Club Editor continua publicant els contes de Víctor Català

L’editorial catalana presenta el segon volum de ‘Tots els contes’ on inclou ‘Contrallums’ i ‘La mare balena‘ publicats entre 1920-1930.

Club Editor segueix reivindicant l’obra de Víctor Català i després de la publicació d”Un film (3.000 metres)’ i la primera part de ‘Tots els contes’, Club Editor ens presenta un segon volum.

El tercer, amb els reculls de principi de segle (Drames rurals, Ombrívoles, Caires vius), sortirà a la primavera del 2019, i el quart aplegarà Mosaic amb contes dispersos.ç
Cada volum del recull de contes té el seu postfaci signat per un autor que l’editorial ha triat per la seva afinitat amb Víctor Català.
El primer va ser d’Enric Casasses qui assenyalava que Víctor Català és patrimoni literari de la humanitat. Així com Shakespeare, que a Anglaterra no hi cap i necessita el món per expandir-se, Víctor Català a Catalunya no hi cap, és de tots els humans.

El segon volum que es publica ara és de la poeta Blanca Llum Vidal, l’editora dels textos de tot el projecte fora del volum final, del qual s’ocuparà Irene Muñoz.

Blanca Llull destaca que ‘A Víctor Català té poc sentit penjar-li etiquetes, ja siguin la de catòlica, la de propietària, la de modernista o la de feminista. Ara bé, que aquestes categories li vagin balderes no ens hauria d’impedir de copsar la centralitat que tenen les dones en la seva obra i la denúncia de la violència ancestral que s’exerceix contra elles.”

En aquest segon volum segons destaca l’editorial Club Editor, “l’autora desplega tota la seva inventiva i diversifica més que mai els personatges, les situacions i els estils”.

Destaquen el relat “Conversió” i La Mare Balena”, que es tracta segons l’editorial del primer conte mai escrit sobre l’assetjament infantil. Blanca Llum Vidal en el postfaci d’aquest volum adverteix “La poció és tan potent, que de seguida sents en carn pròpia la rastellera de greuges que aquesta obra conté”.
També assenyala que Víctor Català ‘explicarà la història que vulgui, la més estranya, la més terrible, la més llunyana, la més esquinçada, la més burlesca o la més enredada, tant és, però ho farà cada cop des del convenciment – que postulem- que escriure aquest conte, i no un altre, que escriure’l així, i no diferent, és una manera de posicionar-se respecte al que passa en aquesta construcció humana i tan poc essencial que és el món.

Redescobrir a Víctor Català gràcies als seus contes i relats és possible gràcies a la tasca que realitza l’editorial Club Editor i que tindrà continuïtat amb la publicació del tercer i quart volum de l’obra.

FER UN COMENTARI

Please enter your comment!
Please enter your name here