L’autora de ‘Desig de xocolata’ i ‘Mitja vida’ publica una nova novel·la on la protagonista rep la notícia de l’intent de suicidi del seu fill adolescent.

Un fragment del bolero de Carlos Eleta Almarán serveix a l’escriptora Care Santos titular la seva nova novel·la.

‘Es la historia de un amor
Como no hay otra igual
Que me hizo comprender
Todo el bien todo el mal
Que le dió luz a mi vida
Apagándola después….’

A ‘Tot el bé i tot el mal’ aquest fragment del bolero es va repetint i forma part de la banda sonora de la novel·la.

Care Santos ha escrit una novel·la amb un adolescent entre els protagonistes però en aquesta ocasió no es tracta d’una lectura adreçada als joves. Santos vol aprofundir en temes com la maternitat e inclús la paternitat i ho fa amb una novel·la directa que ens permet reflexionar sobre molts aspectes.
Com en els boleros, a ‘Tot el bé i tot el mal’ apareix el millor i el pitjor dels protagonistes. Ningú és perfecte en aquesta vida i tots som vulnerables.

LA MATERNITAT I ‘LES MARES IMPERFECTES’

La protagonista, Reina Gené creu que tot ho té controlat. Té una bona feina com a experta en recursos humans que li permet viatjar arreu del món i pel que fa a la seva vida sentimental, és prou satisfactòria amb parella i amant inclòs. És mare d’un fill adolescent al qui veu poc, per la seva feina com a executiva.


La seva zona de confort es desmunta en el moment que rep la trucada de l’intent de suïcidi del seu fill Albert de disset anys. És el seu exmarit qui li comunica la notícia i el moment que Reina defineix ‘com el moment en que la vida ha sortit de llera’.

En aquests moments es troba a Romania i quan decideix tornar a Barcelona es troba que l’aeroport de Bucarest està tancat a causa d’una gran tempesta que no permet volar. Reina es troba aïllada i sense possibilitats de moment de poder tornar a Barcelona.
Aquest fet, permetrà a la protagonista fer balanç de la seva vida i intentar analitzar com ha arribat a aquesta situació i perquè el seu fill ha intentat suïcidar-se. Intentarà buscar explicacions i es preguntarà si realment coneix al seu fill, tot i que la clau és saber, sí realment es coneix a ella mateixa.

24 HORES ATRAPADA A L’AEROPORT DE BUCAREST

‘Els aeroports són una transició. Els ésser vius necessitem transicions, Allunyar-nos de mica en mica del que deixem enrere, acostar-nos a poc a poc al que ens eapera.
La fredor del aeroports, les llargues distàncies, el temps mort i fins i tot l’avorriment, tot és part d’una litúrgia imprescindible’’.

L’aeroport tancat per les inclemències meteorològiques es converteix en una illa sense cap possibilitat de sortida. Situar l’acció en aquest context permet a Care Santos aïllar a la protagonista, augmentar la seva angoixa i també el seu sentiment de culpabilitat.

Malgrat haver intentat fer el millor possible pel seu fill, ara té el sentiment d’haver estat una mala mare i de ser una ‘mare imperfecta’. Davant de la solitud permet a Reina Gené explorar els seus sentiments i reflexionari sobre el seu passat.

L’únic nexe amb Barcelona és un telèfon mòbil a punt d’esgotar-se la bateria i que es convertirà en l’única eina per intentar resoldre des de la distància la nova realitat de la seva vida. Reina és experta en comunicació no verbal i per tant en aquesta nova situació no pot aplicar els seus coneixements professionals.

‘quina sort pertànyer a una de les primeres generacions que pot tenir una telèfon mòbil per resoldre els seus problemes… El segle en què tot sembla haver evolucionat més. Tot, menys els éssers humans’’

Per mitjà de converses amb el seu exmarit, la seva parella, la professora, els amics del seu fill i els metges anirem coneixent més detalls. Tot el bé i tot el mal és una novel·la de secrets, també de mentides i de no explicar tota la veritat.
La trama de la novel·la es condensa en només 24 hores i els capítols curts permeten agilitzar la narració i la lectura.

UNA HISTÒRIA QUE CONTINUARÀ

Un secret familiar relacionat amb el pare de la protagonista i unes cartes amb una suposada relació secreta amb una escriptora i que no queda resolt en aquesta novel·la serà el fil de ‘Seguiré els teus passos’, la segona part de la bilogia iniciada amb ‘Tot el bé i tot el mal’ que tindrà continuïtat a principis del 2019.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here