aquest any el guardó constitueix un homenatge a la memòria de l’escriptor Manuel Vázquez Montalbán en el desè aniversari de la seva mort i al seu cèlebre detectiu Pepe Carvalho.

Andrea Camilleri