L’escriptor ha rebut el Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any amb la novel·la “Junil a les terres dels bàrbars”

Òmnium Cultural

Terres Mortes, de Núria Bendicho, El primer emperador i la reina Lluna, de Jordi Cussà i  Junil a les terres dels bàrbars, optaven al guardó que convoca Òmnium  Cultural amb l’objectiu de premiar a la millor novel·la de l’any publicada en català.

L’acte celebrat a la llibreria Ona ha comptat amb la presència del president d’Òmnium Jordi Cuixart que ha lliurat el guardó a l’escriptor Joan Lluís Lluís.  Cuixart ha destacat que “com a societat civil hem de seguir prestigiant les lletres catalanes, en un moment en què molts les volen silenciades”. Sobre el guardó ha assegurat que és un “mirall d’un talent sense límits”, que posa de relleu una “cultura inquieta”, com demostren les mateixes obres que en aquest premi es reconeixen.

El guanyador del Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any -el guardó més ben dotat econòmicament a obra publicada: 20.000 euros directes per a l’autor i 5.000 més per a promoció-, ha estat escollit, d’entre tres obres finalistes, per un jurat independent format per Anna Casassas, Oriol Izquierdo, Neus Real, Marta Segarra i Xavier Pla.

Junil a les terres dels bàrbars, de Joan-Lluís Lluís; Terres Mortes, de Núria Bendicho, i El primer emperador i la reina Lluna, de Jordi Cussà (Premi L’Illa dels Llibres 2021) han estat les tres novel·les finalistes.

El guanyador d’aquesta edició, Joan-Lluís Lluís ha volgut assenyalar que “qualsevol de les tres novel·les podia guanyar”, i ha recordat “que la literatura no és una competició esportiva, la noció de primer, de número 1 o de medalla d’or no te cap sentit”.

També ha destacat que  “posem èmfasis en les llistes dels més venuts que en realitat no tenen sentit”. I sobre el fet de saber quina és la millor novel·la de l’any afirma que “És molt difícil saber quina és la millor novel·la de l’any 2021, segurament ens caldran molts anys per saber-ho”.

El jurat del Premi Òmnium de novel·la ha decidit guardonar per unanimitat Junil a les terres dels bàrbars, de Joan-Lluís Lluís (Club Editor, 288 pàgines), per haver aconseguit “atrapar el lector des de la primera línia”  amb un relat que és, alhora, una rondalla explicada de manera aparentment senzilla i  transparent. Un llibre “de viatges amb personatges que apareixen i desapareixen”, ambientada en l’època de l’Imperi romà, i que s’explica a partir d’un narrador “lliure i contemporani” que permet “entrar i sortir de la història, ensenyar les bambolines de la narració i fer prendre consciència als lectors que si algú pensa alguna cosa que li agradaria que li hagués passat i l’explica com si ho hagués fet, no tan sols s’ho passarà bé el narrador sinó també el públic lector”.

Cinquena edició de Premi Òmnium Millor Novel·la de l’Any

El Premi Òmnium a la Millor Novel·la de l’Any va néixer l’any 2017. D’aquesta manera, l’entitat donava vida a un nou guardó amb la voluntat i ambició d’igualar-se a altres premis similars de la literatura mundial, com el Premi Goncourt francès i l’anglès Booker, i amb l’objectiu de fer prevaldre les obres en llengua catalana, fomentar-ne la traducció i revitalitzant el sector.

El guanyador de la primera edició va ser Raül Garrigasait, amb l’obra Els estranys, i Aprendre a parlar amb les plantes, de Marta Orriols, va endur-se el premi en l’edició 2018. L’esperit del temps, de Martí Domínguez, va ser la novel·la guanyadora del 2019, i el 2020 el guardó va ser per a Boulder, d’Eva Baltasar.