Una novel·la de l’autora de Tu no ets una mare com les altres

Angelika Schrobsdorff va decidir novel·lar la vida de la seva mare, Else Kirschner, una persona que decideix lluitar contra tot cànon establert i gaudir de les seves pròpies normes.

Kirschner, va viure una vida intensa en l’Alemanya dels anys 20 fins a l’arribada del nazisme al poder.
Angelika Schrobsdorff va decidir escriure una novel·la basada en la vida de la seva mare i l’aposta va funcionar i ‘Tu no ets una mare com les altres’ es va convertir en un best-seller a Alemanya i fins i tot es va adaptar al cinema amb l’actriu Katja Riemann com a protagonista.

La Campana publicava l’any 2016 en català la novel·la ‘Tu no ets una mare com les altres’.

Ara l’editorial publica ‘Els homes’ (traducció d’Anna Puente i Álbert Vitó), on Angelika Schrobsdorff parla de la seva història, una vida lligada al sexe masculí on l’autora segons destaca l’editorial comença amb el despertar de la curiositat sexual i sentimental d’una noieta de setze anys i acaba en la maduresa d’una dona àvida de viure intensament i sense cap preocupació moral a través d’Eveline Clausen –l’alter ego d’Angelika Schrobsdorff.

L’edició inicial del 1961 va produir un escàndol moral i polític a Alemanya i totes les edicions –també les traduccions– van ser censurades i publicades sense els dos capítols finals, «L’amant» i «L’estimat». L’edició en català inclou els dos capítols censurats.

Els motius de la censura podrien ser per qüestions polítiques. Isabel Martí, editora de La Campana assenyala que ‘La versió escapçada d’Els homes acaba quan l’Eveline té un fill i, mirant-se’l, tan petitó als seus braços, diu: «Tinc el convenciment que hi ha alguna cosa més important que jo mateixa».”

Martí destaca que el personatge ‘Ha descobert que ser mare és la seva raó de viure. Però és una conclusió falsa, perquè resulta que al capítol següent els homes continuen caient com a mosques als seus peus, fins al punt que es demana quina és realment la seva professió. És cert que hi ha molta gent, fins i tot avui dia, que continua pensant que el més important per a una dona és la maternitat; i evidentment és lícit sentir-ho així. Però l’Eveline no les representa. L’Eveline explica una altra feminitat més insegura, més atrevida, més angoixada, més hedonista… més complexa.”

Finalment assegura que ‘Els homes’ m’ha agradat tant o més que Tu no ets una mare com les altres. Angelika Schrobsdorff va ser una gran seductora d’homes, i serà per sempre una gran seductora de lectors”.