‘Cocodrilo’ l’obra més autobiogràfica de David Vann

L’autor de ‘Sukkwand Island’ escriu sobre un episodi molt traumàtic de la seva vida envoltat de narcotraficants i mafiosos.

David Vann - CocodriloDavid Vann anteriorment havia utilitzat alguns referents autobiogràfics per escriure les seves novel·les especialment a Sukkwand Island, però amb ‘Cocodrilo’ arrenca d’un fet real que l’escriptor va patir l’any 1997 a Mèxic.

David Vann encara no era un escriptor conegut i no havia publicat cap novel·la i es dedicava a organitzar creuers amb un veler que va comprar, però amb la mala sort que a finals dels anys noranta va patir un incident a Puerto Madero a Mèxic on el seu vaixell  va averiar-se.

‘’El 2 de diciembre de 1997, Elisabeth Sudlow, la capitán que yo había contratado para que llevara mi barco de San Francisco a Panamá, me dejó un mensaje de voz diciendo que el velero estaba anclado en Puerto Madero y que el motor había dejado de funcionar, Según ella, había que cambiar los inyectores. Que le enviara un mecánico cuanto antes. Intentaría llamarme más tarde. Tuve que buscar Puerto Madero en un atlas. Estaba justo en la frontera con Gautemala, el puerto más merdional de la costa oeste mexicana’’

Lloc dominat pels narcotraficants i les màfies, David Vann va ser víctima de tot tipus d’enganys per poder recuperar el seu vaixell i sortir amb vida d’aquell infern.

David Vann utilitza tots els seus recursos per convertir una història personal en un thriller on no hi faltaran els narcotraficants, prostitutes, policies corruptes, nens que sobreviuen de la misèria gràcies a la picaresca i d’altres personatges propis d’una novel·la negra, però amb la diferència que a ‘Cocodrilo’ no formen part de la imaginació de l’escriptor i malgrat algun canvi de nom, són reals.

‘’Quería evitar tenerlos rondando por allí cada día. Varias personas llamaban a mi barco ‘’el cajero automático’, y no les faltaba razón. Mi aspecto más edeudado y que el problema se agravara de día en día, hasta el punto de qué, técnicamente hablando, mi capital neto era menor que el de cualquiera de aquellos niños’’.

David Vann va sobreviure en un terreny hostil i sense comprendre que succeïa realment. Havia de fugir del ‘’cocodril’’ que l’amenaçava i que l’impedia veure les coses amb claredat davant d’un caos permanent on imperava la llei del més fort.

Literatura Random House publica ‘Cocodrilo’ en castellà i ho fa abans que aparegui l’edició anglesa de la novel·la.  Pot ser, no compta amb la força de les seves anteriors novel·les, però ‘Cocodrilo’ agradarà als lectors habituals de David Vann, un escriptor que ja ha consolidat una carrera literària amb obres com ”Sukkwand Island”, ”Terra” o ”Caribou Island”.