Us oferim 25 recomanacions per aquestes festes. Llibres per regalar, llegir i compartir. 

 Cada dia anirem afegint nous títols fins arribar als 25 del 25.

Una educació / Una educación
Tara Westoover
Més Llibres /Lumen
A ‘Una educació’, Tara Westover narra un episodi de la seva infantesa. Nascuda en una família mormona marcada pel fanatisme religiós, Westover no va assitir a una classe fins als 16 anys. Va aconseguir trencar els seus lligams familiar i va marxar a Cambridge on va poder estudiar una carrera universitària que la seva família sempre li va negar.
Una història real de superació amb una dura infànca a les montanyes d’Idaho envoltada de naturalesa però en canvi amb una forta opressió familiar. Ella i els seus germans no van a l’escola, no saben res del món exterior ni tampoc quin va ser el dia exacte del seu naixement.
‘’Només tinc set anys, però entenc que aquest és el fet, més que cap altre, que fa que la meva família sigui diferent: no anem a l’escola. Al pare el preocupa que el govern ens hi obligui, però no pot, perquè no sap que existim. No tenim historial mèdic perquè vam néixer a casa i mai no hem visitat cap metge. No tenim expedient escolar perquè mai no hem posat els peus en una aula. En aquest moment, segons l’estat d’Idaho i el govern federal, no existeixo.’ Així es presenta Tara Westover amb un relat punyent però valent després d’aconseguir deslligar-se de la pressió familiar i començar una nova vida gràciesprecisament a l’educació.

Canteu, esperits, canteu / La canción de los vivos y los muertos
Jesmyn Ward
Edicions del Periscopi / Sexto Piso

Jesmyn Ward  situa la novel·la ‘Canteu, esperits, canteu’ en el Mississipi actual per tracta qüestions referents al racisme, la pobresa i les desigualtats econòmiques. I ho fa amb una barrreja de fantasia i realisme que alguns crítics han batejat com una road movie literària.
Guanyadora en dues ocasions del National Book Award, Jesmyn Ward destaca per una gran capacitat com a escriptora i en ocasions comparada amb William Faulkner i Toni Morrison.

En Jojo és un nen mestís que viu amb els seus avis i la seva germana. La seva mare és una dona absent que té visions del seu germà mort i que viu perdudament enamorada del seu marit, que compleix condemna a la presó del comtat. En Jojo coneixerà a Richie,, un nen amb qui descobrirà el llegat de l’esclavitd i la importància de reconciliar-se amb el passat.
La novel·la compta amb diverses veus narratives Jojo, Leonie i Richie, amb uns personatges que volen reconciliar-se amb els passat i amb ells mateixos.

‘L’art de portar gavardina’
Sergi Pàmies
Quaderns Crema

L’escriptor Sergi Pàmies ‘L’art de portar gavardina’, un recull, de tretze contes que podríem qualificar dels més personals que ha escrit fins ara. Els contes narren  episodis de la pròpia infantesa a la vellesa dels pares, del romanticisme de la decepció al pànic d’estar a l’altura de les expectatives dels fills, la separació de la parella i la difícil relació amb els fills.
Sergi Pàmies ens ofereix un autoretrat transformat en tretze contes molt personals.

Chicago
David Mamet
RBA
Després de vint anys, David Mamet publica una nova novel·la on s’endinsa en la història de Mike Hodge, aviador de l’exèrcit nord-americà durant la Primera Guerra Mundial i periodista de successos especialitzat a airejar draps bruts en la redacció del Chicago Tribune, està decidit a trobar als assassins del seu gran amor, la jove irlandesa Annie Walsh, amb qui va mantenir una apassionada relació en secret en pertànyer a mons enfrontats. Després de caure en una etapa autodestructiva, regada d’alcohol, Hodge es plantejainvestigar pel seu compte i risc, submergint-se en els ambients marginals de Chicago i infiltrant-se al món del crim organitzat durant els anys de la Prohibició.
Una novel·la de gàngsters on hi conviuen personatges de ficció amb altres de reals, com Al Capone.

Aprendre a parlar amb les plantes’
Marta Orriols
Edicions del Periscopi /Lumen
Després de debutar el llibre de relats ‘Anatomia de les distàncies curtes’, l’any 2016. Marta Orriols publica la primera novel·la ‘‘Aprendre a parlar amb les plantes’ on narra el procés de dol de Paula Cid, després de la mort sobtada de la seva parella, en Mauro a conseqüència d’un accident de trànsit. Poques hores abans de morir li confessava la seva intenció de deixar-la per a una altra dona.
A partir d’aquest moment la Paula es submergirà en ella mateixa i  emprèn un camí que l’endinsarà en la ràbia, la por, el desig i la reconstrucció personal, i despertarà el seu instint de supervivència. Desorientada, s’haurà d’enfrontar fins i tot a ella mateixa per superar la difícil situació.

Sobre la terra impura
Melcior Comes
Proa
Melcior Comes s’endinsa en la història de la família Verdera, una família poderosa de
Mallorca, antics falangistes, que es van fer rics fent sabates. Ambientada en el present, el protagonista és un escriptor mallorquí que viu a Barcelona i que era amic d’infantesa del fill petit de la família, en Leo.
Un dia li encarreguen escriure la biografia de la mare del Leo (que acaba de morir), una actriu de que va deixar tot un seguit de dietaris sobre la seva vida. De mica en mica, el protagonista descobrirà que els dietaris de la famosa actriu amaguen un secret molt fosc que podria desmuntar l’imperi dels Verdera, cosa que ells no estan disposats a permetre de cap de les maneres.
‘Sobre la terra impura’ és la setena novel·la de Melcior Comes i possiblement la més ambiciosa amb ingredients de misteri inspirada en fets reals.

El cel no és per a tothom
Marta Rojals
Anagrama
Tercera novel·la de Marta Rojals, l’autora de ‘Primavera, estiu, etcètera’ i ‘L’altra’.
La novel·la arrenca l’any 2007  amb Pep Costa com a protagonista, sabent per experiència que les relacions entre germans són difícils d’explicar, ‘El cel no és per a tothom’ aprofundeix en les relacions que s’estableixen entre els germans, tot recorrent quatre dècades ‘Són quaranta anys, també, de canvis socials, polítics, econòmics i urbanístics d’un país el paisatge del qual –terra, mar i aire– es transforma davant dels ulls del lector com un diorama en moviment.’’.

Tú no matarás
Julia Navarro
Plaza & Janés
’Tú no mataràs’ recorda a les novel·les  ‘Dime quien soy’ i ‘Dispara yo ya estoy muerto’ i és, en paraules de Julia Navarro, “una novel·la de perdedors on parlo de la culpa, la venjança i el pes de la consciència, que condicionen les nostres decisions. És, així mateix, un homenatge als editors, a les llibreries i, en definitiva, al lector que tots portem dins”.
Sobre l’argument de la novel·la, narra l’amistat entre Fernando, jove editor fill d’un republicà represaliat, Catalina i Eulogio, que decideixen fugir d’una Espanya en plena Guerra Civil. Durant el seu exili recorreran escenaris com l’Alexandria de la Segona Guerra Mundial, el París ocupat, Lisboa, Praga, Boston o Santiago de Xile.
La novel·la, es divideix en tres llibres i cadascun d’ells té lloc en un escenari principal: Madrid, Alexandria i París. L’amor pels llibres i la literatura és el motor de molts dels seus personatges. ➡️ MÉS INFORMACIÓ

 

Escriure, Memòries d’un ofici
Stephen King
L’Altra Editorial

Aquest any Stephen King ha tornat a parlar català. L’altra editorial recupera el text que el rei del misteri i del  terror va publicar l’any 2000.   Stephen King va començar a escriure sobre el seu ofici, i sobre la seva vida. Però al cap d’unes setmanes de començar, un accident terrible va posar en dubte la supervivència tant del text com de l’autor. Durant els llargs mesos que va passar recuperant-se, el lligam entre vida i escriptura va esdevenir més essencial que mai.

‘Escriure, memòries d’un ofici’ comença amb la peculiar infància d’Stephen King, que ja de ben petit va mostrar un interès inusual i precoç per l’escriptura, i ofereix al lector, a partir d’una sèrie de records d’adolescència i de joventut, de la universitat i dels anys de lluita que el van portar a la publicació de la seva primera novel·la, CARRIE, King ofereix al lector una mirada amena i divertida sobre la formació de l’escriptor. Descriu les eines bàsiques de l’ofici d’escriure, com polir-les i multiplicar-les a còpia de fer-les servir, i acompanya el lector a través d’aspectes crucials de la vida i l’art d’un escriptor, oferint consells pràctics i inspiradors sobre tots els aspectes del procés d’escriptura, des de la trama i la construcció dels personatges fins als hàbits de treball i com encarar el rebuig editorial.

El llibre també assenyala  com la seva necessitat d’escriure el va ajudar a recuperar-se del gravíssim accident que va patir l’estiu de l’any 2000, quan el va atropellar una furgoneta

Fungus
Albert Sanchez piñol
La Campana
Albert Sánchez Piñol deixa de moment les narracions sobre els fets de l’11 de setembre de 1714 després de la publicació de ‘Victus’ i ‘Vae Victus’, per recuperar l’esperit i el registre de ‘La pell freda’ amb unes criatures sobrehumanes amb forma de bolet com a protagonistes.
El poder, les relacions amb el poder i la monstruositat del poder centra bona part de l’argument de la novel·la ‘Fungus’.
A l’any 1888 als Pirineus occidentals, un militant anarquista, anomenat Ric-Ric, arriba a una petita, remota i oblidada vall pirinenca tot fugint de la policia. Allà coneixerà el cap dels contrabandistes, en Cassian, i la mestra de l’escola, la Mailís, una dona que no combrega amb la mentalitat conservadora dels habitants de la vall.
Però tot canvia quan en Ric-Ric, accidentalment, desperta unes criatures extraordinàries, sobrehumanes, que alguns associen amb els menairons de les llegendes locals.
En Ric-Ric pretén convertir els monstres en un instrument que faci realitat la revolució àcrata, l’«Ideal». ➡️ MÉS INFORMACIÓ

El país escondido
Martín Abrisketa
Planeta
Després de la bona acollida de ‘La llengua de los secretos’ l’any 2015, el periodista i guionista vasc Martín Abrisketa publica ‘El país escondido’, una novel·la ambientada en el Bilbao dels anys vuitanta amb una nena anomenada Maggie com a protagonista.
Maggie és una nena molt tímida i que viu en el seu propi món, protegida per una fantasia desbordant que, entre altres coses, li fa creure que tot el que dibuixa es fa realitat.  Viu amb el seu avi perquè la seva mare la va abandonar quan era un nadó. El seu avi comença a perdre la memòria i els serveis socials de l’Ajuntament els volen separar. Maggie
Maggie ha trobat droga en una caixa que pertanyia a la seva mare i comença una aventura pels carrers de Bilbao per trobar a la seva mare i evitar així  que els separin
La novel·la està il·lustrada per Isabel Holguera, una dona amb síndrome de Down que com  ho fa la protagonista, es comunica millor dibuixant que amb paraules.

Los señores del tiempo
Eva García Sáenz de Urturi
Planeta
Eva Garcia Sáenz tanca la trilogia de La Ciudad blanca iniciada l’any 2016 amb ‘El silencio de la Ciudad blanca’. Tres novel·les protagonitzades per Unai López de Ayala, un policia especialista en perfils criminals conegut com a ‘Kraken’ i que ara haurà d’ivestigar uns assassinats que segueixen l’argument d’una novel·la històrica ambientada a l’època medieval.
La ciutat de Vitòria torna a ser l’escenari de la nova novel·la d’Eva García Sáen que tanca la trilogia després de ‘Los ritos del agua’.

Els camins de la llum
Coia Valls
Rosa dels vents / Ediciones B
Coia Valls publica nova novel·la on narra bona part de la biografia de Louis Braille.
L’escriptora catalana descriu com un jove Braille perd la visió per un inccident i com aquest, malgrat la seva ceguessa, intentarà superar les adversitats en una època complicada a nivell social i polític.
Coia Valls presenta una de les seves millors novel·les després d’El mercader’ i ‘La cuinera’.
Els Braille, una família de basters que viu a Coupvray, un poblet situat a quatre hores de París, tenen el seu quart fill i li posen per nom Louis.
Corre l’any 1809 i el menut es converteix en l’alegria de la casa, però un infortunat accident li arravata la vista amb només tres anys. És, aleshores, quan comença el seu íntim pelegrinatge a les fosques.   ➡️ MÉS INFORMACIÓ

El far
Maria Carme Roca
Columna
‘El far’ és una novel·la sobre la força de l’amor,  la voluntat i l’odi, al far de l’illa de Buda que arrenca amb una celebració familiar, quan la Diana copsa entre mirades, silencis i vellesfotografies que la seva mare, la Cinta, no és la persona que sembla. La sorpresa la inquieta i l’encurioseix i decideix esbrinar que amaga, la seva mare. La Diana creu que ha arribat el moment de treure’n l’entrellat i plantar-li cara. Però per a això s’haurà de remuntar als orígens familiars a l’illa de Buda.
La història de la familia va unida a l’illa de Buda i el seu emblemàtic far, el que va ser el far metàl·lic més alt del món quan es va construir, l’any 1864. Va resistir durant gairebé un segle, però finalment va sucumbir la nit de Nadal de l’any 1961 per l’embat persistent d’un mar embravit que fa retrocedir les terres del Delta. ➡️ MÉS INFORMACIÓ

Permagel
Eva Baltasar
Club Editor / Lumen
La novel·la publicada a Club Editor, ha estat una de les sorpreses d’aquest any aconseguint el Premi Llibreter i el Premi L’Illa dels Llibres.

‘Permagel’ és un monòleg molt ben escrit amb una protagonista que es defineix com a lesbiana, amant del sexe i els llibres, però amb uns pensaments suïcides que marquen el ritme d’una novel·la curta, directa i punyent que reivindica la feminitat i explora aspectes com la soledat o simplement la llibertat de decidir sobre el que realment, un vol fer en aquesta vida.   ➡️ MÉS INFORMACIÓ

Història Mundial de Catalunya
Direcció de Borja de Riquer
Edicions 62
Dirigida per Borja de Riquer, Història Mundial de Catalunya ofereix una aproximació diferent a la història dels catalans basada en una concepció oberta, universal i polifònica. Una selecció de 124 episodis significatius del passat des de la prehistòria fins als temps contemporanis i que reflecteixen la seva complexa realitat social, econòmica, cultural i política.
Un llibre d’història rigorós i alhora divulgatiu, ordenat per dates clau, en el qual un centenar d’historiadors i experts en cada època i matèria ens ofereixen un retrat de Catalunya, sobre el que ha aportat al món i sobre com el món l’ha definit i dibuixat.
L’obra monumental de gairebé 1000 pàgines està concebuda per capítols independents que no cal seguir un ordre per la seva lectura.
Els textos estan dirigits al gran públic amb un llenguatge prou entenedor que la fa més accessible.

Vindràs amb mi després del diluvi 
Mar Bosch
Comanegra

L’editorial Comanegra iniciava aquest any  amb ‘La primavera pendent’, el projecte “Matar el monstre” que finalitzarà amb la publicació de set novel·les independents ambientades entre el 1818 i el 2018 a Barcelona.
Ada Castells, Mar Bosch, Julià de Jòdar, Miquel de Palol, Susanna Rafart, Núria Cadenes, Jordi Coca han estat els autors escollits d’aquest projecte editorial on cadasquna de les novel·les comparteix un misteriós personatge que  va canviant de nom, però no d’aparença, i que amaga un secret que només es podrà esclarir amb la lectura de tots els títols, descobrint, així, una història paral·lela amagada. La novel·la de Mar Bosch ens situa a la Barcelona 2004 on narra la història de  la Sigrid, que acaba d’arribar de Sant Guim de Freixenet amb el seu germà Noè, s’han instal·lat a casa d’una parenta.  Ambientada en la Barcelona multicultural que es prepara per al Fòrum Universal de les Cultures.

La desaparició de Stephanie Mailer
Joel Dicker
La Campana/ Alfaguara
L’autor suís continua amb la seva formula de l’èxit basada en ingredients propers al thriller amb trames que atrapen al lector.  L’autor de la novel·la ‘La veritat sobre el cas Harry Quebert i ‘El llibre dels Baltimore‘ tornar a desmostrar la seva qualitat amb ‘La desaparició de Stephanie Mailer‘

La novel·la ens situa a la nit del 30 de juliol de 1994 l’afable població d’Orphea, assisteix a l’obertura del festival de teatre. Però l’alcalde  s’endarrereix i mentrestant, Samuel Paladin recorre els carrers buits buscant a la seva dona, fins a trobar el seu cadàver davant la casa de l’alcalde. A l’interior, tota la família ha estat assassinada.

Jesse Rosenberg i Derek Scott són els dos joves policies de Nova York que resolen amb èxit el cas, però vint anys més tard, en la cerimònia de comiat de la policia a Rosenberg, la periodista Stephanie Mailer anuncia que Dereck i Jesse es van equivocar d’assassí, tot i que totes les proves l’assenyalaven com a autor dels fets.
Mailer afirma posseir informació clau i dies després de l’anunci, desapareix. ➡️ MÉS INFORMACIÓ

Tot el bé i tot el mal
Care Santos
Columna / Destino
L’autora de ‘Desig de xocolata’ i ‘Mitja vida’ publica una nova novel·la on la protagonista rep la notícia de l’intent de suicidi del seu fill adolescent. La protagonista, Reina Gené creu que tot ho té controlat. Té una bona feina com a experta en recursos humans que li permet viatjar arreu del món i pel que fa a la seva vida sentimental, és prou satisfactòria amb parella i amant inclòs. És mare d’un fill adolescent al qui veu poc, per la seva feina com a executiva.
La seva zona de confort es desmunta en el moment que rep la trucada de l’intent de suïcidi del seu fill Albert de disset anys. És el seu exmarit qui li comunica la notícia i el moment que Reina defineix ‘com el moment en que la vida ha sortit de llera’.   ➡️ MÉS INFORMACIÓ

Traición
Walter Mosley
RBA
El protagonista de ‘Traición’ Joe King Oliver, exagent de policia a Nova York, va ser víctima d’una trampa i acusat d’una agressió sexual que el va portar a estar un temps a la presó de Rikers Island. Després del seu pas per la presó decideix convertir-se en detectiu privat amb l’ajut de la seva filla adolescent Aja-Denise.
Un dia rep una carta d’una dona, qui li confessa que va rebre diners d’algú del Departament de Policia de Nova York per acusar-lo d’una falsa agressió sexual, fa que King Oliver investigui quins dels seus excompanys van participar en la trampa i quins van ser els motius per fer-ho.
Al mateix temps, King ha d’investigar el cas del periodista radical negre Leonard Compton, també conegut com Un home lliure, acusat de matar a dos policies en servei que havien estat abusant de les seves insígnies per traficar amb drogues i dones als barris més pobres de la ciutat.  ➡️ MÉS INFORMACIÓ

Tots els contes 2
Victor Català
Club Editor
L’editorial Club Editor segueix reivindicant l’obra de Víctor Català i després de la publicació d”Un film (3.000 metres)’ i la primera part de ‘Tots els contes’, Club Editor ens presenta un segon volum on inclou ‘Contrallums’ i ‘La mare balena‘ publicats entre 1920-1930.
Redescobrir a Víctor Català gràcies als seus contes i relats és possible gràcies a la tasca que realitza l’editorial Club Editor i que tindrà continuïtat amb la publicació del tercer i quart volum de l’obra.  ➡️ MÉS INFORMACIÓ

Els homes 
Angelika Schrobsdorff
La Campana
A ‘Els homes’ (traducció d’Anna Puente i Álbert Vitó), Angelika Schrobsdorff parla de la seva història, una vida lligada al sexe masculí on l’autora segons destaca l’editorial comença amb el despertar de la curiositat sexual i sentimental d’una noieta de setze anys i acaba en la maduresa d’una dona àvida de viure intensament i sense cap preocupació moral a través d’Eveline Clausen –l’alter ego d’Angelika Schrobsdorff.
L’edició inicial del 1961 va produir un escàndol moral i polític a Alemanya i totes les edicions –també les traduccions– van ser censurades i publicades sense els dos capítols finals, «L’amant» i «L’estimat». L’edició en català inclou els dos capítols censurats.  ➡️ MÉS INFORMACIÓ

‘Els llibres i els dies’
Anna Folqué Gerard Malet
Angle

‘Els llibres i els dies’ és una mena de recopilació d’efemèrides literàries on els autors Anna Folqué i Gerard Malet s’han encarregat de buscar fragments d’obres de la literatura universal on descriuren dates molt concretes.  Un calendari literari on s’associa cada dia de l’any a un fragment literari i podrem descobrir entre d’altres curiositats Quin dia de febrer cinc nens tenen el gust de visitar la fàbrica de xocolata de l’excèntric Willy Wonka? O Quan va arribar en Robinson Crusoe a l’illa deserta?.
Els llibres i els dies és una passejada ideal pel calendari a través de la literatura.

La força d’un destí
Martí Gironell
Planeta
Gironell es posa en la pell del jove Ceferino Carrión que amb vint-i-un anys, Ceferino Carrión fuig de l’Espanya franquista, grisa i asfixiant, buscant aires nous. Després d’intentar-ho diverses vegades aconsegueix embarcar a bord d’un vaixell al port de Le Havre, a França, en direcció als Estats Units, per fer realitat el seu somni.
A Nova York canviarà d’identitat i es convertirà en ciutadà nord-americà amb el nom de Jean Leon  i després viatjarà a Los Angeles on es convertirà en amic i confident de les estrelles de Hollywood.
Amb James Dean projecten un restaurant plegats i malgrat la seva mort obrirà La Scala, un establiment que es convertirà en el referent del Hollywood dels anys cinquanta i seixanta, amb estrelles habituals com Paul Newman, Gary Cooper, Clark Gable, Liz Taylor, Natalie Wood, Warren Beatty, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor o els Kennedy.
La novel·la ha rebut el premi Ramon Llull 2018.  +INFORMACIÓ

El llit dels altres
Anna Punsoda
Amsterdam Llibres

‘Els llits dels altres’, és la primera novel·la d’Anna Punsoda i ha estat guardonada amb el Premi Roc Boronat. Es tracta d’una obra dura i directa on la protagonista la Claustre, una dona d’uns trenta anys fa  balanç dels moments destacats de la seva intensa vida. Una vida marcada per tota mena de situacions punyents com l’alcoholisme i la mort d’un pare, les depressions d’una mare, un abús sexual, molts anys de trastorns alimentaris viscuts en secret i els intents frustrats per salvar-se mitjançant relacions afectives espatllades.
En paraules de l’autora “és una defensa del perímetre de llibertat que tothom mereix en néixer. D’un espai fràgil, íntim, sagrat, que no hauria de ser mai terra d’abusos ni de conquestes”.
‘Els llits dels altres’ és un relat directe narrat en capítols curts amb força flashbacks.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here