Mor Elisabeth Eidenbenz, la creadora de la Maternitat d’Elna.


Elisabeth Eidenbenz va néixer a Wila (Zuric) el 12 de juny de 1913 i ha mort a Zuric el 23 de maig de 2011 a l’edat de 97 anys.

Elisabeth Eidenbenz va ser la creadora de la Maternitat d’Elna, la maternitat que va ser una institució humanitària dedicada a ajudar dones, sobretot exiliades. Hi van néixer al voltant d’uns 600 nens, fills de refugiades de la Guerra Civil Espanyola, internades en els camps propers a Elna. Va deixar de funcionar l’any 1944 quan els nazis la van tancar durant l’ocupació de França.
Nascuda a Suïssa el 1916, als 17 anys va marxar a Dinamarca i es va allistar al Servei Civil Internacional, organització pionera en la cooperació per la pau. L’any 1936 arriba a València per ajudar els afectats per la Guerra Civil Espanyola. Viu el bombardeig de Madrid en primera persona i la fi de la guerra a Barcelona, i el 1939 creua els Pirineus a peu amb la resta d’exiliats. El campament de refugiats a la platja d’Argelers l’empeny a crear una maternitat al poble d’Elna, que dirigeix amb només 27 anys. Sota la França de Vichy i durant la Segona Guerra Mundial, la maternitat acull 597 dones. Finalment, torna a la Viena de la postguerra i de la guerra freda, a on va continuar la seva lluita humanitària.

Assumpta Montellà va publicar al segell Ara llibres La maternitat d’Elna i Elisabeth Eidenbenz. Mès enllà de la maternitat d’Elna la biografia d’Elisabeth Eidenbenz.