OPINIÓ Martí Gironell destaca l’ofici d’escriptor de Jordi Sierra i Fabra

Amb el títol ‘Ofici’, el nou article de l’escriptor i periodista Martí Gironell reconeix la trajectòria de Jordi Sierra i Fabra, guanyador del Premi Edebé de Literatura infantil i autor de més de 400 llibres.

gironell sierra fabra

Jordi Sierra i Fabra acaba de guanyar el premi Edebé de literatura infantil.
Aquesta notícia que l’heu llegida aquí, a L’Illa de llibres, té, a part d’aquest, dos titulars més.
L’un que l’ha guanyat per tercera vegada. Sierra i Fabra ja havia rebut el premi en l’edició de 1994 i en la del 2006. I l’altre que el llibre l’ha escrit en sis dies.
Els companys dels mitjans destaquen aquest últim titular i ho vénen com a una proesa: escriure un llibre en sis dies quan saben que normalment s’hi inverteix força més temps. Ho és francament. A no ser que siguis Sierra i Fabra. I tal com ell mateix va apuntar quan es va anunciar el premi:” l’he escrit en sis dies però he necessitat cinquanta anys d’experiència”.

Amb 68 anys anys, Sierra i Fabra ha escrit més de 400 títols i té més premis que cabells al cap. I ha viscut més de 40 stJordis, seguits! La imatge que acompanya aquestes ratlles és d’aquest Sant Jordi passat on en companyia de la meva dona, Sierra i Fabra des de la terrassa de l’hotel Fuster de Barcelona ens parlava d’aquesta xifra rodona.

Que per algú amb tants anys d’ofici a l’esquena és un trumfo i aquesta és la clau. Sempre he cregut que- i així ho defenso- escriure és un ofici. És un aprenentatge constant perquè a mesura que vas fent llibres, novel.les, millores i així esmoles les eines perquè la comunicació amb els lectors sigui més fluïda, més directa.

El meu pare era fuster i les cuines, els armaris, els mobles que feia eren millors amb el pas del temps. Crec que amb l’escriptura passa el mateix.
Sierra i Fabra és el mestre que domina aquest ofici del qual me’n sento un aprenent.

Martí Gironell i Gamero