El reconegut autor nordamericà ha rebut el premi per la novel·la ‘Traición’ on narra el racisme i els abusos policials.

Conegut per les novel·les protagonitzades pel detectiu Easy Rawlins, Walter Mosley gaudeix d’una bona reputació en els cercles de novel·la negra. Les seves obres han estat publicades a Anagrama, Roca Editorial i RBA. Precisament, ara l’editorial RBA  li concedeix el dotzè Premi RBA de Novela Policiaca i s’endú els 125.000 de dotació econòmica per la novel·la ‘Traición’

Mosley ha publicat més d’una quarantena de novel·les on destaquen títols com ‘El demonio vestido de azul’ que va comptar amb una adaptació cinematogràfica protagonitzada per Denzel Washington. Amb ‘El demonio vestido de azul’ iniciava una sèrie de novel·les amb Easy Rawlins com a protagonista que continuaria amb Una muerte roja, Mariposa blanca, Betty la negra o Un perro amarillo.

Van ser precisament els elogis de l’expresident Bill Clinton qui van fer més popular a Mosley.

UN EXPOLICIA DE NOVA YORK ACUSAT INJUSTAMENT D’UNA AGRESSIÓ SEXUAL

El protagonista de ‘Traición’ Joe King Oliver, exagent de policia a Nova York, va ser víctima d’una trampa i acusat d’una agressió sexual que el va portar a estar un temps a la presó de Rikers Island. Després del seu pas per la presó decideix convertir-se en detectiu privat amb l’ajut de la seva filla adolescent Aja-Denise.

Un dia rep una carta d’una dona, qui li confessa que va rebre diners d’algú del Departament de Policia de Nova York per acusar-lo d’una falsa agressió sexual, fa que King Oliver investigui quins dels seus excompanys van participar en la trampa i quins van ser els motius per fer-ho.

Al mateix temps, King ha d’investigar el cas del periodista radical negre Leonard Compton, també conegut com Un home lliure, acusat de matar a dos policies en servei que havien estat abusant de les seves insígnies per traficar amb drogues i dones als barris més pobres de la ciutat.

‘Traición‘ narra un món de corrupció i brutalitat contra la població negra per aquells qui teòricament han de protegir als ciutadans’.
Mosley dedica la novel·la a Malcom X, Medgar Evers i Martín Luther King.

Per Mosley, la raó d’escriure la novel·la ‘Traición’ és ‘explicar la història d’un personatge que fa el que ha de fer i per tant fa el correcte’. Assegura que ‘fer el correcte està la llavor que ens permetria millorar, però sempre existeix un cost que cal pagar’. L’autor va decidir escriure sobre un lluitador per la llibertat i la justícia, injustament empresonat.

Walter Mosley afirma que ‘ El problema principal a què s’enfronta la societat, és que mai aconseguim la justícia’ i per tant ‘La justícia és l’assignatura pendent i que mai aconseguim trobar, malgrat que tots busquem justícia’.

EL JAZZ COM A BANDA SONORA

Sobre el personatge de la novel·la, Joe King Oliver, agafar el nom de qui va ser el mestre del músic Louis Armstrong. Mosley ha decidit batejar així al seu protagonista perquè ‘considero que el jazz, és la manera correcta d’aproximar-se als conflictes i problemes a què s’enfronta la societat nordamericana’.

Assenyala certs paral·lelismes entre el seu personatge i la vida del músic ‘i la seva vida és com la de Louis Armstrong ‘tenia una dona i una vida feliç fins que un dia cau en una situació delictiva i se’l condemna i entra la presó i de cop i volta està en mig de Thelonious Monk en una situació desconcertant i fosca’.

DENUNCIA DEL RACISME I ELS ABUSOS POLICIALS

La novel·la parla de les injustícies i Mosley ha confessat que ha viscut algunes al llarg de la seva vida i ha recordat un episodi que li va succeir quan era adolescent ‘ caminant per un barri que no era el meu, em va aturar la policia i em van escorcollar. Llavors vaig preguntar perquè em detenien, sí jo no havia fet res. Llavors, l’oficial de policia molt amable,em va contestar que sí un blanc passejava per un barri negre el detenia i si un negre com tu passeja per un barri blanc, el detinc’.

‘N0 M’AGRADA TRUMP’

L’escriptor nordamericà s’ha pronunciat sobre l’actual president dels Estats Units ‘A mi no m’agrada Trump, però és com el dit que s’enfonsa a la nafra’.
El racisme sempre ha existit i puc assegurar que a les presons hi ha milions i milions de persones i que més de la meitat són de color, o negres o el que nosaltres anomenem ‘marrons’. D’aquest tema no se’n parla o almenys no se’n parlava. El que fa Trump és donar veu a opinions que la gent en general creu i al fer això Trump ens dóna un objectiu contra el qual hem de lluitar’.

El major pecat que es comet als Estats Units en relació al racisme és que un gran grup de persones s’autoanomena erròniament la ‘població blanca’.
Aquesta població abans d’arribar als Estats Units eren europeus i quan van arribar al nou món per colonitzar-los van matar als pellroges i es van dedicar a esclavitzar als negres. Llavors van passar a autoanomenar-se ‘els blancs’ i qui són els blancs? Tots aquells que no són del seu color’

‘NO HI HA ESPAI PER LA JUSTÍCIA EN EL SISTEMA ECONÒMIC I POLÍTIC ACTUAL’

Per Walter Mosley ‘No crec que el sistema econòmic tal com el presenta el sistema polític tingui marge per la justícia. No hi ha espai per la justícia en el sistema econòmic i polític que tenim’. Afegeix que ‘sí el teu fill està malalt i costa molts diners curar-lo, segurament no se’l curarà i si  intentes moure’t amb el sistema mai aconseguiràs la justícia’.
Com a exemple assenyala que als Estats Units ‘ molts joves van ser enviats a la guerra d’Afganistan i quan van tornar, l’exèrcit no tenia prou diners per pagar les seves jubilacions o l’hospital si estaven ferits i l’exercit argumentava que els soldats havien vulnerat alguna norma i per tant no tenien dret a rebre una pensió o compensació’.
Pet tant, ‘la justícia en el sistema econòmic i polític actual dels Estats Units no és possible’.

LA CIUTAT DE NOVA YORK, ESCENARI DE ‘TRAICIÓN

Traición‘ mostra les dues cares de la ciutat de Nova York amb els barris luxosos amb grans restaurant i importants bufets d’advocats en contrast amb els barris més pobres amb destacats índexs de delinqüència.
Aquest contrast i ‘separació entre barris rics i pobres és el reflex més sofisticat del concepte de justícia. Als Estats Units la major part de la població no es pot permetre jubilar-se perquè amb la pensió que rebran no podran arribar a final de mes’ assegura Mosley.
Subratlla que ‘moltes famílies, els fills adults no poden marxar de casa perquè no poden pagar-se un lloguer.’
Molsey assegura que el motiu de la victòria de Trump a les eleccions va ser prometre que solucionaria aquesta situació ‘però no ho farà perquè va ser el seu engany

PRIMERA NOVEL·LA PROTAGONITZADA PER JOE KING OLIVER I PROJECTE DE SÈRIE DE TELEVISIÓ

Sobre si continuarà amb el nou protagonista i escriure una sèrie assenyala que no ho sap i que potser podria escriure més sobre Joe King Oliver però ‘estic treballant en una sèrie de televisió i si finalment té èxit no se cap a on em conduirà la meva ment, o bé a la pantalla de televisió o bé als llibres’.
De moment l’autor està en converses amb productores per una futura adaptació de la novel·la i ‘es tracta de molts diners’.

Enguany el premi compta amb canvis en la composició de jurat i els escriptors i periodistes  Antonio Iturbe i Laura Fernández substitueixen al desaparegut Paco Camarasa i a Soledad Puértolas.
L’escriptor Lorenzo Silva, la directora editorial de RBA Libros, Luisa Gutiérrez i el periodista, Antonio Lozano són els altres membres del jurat que han decidit l’obra guanyadora.

Dotat amb 125.000 euros, el Premio RBA de Novel·la Negra, és un dels guardons més importants del gènere i per ordre cronològic han estat premiats en les anteriors edicions els escriptors Francisco González Ledesma, Andrea Camilleri, Philip Kerr, Harlan Coben, Patricia Cornwell, Michael Connelly, Arnaldur Indridason, Lee Child, Don Winslow , Ian Rankin i Benjamin Black.

RBA publicarà aquesta setmana la novel·la.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here