La BCNegra reivndica el personatge de Petra Delicado d’Alicia Giménez Bartlett

El festival reivindica cada any un personatge de novel·la negra i en aquesta edició ret homenatge a la inspectora Petra Delicado pionera en oferir una perspectiva femenina i feminista al gènere negre.


Javier Rivero Grandoso, Pilar Romera i Carlos Zanón acompanyats d’Alicia Giménez Bartlett conversaran sobre el personatge de Petra Delicado. La cita serà aquest divendres 11 de febrer a les 17.00 h al Casino L’Aliança del Poblenou.

Els organitzadors del festival BCNegra destaquen que el personatge de Petra Delicado, forma part de l’imaginari literari de la ciutat com la primera inspectora que va aconseguir obre portes a altres personatges femenins des del bàndol de l’empoderament, no únicament com a víctimes de la ficció.

El personatge de Petra Delicado debutava l’any 1996 amb la novel·la “Ritos de muerte”. Bartlett va crear el personatge “farta que les dones de les novel·les negres fossin sempre o víctimes o ajudants d’algú, segones veus sense més possibilitats que donar suport a les indagacions d’un protagonista inevitablement masculí”.
L’autora va ser pionera en aquest sentit i obriria les portes a moltes detectius i investigadores literàries. Alicia Giménez Barlett va canviar moltes coses gràcies al personatge de Petra Delicado i el seu ajudant masculí, Fermín Garzón.

L’any 2015, Alicia Giménez Barlett va rebre el Premi Pepe Carvalho en el marc de la BCNegra per a “per haver renovat la novel·la policíaca espanyola, aportant una perspectiva femenina i feminista que ha resultat pionera en aquest àmbit. Per haver creat dos personatges de ficció –la inspectora Petra Delicado i el seu inseparable Fermín Garzón- que al llarg de successives novel·les s’han anat consolidant fins a aconseguir un reconeixement propi de les figures clàssiques del gènere, així com una difusió internacional.”

Ritos de muerte (1996), Dias de perros (1997), Mensajeros de la oscuridad (1999), Muertos de papel (2000), Serpientes en el paraíso (2002) , Un barco cargado de arroz (2004), Nido vacío (2007), El silencio de los claustros (2009) i Nadie quiere saber (2013) formen part dels títols destacats de Giménez Bartlett que estat traduïts a quinze llengües, amb notables èxits a França, Alemanya, Estats Units i Itàlia.

L’any 1999 el personatge de Petra Delicado arribaria a la televisió de la mà d’Ana Belén acompanyada de Santiago Segura. Llavors es va fer tretze capítols. Anys més tard Sky Itàlia produiria una nova sèrie de quatre capítols amb el títol de Petra interpretada per Paola Cortellesi i Andrea Pennacchi.

OBRA PETRA DELICADO

Ritos de muerte (1996, Grijalbo-Mondadori)
Día de perros (1997, Grijalbo-Mondadori)
Mensajeros de la oscuridad (1999, Plaza & Janés)
Muertos de papel (2000, Plaza & Janés)
Serpientes en el paraíso (2002, Planeta)
Un barco cargado de arroz (2004, Planeta)
Nido vacío (2007, Planeta)
El silencio de los claustros (2009, Destino)
Nadie quiere saber (2013, Destino)
Crímenes que no olvidaré (relatos) (2015, Destino)
Mi querido asesino en serie (2017, Destino)
Sin muertos (2020, Destino)

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here