El Festival arrencarà el 3 de febrer amb homenatges a Francisco González Ledesema, Manuel Vázquez Montalbán i el lliurament del premi Pepe Carvalho a Don Winslow.
CONSULTA EL PROGRAMA 

Del 3 al 13 de febrer, BCNegra ofereix una programació íntegrament presencial, amb grans figures del panorama literari nacional i internacional, amb més de 170 participants faran del festival deu dies de màxima activitat: 112 autores i autors, 40 moderadors, en un total de 42 taules rodones i 53 activitats, a més de les que es duran a terme en altres entitats col·laboradores, amb clubs de lectura, programació juvenil i cicles de cinema.

La BCNegra en paraules del seu Comissari, l’escriptor Carlos Zanón “és un festival popular i de la gent”, per aquest motiu aquest any, es recupera la presencialitat dels actes programats.

El Poblenou tindrà protagonisme en aquesta nova edició amb el Teatre l’Aliança del Poblenou i el mític teatre El Molino, dos indrets centenaris de la ciutat,

Carlos Zanon el Comissari de la BCNegra ho té clar quan comenta que els darrers temps “Ens han passat moltes coses. Ens en continuen passant, però tot va molt depresa. La tecnologia és violenta i fascinant i no tenim temps d’assimilar-la, comprendre-la, entendre el món que va creant. Ens resulta impossible imaginar el futur quan tenim la consciència que el futur és un present que no podem aturar-nos a explicar.”

La novel·la negra segons Zanon és “essencial l’aportació literària El Comissari de la BCNegra assegura que “no ens podem imaginar un futur, perquè el present, és tan bèstia, que no el podem imaginar i ens calen alguns relats que ens expliquin què ens està passant i, alhora, ens ajudin a imaginar un futur que no sigui només l’apocalíptic”. Per aquest motiu la novel·la negra té molt a dir en aquest sentit, recorda Zanón.

“Aquí, demà” és el leitmotiv d’aquesta edició, una frase que ha recordat Zanón “dèiem d’adolescents, quan acabàvem de conèixer algú i el volíem tornar a veure. Al mateix lloc que avui, però demà.”
Avui en dia assegura Zanón “Necessitem futur, necessitem relats, necessitem apagar la màquina i encendre l’ésser humà.”

DON WINSLOW, PREMI PEPE CARVALHO 2022

L’autor de novel·les “El poder del perro” i “El Cártel” rebrà el guardó el 10 de febrer al Saló de Cent. El premi vol econèixer la trajectòria literària d’escriptores i escriptors en l’àmbit de la novel·la negra.

El jurat del premi ha estat integrat per Carlos Zanón com a president, i Anna AbellaNúria CadenesRosa RibasDaniel Vázquez Sallés i Sergio Vila-Sanjuán com a vocals.  El jurat ha destaca que Winslow “ha bastit una obra monumental per a retratar-nos el món, ja sigui desplegant sagues que abasten generacions, sovint dures de llegir, imprescindibles, ja sigui amb obres singulars que pouen de la realitat per a convertir-se en implacable cop de puny literari”.

Així mateix, el jurat ha destacat “la capacitat de Don Winslow per a transformar la investigació i la informació en material de creació, per a presentar en format de ficció (de ficció realista), cruament, directament, magistralment, alguns dels defectes estructurals de les societats occidentals. La corrupció policial i política, els càrtels de la droga, els seus efectes, la guerra bruta, la hipocresia benpensant són explicats a les novel·les de Winslow des del punt de vista del policia, el traficant, el ionqui, amb informació directa, punyent, vívida. Sense filtres. Sense artifici. Amb ambició alta i voluntat d’impacte. I ho aconsegueix”.

Ara Don Winslow forma part també de la llista de novel·listes que compten amb el Pepe Carvalho: Joyce Carol Oates (2021), Juan Madrid (2020), Claudia Piñeiro (2019), James Ellroy (2018), Dennis Lehane (2017); Donna Leon (2016); Alicia Giménez Bartlett (2015); Andrea Camilleri (2014); Maj Sjöwall (2013); Petros Markaris (2012); Andreu Martín (2011); Ian Rankin (2010); Michael Connelly (2009); PD James (2008); Henning Mankell (2007) i Francisco González Ledesma (2006).

UN AUTOR, UN LLIBRÉ I UN PERSONATGE

Com cada edició, BCNegra recupera un autor, amb l’objectiu de revisitar-los, o convidar a descobrir-los. Enguany, l’autor serà el britànic Ted Lewis, considerat el precursor del renaixement del gènere al Regne Unit

El llibre escollit és una tragèdia grega Èdip Rei, de Sòfocles de qui consideren que es tracta del primer detectiu de la història.

Finalment, el personatge de la BCNegra 2022 serà Petra Delicado, de l’escriptora Alicia Giménez Barlett. Un personatge que va obrir les portes a altres personatges femenins des del bàndol de l’empoderament, no únicament com a víctimes de la ficció.

HOMENATGES A FRANCISCO GONZÁLEZ LEDESMA I MANUEL VÁZQUEZ MONTALBAN

Enguany el festival vol retre homenatge a dos escriptors pioners del gènere a l’estat, Francisco González Ledesma i Manuel Vázquez Montalbán, i els seus respectius alter ego, el comissari Ricardo Méndez, i el detectiu privat, Pepe Carvalho, quan es compleixen 50
anys de la seva creació.

El 3 de febrer, a la Biblioteca Jaume Fuster s’inaugurarà l’exposició “Expedient González Ledesma” i la posterior conversa sobre l’autor amb Enric González Torralba, Victoria González Torralba, Joaquim Roglan Llop i Jordi Sierra i Fabra.

50 ANYS DE LA CREACIÓ DEL PERSONATGE DE PEPE CARVALHO

Quan es compleixen 50 anys de la creació del detectiu Pepe Carvalho, la BCNegra li retrà homenatge amb una ruta literària “Rere les passes de Carvalho” on repassarà alguns dels aspectes més importants del que significava la ciutat, tant per l’investigador privat, com per al seu pare creatiu, Manuel Vázquez Montalbán. També es programarà una taula rodona sobre l’autor i la seva obra i que compatarà amb Àlex Martín Escribà, Hernán Migoya,
Josep Saval Fernández i George Tyras.

NOVEL·LA NEGRA I CINEMA

La plataforma de cinema en línia Filmin col·labora amb el Festival BCNegra, amb l’emissió de 10 pel·lícules de gènere que oferirà als seus subscriptors. El comissari, Carlos Zanón, ha estat el responsable de fer la tria.

Don Winslow, Sergio Ramírez, Dominique Manotti, Irvine Welsh, Fernanda Melchor, Eduardo Mendoza, Charles Cumming, Chris Whitaker, José Ovejero, Antonio Soler, Rosa Ribas, Lorenzo Silva, Noemí Trujillo, Carmen Mola, Franck Bouysse, Andreu Martín, María Oruña,  Max Seeck, Alicia Giménez Bartlett, Vicente Garrido, Màrius Serra, lan Parks,  Håkan Nesser,  Toni Hill i Mike W. Craven participaran en la nova ediicó dle festival de gènere negre.

El dibuixant i il·lustrador Pep Brocal ha estat l’encarregat del disseny del cartell d’enguany.