George R R Martin publica Dansa amb dracs, el cinquè lliurament de ‘Cançó de gel i foc’.

Dansa amb dracs és el cinquè lliurament de la saga Cançó de gel i foc de l’escriptor George  R R Martin
Text de Bibiana Romera

Fins fa més d’un any la saga Cançó de Gel i Foc era pràcticament una saga desconeguda pel gran públic editada al nostre país per una petita editorial de Barcelona. Gràcies a l’adaptació per televisió per part de la cadena HBO ha passat a ser un fenomen literari sense precedents.

Aquesta saga literària ambientada en un món fantàstic mostra una historia plena de tot tipus de situacions, sentiments i aventures explicades des del punt de vista dels seus personatges, fent que aquests siguin el fil conductor de tots els llibres que componen la saga, per ara inacabada, formada per set llibres..   

Aquells que venim seguint aquesta saga des de fa molt de temps, esperàvem aquest llibre comptant els anys, els mesos i els dies. El llarg temps que ha passat entre llibre i llibre ha fet que molts hagin hagut de tornar a rellegir els altres llibres, o si mes no el quart volum de la saga per fer una mica de memòria, ja que hi ha molts personatges que apareixen en aquest cinquè volum dels quals no sabíem res des de feia 11 anys i d’altres dels que no sabíem res des de fa “només” 6.

Dansa amb dracs és un gran llibre, amb molts gestos de complicitat cap els lectors, enigmes de llibres anteriors que queden resoltes, noves profecies sobre el futur d’alguns personatges… però sempre cal recordar que estem davant un llibre pont, no concloent.

Aquest cinquè volum és un llibre clarament complementari a Festí de corbs. Aquells personatges que van protagonitzar el quart llibre gairebé ni apareixien aquí o, com a molt, tenen un parell de capítols on ofereixen el seu punt de vista i el seu avanç dins de la historia passa a ser escàs. Al contrari dels personatges que no van aparèixer al llibre anterior son ara els que porten el pes principal de la trama. De fet, gran part dels fets que tenen lloc al llibre són simultanis als que van passar al llibre anterior.

Sobre la trama, poc podem dir, sense arruïnar amb “spoilers” la sorpresa als futurslectors. Com en tots els llibres de Martin, hi ha personatges nous molt interessants amb el seu propi punt de vista, hi ha rols secundaris en llibres anteriors que acaben en aquest llibre amb molt protagonisme, i hi ha referències a lectors sobre fets del passat. Tornem a llegir un diàleg produït entre dos personatges en Festí de Corbs,però ara vist des d’un altre punt de vista. D’aquesta manera el mateix cobra un sentit completament diferent, i explica moltes més coses sobre el comportament d’alguns personatges.

D’altra banda, a poc a poc, els aspectes sobrenaturals i fantàstics van prenent més protagonisme dins la trama. No obstant això, sempre els fets més importants que succeeixen en el llibre, i la destinació sobre cada un dels personatges,no parteixen del sobrenatural, sinó dels seus propis encerts i errors. Queda molt clar que Dansa amb Dracs no és un llibre en el qual, els seus protagonistes, prenguin massa decisions correctes i, dins l’Univers de George R.R. Martin, els errors es paguen.

1 COMENTARI

  1. Em sembla que Alfaguara ha fet una gran edició de la sèrie. I que hagi publicat el llibre en un únic volum i un mes abans que l’edició de luxe de Gigamesh, molt més allunyada de les possibilitats de la meva butxaca, és d’agraïr després de tan de temps esperant el nou llibre. I que tinguem en català aquesta magnífica saga.

Comments are closed.