‘Wad-Ras’, la novel·la sobre el primer cas dels Mossos d’Esquadra guanya el IX Premi Crims de Tinta

Joan Miquel Capell s’alça amb el premi de novel·la negra convocat per l’editorial RBA-La Magrana

Joan Miquel Capell construeix aquesta novel·la a partir d’una investigació real que va resultar un punt d’inflexió per a l’evolució del cos de Mossos d’Esquadra.

Des de la reinstauració del cos el 1983 com a policia de la Generalitat, els Mossos tenien assignades unes funcions especifiques (protecció d’edificis i de càrrecs de la Generalitat) i també d’altres relacionades amb àmbits com ara el joc, els menors i el patrimoni.

No seria fins al 1994 que es començaria el desplegament territorial i l’assumpció de noves competències en un procés que culminaria el 2008. Wad-Ras té l’origen en el cas que va permetre a la policia catalana estrenar-se com a policia judicial.

Una mort per sobredosi a la presó de Wad-Ras obliga els agents a endinsar-se en la realitat quotidiana de les recluses que viuen amb els seus fills a la presó. L’autor retrata amb encert aquest departament de mares on arrenca la història fatídica de la Manuela. Les relacions que s’estableixen entre les dones que conviuen en aquesta unitat es converteixen en la clau de volta del cas.

El jurat, format per Paco Camarasa, llibreter; Cristina Manresa, comissària del cos de Mossos d’Esquadra; Carlos Zanón, escriptor i comissari de BCNegra; Miguel Ángel Díaz, propietari de la llibreria SomNegra i Jordi Rourera, editor d’RBA; ha decidit atorgar per unanimitat el premi a la novel·la de Joan Miquel Capell ‘’per la versemblança i el realisme de la trama, cenyida a la millor tradició de la novel·la procedimental.’’

El jurat destaca en primer lloc la capacitat de l’autor per plasmar la realitat de les presons de dones a través de la mirada de dos joves agents que comencen la seva carrera com a policies. També ha tingut en compte la recreació de l’ambient i el país del 1991 i, particularment, l’àmbit dels Mossos d’Esquadra en un moment clau de la seva història. El jurat posa de relleu la voluntat de la novel·la d’explicar, a través de la  investigació d’un cas real, com i amb quin esperit -i quines dificultats- es va crear una policia pròpia a Catalunya.

Joan Miquel Capell ha treballat durant trenta-dos anys al Cos de la Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra, on ha passat per totes les categories professionals, des d’aspirant a mosso fins a comissari. Va ser el primer cap de la Regió Policial de Girona (1998) i l’encarregat de liderar el desplegament dels Mossos d’Esquadra a la ciutat de Barcelona (2005) en substitució del Cos Nacional de Policia.

Altres autors que han guanyat el Crims de Tinta en edicions anteriors són Marc Pastor, Carles Quílez, Teresa Solana, Agustí Vehí, Andreu Martín, Emili Bayo, Núria Cadenes o l’any passat Marc Moreno.